ΤΑ ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ ΕΡΕΥΝΑΣ ΤΗΣ ΝΕΥΡΟΛΟΓΙΚΗΣ ΚΛΙΝΙΚΗΣ ΤΟΥ ΠΓΝΛ

Με άνοια το 5% των ηλικιωμένων Λαρισαίων

Δημοσίευση: 23 Απρ 2016 21:22
Ο επίκουρος καθηγητής Νευρολογίας, Ευθύμιος Δαρδιώτης Ο επίκουρος καθηγητής Νευρολογίας, Ευθύμιος Δαρδιώτης

 

Πολλαπλά συμπεράσματα για την κατάσταση αλλά και την πορεία της υγείας των ηλικιωμένων Λαρισαίων προκύπτουν από τη μελέτη των αποτελεσμάτων μεγάλης επιδημιολογικής έρευνας που ξεκίνησε το 2010 η Νευρολογική Κλινική του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Λάρισας.

Στο πλαίσιο αυτής της έρευνας, 1.500 άτομα από 65 ετών και άνω, κάτοικοι της Λάρισας αλλά και των γύρω περιοχών, υποβλήθηκαν σε νευρολογικές εξετάσεις και σειρά εργαστηριακών ελέγχων για την άνοια, με στόχο να καταγραφεί η τωρινή κατάσταση της υγείας τους αλλά και να παρακολουθηθεί με το πέρασμα του χρόνου, καθώς η έρευνα θα επαναληφθεί.

Με τον τρόπο αυτό θα μπορέσουν οι ειδικοί να ερευνήσουν την εξέλιξη της ασθένειας, καθώς και την ανταπόκριση των ασθενών στις θεραπείες τις οποίες θα ακολουθήσουν.

Ορισμένα πρώτα συμπεράσματα έχουν ήδη στοιχειοθετηθεί, καθώς καταδεικνύεται ότι το 5% των ηλικιωμένων βρέθηκαν να πάσχουν από άνοια. Και μπορεί το συγκεκριμένο ποσοστό να είναι μικρότερο από τον αντίστοιχο μέσο όρο άλλων χωρών – η διεθνής βιβλιογραφία δίνει ένα 6,7 % - αλλά δεν επιτρέπεται κανείς εφησυχασμός, καθώς σε πανελλαδικό επίπεδο υπάρχουν σήμερα 160.000 άνθρωποι που πάσχουν από Alzheimer, που αποτελεί τη συχνότερη μορφή άνοιας.

Παράλληλα, προβλέπεται ότι τα επόμενα τριάντα χρόνια αυτός ο αριθμός θα τριπλασιαστεί, αναδεικνύοντας τη σε ένα τεράστιο υγειονομικό αλλά και κοινωνικό πρόβλημα.

ΠΩΣ ΞΕΚΙΝΗΣΕ Η ΜΕΛΕΤΗ

Αξίζει να τονιστεί ότι η συγκεκριμένη μελέτη ξεκίνησε με πρωτοβουλία του καθηγητή της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας κ. Χατζηγεωργίου και του αναπληρωτή καθηγητή του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Νικόλαου Σκαρμέα, οι οποίοι συμμετέχοντας σε διεθνή διαγωνισμό εξασφάλισαν τη χρηματοδότησή της μελέτης με 250.000 δολάρια από την Αμερικανική Εταιρεία Alzheimer. Μεγάλη σημασία για τη χρηματοδότηση αυτή αποτέλεσαν οι προηγούμενες προκαταρκτικές μελέτες του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και του Πανεπιστημίου Κολούμπια των Ηνωμένων Πολιτειών όπου εργαζόταν παλιότερα ο κ. Σκαρμέας. Ο ίδιος είναι ο επικεφαλής της μελέτης που διεξάγεται παράλληλα και στην περιοχή του Αμαρουσίου Αττικής, ενώ την εκπόνηση της μελέτης στην περιοχή μας έχει αναλάβει η Νευρολογική Κλινική του ΠΓΝΛ, με επικεφαλής τον διευθυντή της, καθηγητή Γεώργιο Χατζηγεωργίου και τον επίκουρο καθηγητή Νευρολογίας στην ίδια κλινική, Ευθύμιο Δαρδιώτη.

Όπως εξηγεί ο κ. Δαρδιώτης στην «Ε», εκτός από τη νευρολογική εξέταση και τους εργαστηριακούς ελέγχους, οι ηλικιωμένοι Λαρισαίοι που πήραν μέρος στην έρευνα, απάντησαν και σε ένα ιδιαίτερα εκτεταμένο ερωτηματολόγιο που τους δόθηκε και το οποίο αφορούσε στο ιατρικό τους ιστορικό, τα φάρμακα που λαμβάνουν, τα τυχόν άλλα νοσήματα που αντιμετώπισαν, καθώς και το ιστορικό τους σε νευρολογικά ζητήματα (αν υπέστησαν εγκεφαλικό επεισόδιο στο παρελθόν, αν παρουσίαζαν υποκειμενικά προβλήματα μνήμης ή συμπτώματα άγχους και κατάθλιψης).

Καταγράφηκαν ακόμα οι καθημερινές τους δραστηριότητες, ενδεχόμενα ψυχιατρικά συμπτώματα (αν ακούνε φωνές κ.λπ.), αν έχουν επιβαρυνθεί από τη χρήση φυτοφαρμάκων με δεδομένο ότι ζούνε σε μία αγροτική περιοχή, τυχόν παρκινσονικά συμπτώματα, οι διατροφικές τους συνήθειες κ.ά.

Οι ηλικιωμένοι υποβλήθηκαν παράλληλα σε δοκιμασίες κινητικότητας άνω και κάτω άκρων, οπτικής και ακουστικής οξύτητας, καθώς και σε τεστ μνήμης για τις νοητικές τους λειτουργίες.

ΞΕΧΑΣΑΜΕ ΤΗ ΜΕΣΟΓΕΙΑΚΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Ένα από τα συμπεράσματα που έχουν προκύψει από τη μέχρι σήμερα ανάλυση των στοιχείων της έρευνας είναι ότι μόλις το 27 % των ηλικιωμένων Λαρισαίων ακολουθούν σωστές διατροφικές συνήθειες, αυτές που συνάδουν με τη μεσογειακή δίαιτα, την κατανάλωση δηλαδή λαχανικών, φρούτων και οσπρίων! Αντίθετα, το 37 % του συγκεκριμένου δείγματος ακολουθεί διατροφή υψηλού διατροφικού κινδύνου, όπως συμβαίνει και με την πλειοψηφία του υπόλοιπου πληθυσμού. Το 33 % του δείγματος ακολουθεί διατροφή μέτριου διατροφικού κινδύνου.

Σε κάθε περίπτωση, η ανάλυση των στοιχείων της σημαντικής αυτής επιδημιολογικής μελέτης συνεχίζεται και το προσεχές διάστημα αναμένεται να δημοσιευτούν στοιχεία που αφορούν σε προβλήματα άγχους και κατάθλιψης στο συγκεκριμένο δείγμα πληθυσμού της περιοχής μας.

Μενέλαος Κατσαμπέλας

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass