ΤΟΝΙΣΤΗΚΕ ΣΕ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΠΟΥ ΟΡΓΑΝΩΣΕ Η ΝΕΥΡΟΛΟΓΙΚΗ ΚΛΙΝΙΚΗ:

Σε φυσιολογικά επίπεδα η άνοια στη Λάρισα

* Κίνδυνος από την μη υιοθέτηση της μεσογειακής διατροφής

Δημοσίευση: 18 Απρ 2016 0:16

Με επιτυχία ολοκληρώθηκε η εκδήλωση της Νευρολογικής Κλινικής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας σε συνεργασία με την Αντιδημαρχία Κοινωνικής Πολιτικής του Δήμου Λάρισας με θέμα: «Νόσος Alzheimer: Θεραπευτικές παρεμβάσεις και γνωστική αποκατάσταση» που έγινε χθες Κυριακή στην Ιατρική Σχολή, στο αμφιθέατρο του κτιρίου Κατσίγρα. Την εκδήλωση συντόνιζε ο κοσμήτορας της Σχολής Επιστημών Υγείας καθηγητής κ. Χαράλαμπος Μπιλλίνης, ενώ χαιρετισμό απηύθυναν ο υπεύθυνος τομέα Υγείας του Δήμου Λάρισας κ. Θεόδωρος Κυρόπουλος και ο εκπρόσωπος του περιφερειάρχη Θεσσαλίας, αντιπεριφερειάρχης κ. Βασίλειος Αναγνωστόπουλος.

Στην εκδήλωση περιγράφηκαν από τον κ. Δαρδιώτη Ευθύμιο, επίκουρο καθηγητή Νευρολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας ενδιαφέροντα στοιχεία σχετικά με τη νόσο Alzheimer η οποία τα τελευταία χρόνια παρουσιάζει αύξηση της συχνότητάς της. Στην Ελλάδα σήμερα υπάρχουν 160.000 ασθενείς με τη νόσο οι οποίοι χρειάζονται φροντίδα και επίβλεψη από 400.000 φροντιστές ή συγγενικά τους πρόσωπα. Το ανησυχητικό όμως είναι ότι μέχρι το 2050 αναμένεται τριπλασιασμός των περιστατικών με νόσο Alzheimer το οποίο θα αποτελέσει ένα σημαντικό κοινωνικό και υγειονομικό πρόβλημα. Το ενθαρρυντικό είναι ότι υπάρχουν πλέον μέθοδοι πρώιμης διάγνωσης και ανίχνευσης των αλλοιώσεων του εγκεφάλου σε αρχικά στάδια πριν ακόμη από την εκδήλωση της νόσου το οποίο θα οδηγήσει στην εφαρμογή προληπτικών θεραπειών στα άτομα που είναι επιρρεπή για την εμφάνιση της νόσου.

Επιπλέον στην εκδήλωση παρουσιάστηκαν τα πρώτα δεδομένα από τη μεγάλη επιδημιολογική μελέτη που έχει πραγματοποιηθεί την τελευταία 5ετία στην πόλη της Λάρισας και αφορούσε περίπου 2.000 άτομα. Η συχνότητα της άνοιας στην πόλη μας ανακοινώθηκε ότι ήταν 5% στις ηλικίες άνω των 65 ετών που είναι λίγο μικρότερη από τη συχνότητα που περιγράφεται σε άλλες χώρες όπου ανέρχεται στο 6.7%. Η μικρότερη αυτή συχνότητα πιθανόν να αντανακλά την ύπαρξη κάποιων προστατευτικών μηχανισμών, είτε επιδημιολογικών, είτε γενετικών. Όσον αφορά όμως τις διατροφικές συνήθειες των συμμετεχόντων στη μελέτη δυστυχώς μόνο ένα 30% ακολουθεί τις αρχές της μεσογειακής δίαιτας. Σε ένα 33% του εξετασθέντος πληθυσμού η διατροφή είναι μέτριου διατροφικού κινδύνου, ενώ στο υπόλοιπο 37% η διατροφή είναι υψηλού διατροφικού κινδύνου. Τα ευρήματα αυτά αναδεικνύουν την αλλαγή που έχει επιτελεστεί τα τελευταία χρόνια στις διαιτητικές μας συνήθειες σε σχέση με το παρελθόν και αφορά σε όλες τις ηλικίες, μικρούς και μεγάλους.

Τέλος στην εκδήλωση περιγράφηκαν διάφορες μη φαρμακευτικές θεραπευτικές παρεμβάσεις ενίσχυσης των διαφόρων γνωστικών λειτουργιών ως μεθόδων ανάσχεσης της πορείας της νόσου, ενώ επιπλέον έγινε και επίδειξη από τον κ. Βενετικίδη Σέργιο, υποψήφιο διδάκτωρα του Παν. Θεσσαλίας μιας εφαρμογής σε ταμπλέτα για την υποβοήθηση των καθημερινών δραστηριοτήτων των ασθενών με άνοια.

Γ.Ρ.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass