ΛΑΜΠΡΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΔΕΚΑΧΡΟΝΑ ΤΗΣ ΑΓΓΕΙΟΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΗΣ ΤΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΟΥ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ

Η πλέον αναγνωρίσιμη διεθνώς Αγγειοχειρουργική Κλινική της χώρας

Δημοσίευση: 11 Μαρ 2016 0:15

«Οι ονειροπόλοι και οι πεισματάρηδες γράφουν τις καλύτερες ιστορίες». Η ρήση που χρησιμοποίησε ο αγγειοχειρουργός Νικόλαος Ρούσος κλείνοντας τη σύντομη παρουσίαση της δεκαετούς πορείας της Αγγειοχειρουργικής Κλινικής του τμήματος Ιατρικής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, περικλείει το αποτέλεσμα και το τεράστιο έργο που έχουν φέρει σε πέρας ο διευθυντής της Κλινικής, καθηγητής Αγγειοχειρουργικής, Αθανάσιος Γιαννούκας και η ομάδα του, από το 2006 μέχρι σήμερα.

Το έργο αυτό παρουσιάστηκε χθες, στο πλαίσιο ειδικής επετειακής εκδήλωσης στη Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Λάρισας, το αμφιθέατρο της οποίας κατέκλυσαν δεκάδες Λαρισαίοι.

Ο διευθυντής της Κλινικής, Αθανάσιος Γιαννούκας, μίλησε για την πορεία της Αγγειοχειρουργικής του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου, από τα πρώτα της στάδια, όταν ακόμα λειτουργούσε (το 2003) ως μονάδα Αγγειοχειρουργικής και οι οιωνοί δεν ήταν καλοί, καθώς η κλινική έμοιαζε με «απροίκιστη νύφη», όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, μέχρι σήμερα που έχει να επιδείξει ένα πλούσιο έργο, τόσο σε κλινικό, ερευνητικό και εκπαιδευτικό επίπεδο όσο και σε επίπεδο εξωστρέφειας και διάχυσης αυτού του έργου στην κοινωνία της Λάρισας, της Θεσσαλίας, της Κεντρικής Ελλάδας αλλά και ευρύτερα, καθώς πρόκειται για την πλέον αναγνωρίσιμη στον διεθνή χώρο Αγγειοχειρουργική Κλινική της χώρας μας.

Η Αγγειοχειρουργική Κλινική είναι αναγνωρισμένη να χορηγεί πλήρη ειδικότητα και είναι αναγνωρισμένο Κέντρο Εκπαίδευσης Ειδικευμένων Αγγειοχειρουργών στους αγγειακούς υπερήχους, ενώ έχουν αναπτυχθεί 4 Ειδικές Μονάδες: Ενδαγγειακής Χειρουργικής, Αναίμακτης Διαγνωστικής, Αγγειακών Προσπελάσεων και Φλεβικών & Λεμφικών Παθήσεων. Η Κλινική διαθέτει 12 κλίνες, πλήρες οργανωμένο χειρουργείο στο οποίο εκτελούνται όλες οι επεμβάσεις για την αντιμετώπιση των αρτηριακών και φλεβικών παθήσεων καθώς και ειδικό Εργαστήριο Υπερήχων.

Υπό την αιγίδα της Αγγειοχειρουργικής Κλινικής λειτουργεί η Πολυπαραγοντική Ομάδα Αντιμετώπισης Λεμφοιδήματος (ΠΟΑΛ), και αποτελεί μοναδικό κέντρο αντιμετώπισης λεμφοιδήματος πανελλαδικά καθώς και η Πολυπαραγοντική Ομάδα Αντιμετώπισης Φλεβικών Ελκών. Η Πολυπαραγοντική Ομάδα αποτελείται από Αγγειοχειρουργούς, Δερματολόγους, Φυσικοθεραπευτές, Διαιτολόγο, Ψυχολόγο, Κοινωνικό Λειτουργό και Διοικητικό Υπάλληλο.

Η Αγγειοχειρουργική Κλινική εξυπηρετεί τις ανάγκες όλης της Κεντρικής Ελλάδος και έχει συντελέσει στην εξάλειψη της εσωτερικής μετανάστευσης ασθενών προς τη Θεσσαλονίκη και την Αθήνα. Ετησίως εξετάζονται στα τακτικά και έκτακτα ιατρεία πάνω από 5.000 ασθενείς, νοσηλεύονται περίπου 1.000 άτομα και πραγματοποιούνται πάνω από 700 χειρουργικές επεμβάσεις κάθε τύπου.

Στο πλαίσιο του επιστημονικού προγράμματος της εκδήλωσης αναπτύχθηκαν εισηγήσεις για την πρόληψη και αντιμετώπιση του διαβητικού ποδιού, με αναφορά στη σοβαρότητα του προβλήματος στην κλινική πράξη, τον ρόλο του παθολόγου – διαβητολόγου στη διάγνωση και θεραπεία, τη διαγνωστική προσπέλαση της ισχαιμίας και της νευροπάθειας στο διαβητικό πόδι, τη θεραπεία της αγγειακής νόσου και την αντιμετώπιση οστικών και σηπτικών επιπλοκών.

Στη χθεσινή εκδήλωση παρευρέθηκαν μεταξύ άλλων, ο διοικητής της 5ης ΥΠΕ, Νέστορας Αντωνίου, ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Λάρισας, Κωνσταντίνος Γιαννακόπουλος, ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, Γιώργος Πετράκος, ο διευθυντής της Ορθοπαιδικής Κλινικής του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου, Κωνσταντίνος Μαλίζος, ο πρώην διοικητής της 5ης ΥΠΕ, Λάζαρος Μακρής και ο πρώην διοικητής των διασυνδεόμενων Πανεπιστημιακού και Γενικού Νοσοκομείων Λάρισας, Κώστας Καραμπάτσας.

Το συντονισμό της εκδήλωσης είχε ο δημοσιογράφος Γιάννης Γιαννακόπουλος.

Μενέλαος Κατσαμπέλας

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass