ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ ΤΩΝ ΚΑΘΗΓΗΤΩΝ Κ. ΓΟΥΡΓΟΥΛΙΑΝΗ ΚΑΙ Ν. ΚΥΡΙΑΖΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΝΑ ΣΙΚΕΛΙΑΝΟΥ

Μυθιστόρημα γεγονότων και συναισθημάτων

*Παρουσιάστηκε χθες στο ΟΥΗΛ

Δημοσίευση: 28 Ιουν 2012 2:37 | Τελευταία ενημέρωση: 23 Σεπ 2015 22:41
 Της Νατάσας Πολυγένη
Ένας θριαμβικός ύμνος στην αγάπη, στον έρωτα, αλλά και στην ανθρώπινη θέληση ξεπηδά μέσα από τις σελίδες του βιβλίου των Κωνσταντίνου Ι. Γουργουλιάνη και Νίκου Κ. Κυριαζή «Άννα Σικελιανού - Ο έρωτας και το όνειρο. Η ζωή της σαν μυθιστόρημα». Το βιβλίο παρουσιάστηκε χθες το βράδυ στην κατάμεστη αίθουσα εκδηλώσεων του θεάτρου «ΟΥΗΛ» από τον καθηγητή του τμήματος Ιατρικής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας κ. Τάσο Γερμενή και την αρχαιολόγο κ. Βασιλική Πανάγου.
Το βιβλίο «Άννα Σικελιανού - Ο έρωτας και το όνειρο», είναι ένα μυθιστόρημα με στοιχεία βιογραφίας, ιστορίας, ιατρικής, ποίησης και μαρτυρίας, όχι μόνο γεγονότων, αλλά και παθών και συναισθημάτων. Μια ιστορία όπου η ίδια η φύση μετουσιώνεται σε ζωή. Μέσα από τις σελίδες του περιγράφεται η ζωή της Άννας Σικελιανού από τη στιγμή που πήρε την απόφαση να εγκαταλείψει την Αθήνα και να πάει να εργαστεί στο πρώτο ελληνικό σανατόριο στο Πήλιο, το ειδύλλιό της με τον γιατρό Γιώργο Καραμάνη μέχρι τη στιγμή που εισβάλλει στη ζωή της ο Άγγελος Σικελιανός, ο άντρας που θα την ολοκληρώσει ως άνθρωπο και ως γυναίκα, ο ποιητής που θα την ταξιδέψει στον έρωτα και στο όνειρο, αλλά και στις τύψεις και τις ενοχές.
Το πόνημα των Κ. Γουργουλιάνη και Ν. Κυριαζή προσέγγισε με ένα ιδιαίτερο τρόπο, βιωματικό κυρίως, ο καθηγητής κ. Τάσος Γερμενής, ο οποίος εστίασε στην επίδραση της φυματίωσης στη διαμόρφωση της ταυτότητας των Ελλήνων ποιητών. Στο πλαίσιο αυτό ο κ. Γερμενής σημείωσε: «Η ιστορία των μεγάλων επιδημιών είναι αυτονόητο ότι συνδιαμορφώνεται με το γενικότερο ιστορικό πλαίσιο της εποχής τους. Είναι προφανές ότι το ίδιο συνέβη με τη φυματίωση και την ελληνική ιστορία του μεσοπολέμου».
Η αρχαιολόγος κ. Βασιλική Πανάγου αναφέρθηκε στην ιστορία του σανατορίου στο Πήλιο και στη φυσιογνωμία του γιατρού Καραμάνη. Αναφορικά, με το βιβλίο τόνισε: «Δεν υπάρχει άνθρωπος να μείνει ασυγκίνητος μπροστά σε μια τέτοια ιστορία αγάπης, με πάθη αλλά χωρίς εγωισμούς, μια ιστορία προσφοράς στον συνάνθρωπο, θυσίας για τη σωτηρία του αρρώστου, ανεξαρτήτως φύλου, ηλικίας και κοινωνικής κατάστασης».
Στο χρονικό συγγραφής του βιβλίου αναφέρθηκε και ο δημιουργός του, ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας κ. Κωνσταντίνος Γουργουλιάνης ενώ συντονιστής της εκδήλωσης ήταν ο δημοσιογράφος κ. Γιάννης Σιούλας, ο οποίος έκανε μια συνοπτική παρουσίαση της ζωής της Άννας Σικελιανού.
Η εκδήλωση παρουσίασης του βιβλίου άνοιξε με σύντομο χαιρετισμό από την αντιδήμαρχο κ. Ελένη Ξυνοπούλου, η οποία εξέφρασε την ικανοποίησή της για το γεγονός ότι το θέατρο ΟΥΗΛ έχει ενταχθεί στον πολιτιστικό ιστό της πόλης φιλοξενώντας αξιόλογες εκδηλώσεις,ενώ παράλληλα για το βιβλίο σημείωσε ότι η συγκεκριμένη σύμπραξη επιστημόνων αποδεικνύει έμπρακτα ότι οι επιστήμονες είναι πολύπλευρες προσωπικότητες και στην προκειμένη περίπτωση υποστηρικτές της θεσσαλικής ιστορίας. Στην εκδήλωση παρέστησαν ο βουλευτής της ΝΔ κ. Χρήστος Κέλλας, ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας κ. Κώστας Αγοραστός, ο αντιπρόεδρος της ΔΕΥΑΛ κ. Κώστας Καλαμπαλίκης, ο πρόεδρος της Ιατρικής Σχολής κ. Ιωάννης Φεζουλίδης, η διευθύντρια του Γαλλικού Ινστιτούτου Λάρισας κ. Χρύσα Βουλγαράκη, η εκδότης-διευθυντής της «Ε» κ. Δανάη Δημητρακοπούλου, εκπρόσωπος ΑΤΑ, εκπρόσωπος της Μητρόπολης, καθηγητές πανεπιστημίου, γιατροί και εκπρόσωποι φορέων και συλλόγων της πόλης.
 
 
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

TEDRA
INTERCOMM FOODS
SYNETAIRISTIKH TRAPEZA THESSALIAS
Μείνε μαζί μας
MIKEL
αυτοκινητοδρομος αιγαιου
AKUO
ΚΗΠΟΘΕΑΤΡΟ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass