Η απορρύθμιση της αγοράς φαρμάκου και η αντεπίθεση του ευρωπαϊκού φαρμακείου

Δημοσίευση: 16 Οκτ 2016 12:49

* Από τον Ιωάννη Μακρυγιάννη

Η συνεχής μείωση των παροχών των ασφαλισμένων Ευρωπαίων πολιτών και η αντίστοιχη αύξηση των οικονομικών επιβαρύνσεων, δημιουργούν ένα τεράστιο πρόβλημα στην προσβασιμότητα των πολιτών κυρίως στα πρωτότυπα φάρμακα, αλλά και στις νοσοκομειακές κρατικές δομές όπου κυριαρχεί η υποχρηματοδότηση, η υποστελέχωση και η μη κάλυψη υγειονομικών υπηρεσιών.

Ειδικά στο χώρο του φαρμάκου, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή Υγείας εφαρμόζει σκληρή πολιτική μείωσης των δαπανών, με αποτέλεσμα την ελλιπή κάλυψη των αναγκών των Ευρωπαίων πολιτών.

Η απάντηση στη κρίση που διέρχονται οι χώρες του ευρωπαϊκού νότου είναι η χορήγηση φθηνών γενοσήμων, με στόχο να καλύψουν το 70% της αγοράς των διακινουμένων φαρμάκων σε κάθε χώρα.

Η πολιτική των κλειστών προϋπολογισμών, των rebate, των μειώσεων του περιθωρίου κέρδους των φαρμακείων, σε συνδυασμό με τη διείσδυση των ιδιωτικών κεφαλαίων και την ανάπτυξη του ανταγωνισμού, οδηγεί προς ένα μέλλον που θα έχει ως αποτέλεσμα την κατάργηση του κοινωνικού κράτους, την εξαφάνιση του ελεύθερου εργαζόμενου επιστήμονα στην υγεία και τη μονοπώληση του χώρου της υγείας από μεγάλες πολυεθνικές εταιρίες παραγωγής φαρμάκων.

Η πρόσφατη νομοθετική ρύθμιση στην Ελλάδα για τη δυνατότητα εισδοχής ιδιωτικού κεφαλαίου στα φαρμακεία με την ίδρυση έως 10 φαρμακείων, δείχνει ξεκάθαρα το στόχο που δεν είναι άλλος από τη διάλυση του μικρομεσαίου ατομικού φαρμακείου και τη δημιουργία αλυσίδων έως το 2020.

Οι «περίεργες» συζητήσεις για τη δικαιολόγηση και τον ορισμό απαγορεύσεων που ισχύουν σε διάφορες χώρες της Ευρώπης και η εφαρμογή εννοιών όπως :

- Ελεύθερη εγκατάσταση τιμών

- Ποιότητα εξυπηρέτησης πολιτών

- Συνεχείς μειώσεις της τιμής των φαρμάκων σε συνάρτηση με τα περιθώρια κέρδους των φαρμακείων

- Εφαρμογή διαφορετικού ΦΠΑ σε κάθε χώρα, με σοβαρές επιπτώσεις στις λιανικές τιμές-πρόταση για μηδενικό ΦΠΑ

- Οι διαφορές στα κοστολογικά στοιχεία και στις τελικές τιμές των φαρμάκων

- Η απελευθέρωση των ΜΗΣΥΦΑ, και η διάθεση τους από άλλα κανάλια διανομής

- Οι ηλεκτρονικές πωλήσεις ΜΗΣΥΦΑ

- Η συνεχής αύξηση και η μεταφορά φαρμάκων στην αρνητική λίστα

Δημιουργούν πάρα πολλά προβλήματα, όπως ελλείψεις που οφείλονται κυρίως σε αυτήν την πολιτική, η οποία έχει ως αποκλειστικό στόχο την αύξηση της κερδοφορίας των πολυεθνικών, τη μετατροπή του ασφαλιστικού συστήματος από κρατικό σε ιδιωτικό, την αύξηση της συμμετοχής στο φάρμακο με συνεχώς μεγαλύτερες οικονομικές επιβαρύνσεις για τον ασφαλισμένο.

Όλες αυτές οι πρωτοβουλίες ανοίγουν θέματα, όπως :

- Ασφάλεια φαρμάκων

- Πλαστογράφηση φαρμάκων

- Ανθεκτικότητα στα αντιβιοτικά.

Η αποτελεσματικότητα της πρόληψης σε συνδυασμό με την κατάρτιση και την απόκτηση γνώσεων από την πλευρά των φαρμακοποιών είναι ο πιο ενδεδειγμένος τρόπος για την παροχή πρωτοβάθμιας φαρμακευτικής φροντίδας.

Μέσα από αυτή τη γενικότερη κατάσταση που οδηγεί σε περισσότερα προβλήματα από αυτά που ενδεχομένως είμαστε σε θέση να επιλύσουμε, τα μέλη της PGEU εξέφρασαν την ανησυχία τους και τις εμπειρίες της κάθε χώρας.

Μεγάλη έμφαση δόθηκε:

- Στα συστήματα παρακολούθησης πωλήσεων

- Στην προστασία των δεδομένων μέσα από την εφαρμογή συγκεκριμένων οδηγιών

- Στην προστασία ευπαθών κοινωνικών ομάδων χρόνιων ασθενών

- Στην ανάπτυξη ειδικής φαρμακευτικής φροντίδας για την προστασία και την εξυπηρέτηση των ασθενών με τίτλο «ο ρόλος των φαρμακοποιών και η συμβολή στην καλή και αποτελεσματική φαρμακευτική αγωγή και η συντονισμένη αντιμετώπιση των προβλημάτων του ευρωπαϊκού φαρμακείου».

- Στην αυθεντικότητα των φαρμάκων και στη διασυνοριακή κάλυψη φαρμάκων των Ευρωπαίων πολιτών που μετακινούνται εντός της Ε.Ε.

Ειδικότερα εντύπωση προκάλεσε η προσφυγή ιδιωτών σε δικαστήριο του Ντίσελντορφ για την άρση της απαγόρευσης επένδυσης ιδιωτικών κεφαλαίων στην ευρωπαϊκή αγορά φαρμάκων και φαρμακείων.

Μεγάλη συζήτηση έγινε, επίσης, για την αντιμετώπιση των ελλείψεων που παρατηρείται με τις παράλληλες ενδοκοινοτικές πωλήσεις μεταξύ χωρών που έχουν χαμηλές τιμές και τη διάθεσή τους σε χώρες που έχουν αρκετά υψηλές τιμές.

Για παράδειγμα, στη Γερμανία που έχει τις υψηλότερες τιμές μεταξύ των χωρών της Ευρώπης, θα έχουν τη δυνατότητα τα γερμανικά φαρμακεία να αγοράζουν φθηνά φάρμακα από Πολωνία, Ρουμανία, Τσεχία και να τα πουλούν στη γερμανική αγορά, δίνοντας ένα μεγάλο rebate στο ασφαλιστικό σύστημα ενώ παράλληλα θα αυξήσουν και την κερδοφορία τους.

Επιπλέον, λήφθησαν οι εξής αποφάσεις για τη δημιουργία:

- Ομάδας εργασίας (workgroup) για την πρόληψη, με την εφαρμογή βέλτιστων πρακτικών για τη διάθεση των αντιβιοτικών.

- Γενικής Ευρωπαϊκής Διεύθυνσης φαρμάκων και τεχνολογικών προϊόντων με την ενίσχυση της φαρμακευτικής φροντίδας.

- Επιτροπής ασφάλειας και ελλείψεων.

- Ομάδας εργασίας για την επεξεργασία θέσεων προστασίας των επαγγελματιών υγείας.

* Ο Γιάννης Μακρυγιάννης, είναι πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Λάρισας και γενικός γραμματέας του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass