Να ενταχθεί στο Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμού το εμβόλιο για τη μηνιγγίτιδα

Δημοσίευση: 11 Νοε 2016 17:36

Την ένταξη του εμβολίου κατά του μηνιγγιτιδόκοκκου οροομάδας Β στο Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμού ζητούν με κοινή τους ανακοίνωση ο Ιατρικός Σύλλογος Λάρισας και η Ένωση Ελευθεροεπαγγελματιών Παιδιάτρων Λάρισας.

Στην ανακοίνωση αναφέρονται συγκεκριμένα τα εξής :

«Με αφορμή αφενός την εμφάνιση μηνιγγίτιδας τύπου Β και την ραγδαία εξέλιξη της σε μηνιγγιτιδοκοκκική σηψαιμία με ισχαιμική νέκρωση του αριστερού κάτω άκρου σε κοριτσάκι 5 χρονών και αφετέρου το ενημερωτικό σημείωμα που εξέδωσε το υπουργείο Υγείας για τον εμβολιασμό κατά του μηνιγγιτιδόκοκκου οροομάδας Β, η Ένωση Ελευθεροεπαγγελματιών Παιδιάτρων Λάρισας, καθώς και ο Ιατρικός Σύλλογος Λάρισας, ενημερώνουμε τους συμπολίτες μας ότι:

Το  υπουργείο Υγείας, με ανακοίνωση του, υιοθετεί την γνωμοδότηση της Επιτροπής Εμβολιασμού ότι, στην παρούσα φάση, δεν κρίνεται σκόπιμη η εισαγωγή του εν λόγω εμβολίου στο Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμού, λόγω του γεγονότος ότι στη χώρα μας υπάρχει αυστηρή επιδημιολογική επιτήρηση της μηνιγγιτιδοκοκκικής λοίμωξης, ενώ σε χώρες με υψηλότερη επίπτωση της νόσου δεν έχει εφαρμοστεί μαζικά ο εμβολιασμός, παρά το ότι το εμβόλιο φαίνεται ότι προκαλεί ανοσία και για το διάστημα που κυκλοφορεί είναι ασφαλές.

Στη χώρα μας έχουμε κάθε χρόνο περίπου 60 κρούσματα κατά μέσο όρο τα τελευταία χρόνια (Εθνικό Κέντρο Αναφοράς Μηνιγγίτιδας), 5 θανάτους κατά μέσο όρο παιδιών το χρόνο από την νόσο αυτή (8-10% θνητότητα) και τα 7-8 παιδιά που θα ζήσουν θα εμφανίσουν βαριές αναπηρικές μόνιμες βλάβες στη ζωή τους (15-19% επιπλοκές).

Το εμβόλιο σώζει ζωές και η πρόληψη στοιχίζει λιγότερο από τη θεραπεία, είναι αποτελεσματικό και χωρίς σοβαρές παρενέργειες.

Πέρα των θανάτων και των αναπηριών αυτών καθ΄ αυτών των ασθενών, υπάρχει και μεγάλη οικονομική, ψυχολογική και κοινωνική επιβάρυνση των ιδίων , των οικογενειών τους και της κοινωνίας.

Η ελληνική παιδιατρική εταιρεία συστήνει τον εμβολιασμό για τον μηνιγγιτιδόκοκκο Β.

Πρέπει να αντιληφθούμε ότι δεν πρέπει να επικρατεί η οικονομική άποψη έναντι της επιστημονικής (το κόστος του εμβολίου είναι υψηλό) όταν πρόκειται για ζητήματα δημόσιας υγείας.

Η κοινωνική ευαισθησία και η ορθή αντίληψη για την διασφάλιση της Δημόσιας Υγείας πρέπει να καθοδηγήσουν το υπουργείο Υγείας ώστε να αντιληφθεί την τεράστια (και όχι μόνο οικονομική )ευθύνη για την κάθε οικογένεια, που εν μέσω οικονομικής κρίσης, δεν μπορεί να ανταποκριθεί στο γονικό της καθήκον και να καλύψει το κόστος του εμβολίου, παρότι θα το ήθελε.

Τέλος εμείς πιστεύουμε πως η βαριά εφ’ όρου ζωής αναπηρία ή η απώλεια της ζωής, έστω και ενός παιδιού, δεν είναι μόνο βαριά απώλεια για την ίδια την οικογένεια, αλλά και για την χώρα μας.

Τα παιδιά μας είναι το μέλλον αυτής της χώρας».

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass