Η ΤΡΑΓΩΔΙΑ ΤΟΥ ΣΟΦΟΚΛΗ ΑΥΡΙΟ ΣΤΟ ΚΗΠΟΘΕΑΤΡΟ ΣΕ ΜΙΑ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ ΠΟΥ ΠΑΙΖΟΥΝ ΜΟΝΟ ΑΝΔΡΕΣ

Ο Αιμίλιος Χειλάκης Οιδίποδας... ο Κωνσταντίνος Μαρκουλάκης Ιοκάστη

Δημοσίευση: 23 Ιουν 2012 22:08 | Τελευταία ενημέρωση: 23 Σεπ 2015 22:39
Της Νατάσας Πολυγένη
Ανδρική υπόθεση είναι η αυριανή παράσταση με την τραγωδία του Σοφοκλή «Οιδίπους Τύραννος» που θα παρουσιαστεί στο Κηποθέατρο Αλκαζάρ, με τον Κωνσταντίνο Μαρκουλάκη, τον Αιμίλιο Χειλάκη και τον Χρήστο Σαπουντζή στους πρωταγωνιστικούς ρόλους αλλά και σε κανά δυο τρεις ακόμη, αφού οι ηθοποιοί υποδύονται και άλλους ρόλους. Ο Αιμίλιος Χειλάκης θα είναι ο Οιδίποδας ενώ ο Μαρκουλάκης υποδύεται την Ιοκάστη, τον Τειρεσία και τον Θεράποντα και ο Χρήστος Σαπουντζής παίζει Κρέοντα και Άγγελο.
Όσοι σπεύσουν να θεωρήσουν ότι ο ανδρικός θίασος είναι κάτι πρωτότυπο, ειδικά σε ένα τέτοιο έργο μάλλον λάθος θα κάνουν αφού και στην αρχαιότητα τους ρόλους υποδύονταν μόνον άνδρες ηθοποιοί. Μια επιστροφή λοιπόν στη γνησιότητα του παρελθόντος θα είχε στο μυαλό του ο Λιθουανός Τσέζαρις Γκραουζίνις όταν αποφάσισε να σκηνοθετήσει την κορυφαία τραγωδία του Σοφοκλή.
Οι εξαίρετοι ηθοποιοί Κωνσταντίνος Μαρκουλάκης και Αιμίλιος Χειλάκης μίλησαν στην «Ε» με αφορμή την παράσταση που θα δοθεί αύριο στις 9.30 το βράδυ στο Κηποθέατρο Αλκαζάρ.
Και οι δύο πρωταγωνιστές έχουν στενούς δεσμούς με τη Λάρισα, αφού σχεδόν πάντα σε κάθε τους παράσταση φροντίζουν να περάσουν και από την πόλη. «Η Λάρισα είναι από τις πόλεις που πάντα θέλω να είμαι παρών. Όλο αυτό που συμβαίνει κάθε καλοκαίρι στη Λάρισα είναι πράγματι εκπληκτικό. Το παιχνίδι του ελληνικού καλοκαιριού που όλοι έχουμε το δικαίωμα να βγούμε και να υπάρχουμε με γοητεύει. Εξάλλου, έτσι πρέπει να είναι το καλοκαίρι εξωστρεφές. Πέρυσι ήμουν και πάλι στη Λάρισα την ημέρα που γινόταν η συναυλία των Πυξ Λαξ. Φέτος, η παράσταση μας γίνεται την ίδια ημέρα της συναυλίας του Σάκη Ρουβά. Το να υπάρχουν τόσες επιλογές στην ψυχαγωγία είναι κάτι μοναδικό» δηλώνει ο Αίμιλιος Χειλάκης και αναφορικά με την παράσταση σημειώνει τα εξής: «Συμμετέχω σε μια παράσταση αριστούργημα έχοντας στο πλευρό μου ένα μεγάλο ηθοποιό, τον Κωνσταντίνο Μαρκουλάκη, τον εξαίρετο Χρήστο Σαπουντζή και πολλούς ακόμη καταξιωμένους ηθοποιούς. Η παράστασή μας αποτελείται μόνο από άνδρες σύμφωνα με το πρότυπο-παιχνίδι που γινόταν στο θέατρο στην αρχαία Ελλάδα. Είναι ένα παιχνίδι ρόλων μεταξύ 11 ανδρών. Έτσι ήταν πάντα το θέατρο. Υπόθεση ανδρών. Δεν κάνουμε κάτι καινούριο απλά δοκιμάζουμε αυτό που κάναμε παλιά». Παράλληλα, ο Αιμίλιος Χειλάκης επισημαίνει ότι είναι μια παράσταση που αξίζει πραγματικά να τη δει κανείς γιατί είναι ενδιαφέρον οι θεατές να δουν πώς αντιλαμβάνεται ο σκηνοθέτης που είναι Βορειοευρωπαίος, το αρχαίο ελληνικό δράμα, γιατί συμμετέχουν σε αυτή αξιόλογοι ηθοποιοί μα πάνω απ’ όλα άνθρωποι και για τον κυριότερο λόγο απ’ όλους, για το γεγονός ότι μιλάει για το πώς διατηρείς την αξιοπρέπειά σου σε δύσκολους καιρούς.
Ο Κωνσταντίνος Μαρκουλάκης, κάνει λόγο για μια παράσταση εξαιρετικά ενδιαφέρουσα που αφηγείται την ιστορία του Οιδίποδα με λιτά μέσα και με μια μορφή ιεροτελεστίας που αγγίζει τους θεατές. Εξάλλου, όπως αναφέρει και ο ίδιος: «Σημασία στο θέατρο έχει μια παράσταση να μπορεί να διαπεράσει τους θεατές. Στη συγκεκριμένη παράσταση ουσιαστικά δεν υπάρχει κάποια καινοτομία. Ανδρικός θίασος έχει ξαναεμφανιστεί. Στο συγκεκριμένο έργο όλους τους ρόλους ερμηνεύουν τρεις υποκριτές. Στην αρχαιότητα υπήρχαν μόνο άνδρες ηθοποιοί. Αυτό είναι ένα στοιχείο σύνδεσης με το παρελθόν». Αναφερόμενος στον αυριανό ερχομό του στη Λάρισα, τονίζει ότι είναι μια πόλη που με χαρά την επισκέπτεται καθώς το κοινό αγαπάει το θέατρο και το αγκαλιάζει πάντα με θέρμη. «Η Λάρισα είναι μια πόλη που έχει επαφή με τις τέχνες. Έχει ιστορία σε αυτό. Το κοινό δεν είναι απλώς θερμό αλλά και αυστηρό. Δεν δέχεται έτσι απλά οποιαδήποτε θεατρική παραγωγή, αντιλαμβάνεται πολύ καλά τις καλές δουλειές».
ΤΟ ΕΡΓΟ
Ο Λάιος, βασιλιάς της Θήβας, είχε πάρει χρησμό πως το παιδί που θα γεννούσε με την Ιοκάστη, θα σκότωνε τον πατέρα του και θα παντρευόταν τη μητέρα του. Έτσι, όταν ο γιος τους γεννήθηκε, τρύπησαν τα πόδια του και τον άφησαν έκθετο στον Κιθαιρώνα. Κάποιος βοσκός βρήκε το βρέφος, το έσωσε και το έδωσε σε άλλο βοσκό, που το παρέδωσε στον αφέντη του, τον βασιλιά της Κορίνθου. Αυτός το μεγάλωσε σαν παιδί του. Όταν ο Οιδίπους μεγάλωσε, αμφιβάλλοντας για την καταγωγή του, πήγε στο μαντείο των Δελφών, όπου πληροφορήθηκε πως υπήρχε χρησμός, σύμφωνα με τον οποίο έμελλε να σκοτώσει τον πατέρα του και να παντρευτεί την μητέρα του. Θέλοντας ν' αποφύγει την πραγματοποίηση του φοβερού αυτού χρησμού, δεν επιστρέφει στην Κόρινθο και σ' εκείνους που θεωρούσε γονείς του. Στον δρόμο του όμως συνάντησε και αμυνόμενος σκότωσε τον Λάιο, αγνοώντας πως είναι πατέρας του. Όταν έφτασε στη Θήβα, έλυσε το αίνιγμα της Σφίγγας και κέρδισε την βασιλεία της πόλης, παίρνοντας την Ιοκάστη γυναίκα του και αποκτώντας μαζί της τέσσερα παιδιά. Τη Θήβα έπληξε όμως φοβερός λοιμός, υπεύθυνος για τον οποίο είναι ο δολοφόνος του Λαΐου. Ο Οιδίπους αναλαμβάνει να τον βρει και να σώσει την πόλη. Στην πορεία αναζήτησης του δολοφόνου, ο ήρωας ανακαλύπτει ποιος είναι πραγματικά ο ίδιος. Όχι μόνο είναι ο φονιάς του προηγούμενου βασιλιά της Θήβας αλλά και δολοφόνος του πατέρα του και σύζυγος της μητέρας του. Ύστερα από την αποκάλυψη της τραγικής αλήθειας η Ιοκάστη απαγχονίζεται και ο Οιδίπους αυτοτυφλώνεται, εκλιπαρώντας για εξορία και ανησυχώντας για την τύχη των παιδιών του.
Παίζουν οι ηθοποιοί: Αιμίλιος Χειλάκης, Κωνσταντίνος Μαρκουλάκης, Χρήστος Σαπουντζής, Κώστας Κορωναίος, Αλμπέρτο Φάις, Γιάννης Τσεμπερλίδης, Κώστας Σειραδάκης, Παναγιώτης Εξαρχέας, Ονίκ Κετσογιάν, Γιώργος Παπανδρέου και Τζεφ Μααράουι.
Η παράσταση ανεβαίνει από την εταιρία αρτivities και το ΔΗΠΕΘΕ ΒΟΛΟΥ, στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Αθηνών και θα παρουσιαστεί στο κοινό της Επιδαύρου, του Ηρωδείου και των μεγαλύτερων πόλεων της ελληνικής περιφέρειας.
 
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

TEDRA
INTERCOMM FOODS
SYNETAIRISTIKH TRAPEZA THESSALIAS
Μείνε μαζί μας
MIKEL
αυτοκινητοδρομος αιγαιου
AKUO
ΚΗΠΟΘΕΑΤΡΟ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass