O ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ- ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΑΡΑΜΠΕΛΙΑΣ ΜΙΛΑ ΣΤΗΝ «Ε» ΓΙΑ ΤΟ ΝΕΟ ΤΟΥ ΒΙΒΛΙΟ «Η ΑΝΟΛΟΚΛΗΡΩΤΗ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ ΤΟΥ ΡΗΓΑ»

«Ο Ρήγας σήμερα είναι ένας Τσε Γκεβάρα του ελληνισμού»

Δημοσίευση: 03 Νοε 2011 3:23 | Τελευταία ενημέρωση: 24 Σεπ 2015 15:32
«Ο Ρήγας είχε επιλέξει μια στρατηγική, που παραμένει ζητούμενο μέχρι σήμερα, δηλαδή τον εκσυγχρονισμό της δικής μας παράδοσης. Σε αυτή την κατεύθυνση, αφ’ ενός στηριζόταν στη βυζαντινή παράδοση ενός κράτους που να αγκαλιάζει όλα τα Βαλκάνια και αφ’ ετέρου προικοδοτούσε αυτό το κράτος με τις κατακτήσεις της γαλλικής επανάστασης και τις αξίες της αρχαιοελληνικής δημοκρατίας. Ο Έλληνας εθνεγέρτης, που έπεσε πολύ σύντομα δολοφονημένος χωρίς να γνωρίσει φθορά ή συμβιβασμούς, παραμένει ένα λαμπερό υπόδειγμα για το σήμερα, ένας Τσε Γκεβάρα του ελληνισμού». Αυτά και άλλα πολλά, εξίσου σημαντικά, αναφέρει στη συνέντευξή του στην «Ε» ο συγγραφέας, δημοσιογράφος και εκδότης του περιοδικού «Άρδην» Γιώργος Καραμπελιάς, με αφορμή την παρουσίαση του νέου του βιβλίου με τίτλο «Η ανολοκλήρωτη επανάσταση του Ρήγα». Ο αιρετικός στο λόγο Γιώργος Καραμπελιάς, σχολιάζει ακόμη την τρέχουσα πολιτική επικαιρότητα με ιδιαίτερα καυστικό τρόπο και καλεί τους Έλληνες να εγκαινιάσουν μια νέα οικονομική και πολιτική πορεία για τη χώρα και να απορρίψουν ένα οικονομικό σχέδιο που θα οδηγήσει στην εξόντωση του ελληνικού λαού.
 
Συνέντευξη στη Σοφία Ορφανιώτη
* Κύριε Καραμπελιά θα ήθελα να ξεκινήσουμε τη συζήτησή μας από την παρουσίαση του τελευταίου σας συγγραφικού πονήματος που θα γίνει στη Λάρισα με τίτλο: Η ανολοκλήρωτη επανάσταση του Ρήγα «Κόψε το ρόδο πριν μαραθεί». Ποια ανάγκη σας οδήγησε για να γράψετε αυτό το βιβλίο;
- Το ότι στη συγγραφή αυτού του βιβλίου με οδήγησε μια «εσωτερική ανάγκη» καταδεικνύεται και από το γεγονός ότι επρόκειτο αρχικώς για ένα κεφάλαιο μιας μελέτης που γράφω για τον ελληνικό Διαφωτισμό (1700-1821) το οποίο μεταβλήθηκε σε ένα εκτενές δοκίμιο για τον Ρήγα. Αυτή η εσωτερική ανάγκη συνδέεται με το ότι σήμερα έχουμε ουσιαστικά να απαντήσουμε στο ίδιο ερώτημα που έθετε ο Ρήγας. Πώς δηλαδή θα κατορθώσουμε να απαντήσουμε στη διπλή πίεση που υφιστάμεθα μεταξύ Ανατολής και Δύσης, πώς θα αποφύγουμε την αποικιοποίησή μας από τη Δύση και την υποταγή μας στη νέο-οθωμανική Τουρκία που επανέρχεται. Και ας μην ξεχνάμε πως ο Ρήγας έπεσε προδομένος από τους Αυστριακούς στα χέρια των Τούρκων δημίων του...
* Ο Ρήγας αποτέλεσε τον καημό της Ρωμιοσύνης, του ανολοκλήρωτου της ταυτότητάς μας. Σήμερα περισσότερο από ποτέ άλλοτε παραμένει επίκαιρος. Θεωρείτε ότι με όλα τα δεινά που περνά η χώρα μας ως έθνος είμαστε αντιμέτωποι με το ίδιο αίτημα;
- Όπως αποδεικνύεται με τραγικό τρόπο από την ιστορία του νεότερου ελληνισμού, στο δίλημμα εκσυγχρονισμός ή παράδοση απαντούμε μέχρι σήμερα με τον ίδιο αναποτελεσματικό και αδιέξοδο τρόπο. Το πολιτικό σύστημα επιλέγει τον εισαγόμενο εκσυγχρονισμό, ενώ ο λαός μένει προσκολλημένος στην παράδοσή του. Έτσι όμως παραμένει αδύνατος ένας οποιοσδήποτε αυθεντικός εκσυγχρονισμός μια και αυτός επιβάλλεται από τα πάνω και από τα έξω – από τους Βαυαρούς μέχρι τον... Σημίτη, με τραγικά αποτελέσματα. Από την άλλη η προσκόλληση στην παράδοση είναι αναγκαία, γιατί μας επιτρέπει να επιβιώνουμε και να αντιστεκόμαστε, χωρίς όμως να μπορεί να προσφέρει διεξόδους για το σήμερα.
Ο Ρήγας είχε επιλέξει μια στρατηγική, που παραμένει ζητούμενο μέχρι σήμερα, δηλαδή τον εκσυγχρονισμό της δικής μας παράδοσης. Σε αυτή την κατεύθυνση, αφ’ ενός στηριζόταν στη βυζαντινή παράδοση ενός κράτους που να αγκαλιάζει όλα τα Βαλκάνια και αφ’ ετέρου προικοδοτούσε αυτό το κράτος με τις κατακτήσεις της γαλλικής επανάστασης και τις αξίες της αρχαιοελληνικής δημοκρατίας. Θα εκδώσει αφενός τους Χρησμούς του Αγαθάγγελου που προέβλεπαν την πτώση των Οθωμανών από το «ξανθό γένος» και από την άλλη θα μεταφράζει το γαλλικό επαναστατικό Σύνταγμα του 1793. Έτσι και σήμερα χρειαζόμαστε να πατάμε στη δική μας παράδοση, στη δική μας παραγωγή για να στραφούμε προς τα έξω και προς το σύγχρονο και όχι να είμαστε η χώρα των εισαγόμενων, εισαγόμενων προϊόντων και εισαγόμενων ιδεών.
* Είστε ένας άνθρωπος με πολιτική σκέψη, πώς κρίνετε τη συμφωνία των Βρυξελλών για το κούρεμα του χρέους στο 50%. Εδώ που φτάσαμε η εξέλιξη αυτή ήταν αναμενόμενη;
- Πρέπει να απορρίψουμε ένα οικονομικό σχέδιο εξόντωσης του ελληνικού λαού, το οποίο μας οδηγεί αναπόφευκτα στην οριστική χρεοκοπία και την έξοδο από την ευρωζώνη, όπως επιδιώκει από την αρχή η Γερμανία, αλλά να εγκαινιάσουμε μια νέα οικονομική και πολιτική πορεία για τη χώρα. Η πτώση της κατάπτυστης κυβέρνησης Παπανδρέου που ολοκληρώνεται αυτές τις ημέρες, είναι απλώς ένα πρώτο βήμα. Και βέβαια ο ελληνικός λαός πρέπει να κληθεί να αποφασίσει σε ένα άλλο δημοψήφισμα, εκείνο που θα έχει σαν θέμα τη διεκδίκηση των Πολεμικών Αποζημιώσεων και του Κατοχικού Χρέους που μας οφείλει η Γερμανία και τα οποία σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδας ανέρχονται σε 160 δισ. ευρώ.
* Πιστεύετε ότι η συγκεκριμένη περίοδος είναι η χειρότερη που διανύουν οι Έλληνες πολίτες ή έρχονται ακόμη πιο δύσκολές μέρες;
- Η μεταπολίτευση ολοκληρώνει τον ιστορικό κύκλο της με τραγικές συνέπειες για τον τόπο. Μια λογική που μετέβαλε την Ελλάδα σε μια παρασιτική απόφυση της Δύσης, κατασκεύασε έναν επίπλαστο καταναλωτισμό και κατεδάφισε κάθε αίσθηση εθνικής ταυτότητας, μας οδήγησε σε μια από τις δραματικότερες στιγμές στην ιστορία μας. Κι αυτό διότι αντιμετωπίζουμε μια καθολική κρίση, κρίση δημογραφική, οικονομική, πολιτική, γεωπολιτική. Και το τραγικότερο κρίση πνευματική, κρίση ηγεσίας. Σήμερα η Ελλάδα παραπαίει παραδομένη στα χέρια μιας ηγεσίας και μιας ελίτ διεφθαρμένων και διαβρωμένων μέχρι το μεδούλι, με αποτέλεσμα να μην διαφαίνεται κάποια διέξοδος, που να μπορεί να δώσει δύναμη και κουράγιο στον λαό.
* Υπήρξατε μέλος της «Σπίθας» του Μίκη Θεοδωράκη, ωστόσο αποχωρήσατε. Θεωρείτε ότι υπήρξε διάσταση απόψεων και άρα δεν θα μπορούσατε να στηρίξετε μία τέτοια κίνηση;
- Το δυστύχημα είναι πως στην Ελλάδα υπάρχει δραματική έλλειψη ηγεσίας. Οι μεταπολιτευτικές πολιτικές και πνευματικές δυνάμεις, με τον ένα ή άλλο τρόπο είναι είτε διεφθαρμένες, είτε στην καλύτερη περίπτωση φθαρμένες. Βεβαίως, πάντα πρέπει να προσπαθούμε να βρούμε λύσεις έστω και προσωρινές. Η Σπίθα, όταν εμφανίστηκε σχεδόν ένα χρόνο πριν έπαιξε έναν σημαντικό ρόλο στη συνειδητοποίηση του κόσμου, στην ανάγκη να συνδεθεί η κοινωνική ευαισθησία με τον πατριωτισμό. Ωστόσο η ολοκλήρωση αυτού του έργου, δηλαδή η ανάδειξη ενός κινήματος που θα συνδυάζει την κοινωνική ισότητα, την οικολογική ευαισθησία, τον πατριωτισμό και την άμεση δημοκρατία, απαιτεί την ανάδυση φρέσκων δυνάμεων που δεν βαρύνονται καθόλου με αμαρτίες του παρελθόντος.
Δυστυχώς ή ευτυχώς στην Ελλάδα μια ριζική ανανέωση του πολιτικού σκηνικού που θα ξαναδώσει κουράγιο και δύναμη στο κόσμο απαιτεί μια κυριολεκτική επανάσταση των Ανωνύμων που θα υποκαταστήσουν τους αποτυχημένους πλέον επωνύμους. Και το κίνημα των πλατειών, καθώς και οι μεγάλες κινητοποιήσεις της 28ης Οκτωβρίου είναι το προανάκρουσμα αυτών των νέων πολιτικών υποκειμένων.
Θυμάμαι πάντα την εποχή της νιότης μου στη δεκαετία του 1960, όταν μια νέα γενιά ήρθε να ανατρέψει τις κατεστημένες απόψεις και ηγεσίες σε ολόκληρο τον πλανήτη. Εύχομαι σήμερα να ξαναζήσω κάτι ανάλογο, διότι διαφορετικά δεν υπάρχει διέξοδος. Ο λαός θα πρέπει να βρει μέσα του τις δυνάμεις που θα μας βγάλουν από το αδιέξοδο. Τα παλιά κινήματα, τα παλιά οράματα ξεθώριασαν και απέτυχαν, ολόκληρος ο πλανήτης βρίσκεται χωρίς μπούσουλα και οι άνθρωποι αναζητούν ψαχουλευτά τον δρόμο τους. Γι’ αυτό ανατρέχουν στην ιστορία, και μάλιστα σε φιγούρες σαν τον Ρήγα, που έπεσε πολύ σύντομα δολοφονημένος χωρίς να γνωρίσει φθορά ή συμβιβασμούς και παραμένει ένα λαμπερό υπόδειγμα για το σήμερα, ένας Τσε Γκεβάρα του ελληνισμού.
* Η παρουσίαση του βιβλίου του Γιώργου Καραμπελιά θα γίνει στο χώρο του βιβλιοπωλείου «Παιδεία», αύριο Παρασκευή 4 Νοεμβρίου, στις 8:30 μ.μ.
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass