Υγεία και οικονομική κρίση

Δημοσίευση: 19 Νοε 2016 19:45

Από πολλούς ανθρώπους τίθεται το ερώτημα αν άραγε είναι δυνατόν η οικονομική κρίση να επηρεάσει την υγεία μας, την καρδιά μα, τις σχέσεις μα, την ψυχολογία μας;

Δυστυχώς η απάντηση είναι μόνο θετική, και ο σημαντικός λόγος είναι ότι την υγεία μας την επηρεάζει άμεσα η διατροφή μας. Οι περισσότεροι Έλληνες σήμερα έχουν ρίξει την ποιότητα των τροφίμων που καταναλώνουν λόγω έλλειψης χρημάτων και δεν έχουν με τίποτα την οικονομική δυνατότητα να αγοράσουν βιολογικά προϊόντα τα οποία είναι μεν απαλλαγμένα από φυτοφάρμακα ή άλλες χημικές ουσίες επιβλαβείς για την υγεία μας αλλά κοστίζουν περίπου τριπλάσια τιμή.

Μελέτες από επιστήμονες έχουν καταλήξει σε ασφαλή συμπεράσματα ότι η αλόγιστη χρήση των φυτοφαρμάκων στις καλλιέργειες είναι υπεύθυνη για την ανάπτυξη καρκίνων, όπως παχέως εντέρου, στομάχου κ.λπ.

Τα παιδιά την πληρώνουν περισσότερο διότι το ανοσοποιητικό τους σύστημα είναι αναπτυσσόμενο και συνεπώς τα προστατεύει λιγότερο και ο πολλαπλασιασμός των κυττάρων τους γρήγορος, οπότε ο κίνδυνος κυτταρικών μεταλλάξεων μεγάλος.

Άλλο ζητούμενο είναι ότι ο άνθρωπος επηρεασμένος από την κρίση άλλαξε τελείως τις διατροφικές συνθήκες του τρώγοντας λιγότερα φρούτα, ψάρια, και αγοράζει λιγότερο ποιοτικό κρέας, με πολλά λίπη που όλοι μας ξέρουμε πόσο ζημιά κάνει στην υγεία μας.

Ακόμη τα περισσότερα νοικοκυριά μείωσαν κατά πολύ την ποσότητα και μάλιστα οι τάξεις χαμηλού εισοδήματος όπως οι συνταξιούχοι των 500 ευρώ το μήνα.

Σε κάθε λοιπόν οικονομική κρίση πλήττεται περισσότερο η υγεία των κατώτερων κοινωνικοοικονομικών στρωμάτων για τους παραπάνω λόγους, αλλά και γιατί έχουν πολύ περιορισμένη πρόσβαση στις υπηρεσίες υγείας. Έχουμε μεγάλη στροφή σε δημόσια νοσοκομεία η ιατρεία ταμείων, με αποτέλεσμα αν κάποτε ένας γιατρός έπρεπε να εξετάσει 50 ασθενείς τώρα αναγκάζεται να εξετάσει στο ίδιο χρόνο τους διπλάσιους, με όλες τις συνέπειες που απορρέουν από την πλημμελή τις περισσότερες φορές εξέταση λόγω του μεγάλου όγκου εργασίας.

Είναι γνωστό από τη άλλη μεριά ότι έφυγαν πολλοί γιατροί στο εξωτερικό για αναζήτηση εργασίας, άλλοι έφυγαν με σύνταξη και οι αναπληρώσεις γίνονται με το σταγονόμετρο. Η αύξηση του άγχους λόγω αβεβαιότητας του αύριο, οι διαταραχές ύπνου, η αύξηση της κατανάλωσης αλκοόλ και μάλιστα πολλές φορές μπόμπες ποτά, αλλά και προϊόντων καπνού άγνωστης προέλευσης και ποιότητας, η ελλιπής διατροφή έχει μόνο καταστρεπτικά αποτελέσματα. Η ψυχική υγεία, τα εγκεφαλικά επεισόδια, αλλά και τα καρδιολογικά έχουν πάρα πολύ μεγάλη αύξηση στις μέρες που ζούμε. Ακόμα κλονίζονται οι διαπροσωπικές σχέσεις και τα διαζύγια αντί να μειωθούν αυξάνουν συνεχώς.

Τέλος έχουμε περιορισμό των δραστηριοτήτων και μάλιστα αυτών που προάγουν την υγεία μας, όπως π.χ το γυμναστήριο, οι εκδρομές ορειβασίας, περπάτημα κ.λπ. Όμως η έλλειψη άσκησης οδηγεί σε παχυσαρκία, καρδιακά νοσήματα, διαβήτη, και πλήθος άλλων προβλημάτων υγείας.

Η οικονομική κρίση μπορεί να μην έχει σαν σκοπό αλλά τελικά πλήττει την υγεία μας, που είναι το πολυτιμότερο αγαθό μας που πρέπει να διαφυλάττουμε πάση θυσία σαν κόρη οφθαλμού.

Ιωάννης Κομόπουλος

πολύτεκνος εκπαιδευτικός

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass