Ο ΔΙΑΣΗΜΟΣ ΧΟΡΟΣ ΕΧΕΙ ΚΑΙ ΕΥΕΡΓΕΤΙΚΕΣ ΙΔΙΟΤΗΤΕΣ

Σώστε τη ζωή σας με ένα τάνγκο!

Δημοσίευση: 02 Ιουν 2012 20:19 | Τελευταία ενημέρωση: 23 Σεπ 2015 22:33
Της Σοφίας Ορφανιώτη
Το τάνγκο είναι ο πιο ερωτικός χορός του κόσμου. Είναι ένας χορός που συνδυάζει τη σωματική άσκηση, την αίσθηση της αρμονίας με τη μουσική και τις κινήσεις του σώματος. Είναι μία δραστηριότητα που φέρνει πιο κοντά δύο ανθρώπους με έντονα τα στοιχεία της φροντίδας και της αμοιβαιότητας. Για πολλούς μάλιστα θεωρείται πρωτίστως γλώσσα επικοινωνίας και δευτερευόντως χορός.
Το τάνγκο όταν χορεύεται από δύο νέους ανθρώπους δείχνει και την πορεία τους στη ζωή, επισημαίνει ο πρόεδρος του Συλλόγου Φίλων Αργεντίνικου Τάνγκο Λάρισας κ. Κων/νος Χαλντούπης. «Το σενάριο λέει ότι ο άνδρας θα πρέπει να είναι ο οδηγός και η γυναίκα να ακολουθεί. Ο άνδρας πρέπει να καθοδηγεί καθώς είναι ο μόνος που μπορεί να δει πού πηγαίνει το ζευγάρι όταν κινείται προς τα εμπρός. Η γυναίκα αντίθετα κινείται προς τα πίσω. Άρα δεν μπορεί να δει, επομένως πρέπει να εμπιστευτεί τον άνδρα-παρτενέρ της. Εάν μπορέσει να τον εμπιστευθεί, θα τον ακολουθήσει. Εάν δεν υπάρχει εμπιστοσύνη ανάμεσα στο ζευγάρι, τότε το πράγμα γίνεται πολύπλοκο. Κάτι ανάλογο δηλαδή με ό,τι συμβαίνει στη ζωή», σημειώνει ο κ. Χαλντούπης.
Το τάνγκο χωρίζεται σε δύο είδη. Σε αυτό που χορεύεται στην πίστα και σε αυτό που οι φιγούρες του επιδεικνύονται πάνω στη σκηνή, για τις ανάγκες κάποιου σόου.
Το τάνγκο της πίστας είναι ό,τι και ο καναπές του ψυχολόγου για κάθε επισκέπτη-ασθενή, λέει χαρακτηριστικά ο κ. Χαλντούπης. Που σημαίνει ότι έχει κώδικες συμπεριφοράς, στοιχεία της κοινωνίας, δηλαδή εξαρτάται από τον τρόπο που θα ζητήσει ο παρτενέρ την ντάμα για χορό, από τον αν είναι καθαρός ή όχι, από το αν θα δεχθεί εκείνη ή θα τον απορρίψει, πράγματα δηλαδή που θα μπορούσαν να συμβούν και στην καθημερινότητα ενός ζευγαριού.
Δεν είναι όμως μόνο αυτά το τάνγκο. Ο συγκεκριμένος χορός με την ξεχωριστή μουσική του που βγαίνει μέσα από τα δύο μουσικά όργανα, το βιολί και το μπαντονεόν, αποδεικνύεται τώρα πια και ένα θεραπευτικό μέσο για τη σωτηρία ανθρώπων μεγαλύτερων ηλικιών και όχι μόνο που αντιμετωπίζουν κάποια προβλήματα υγείας.
Αποτελέσματα ερευνών έδειξαν ότι το κράτημα του χεριού και το τρυφερό χάδι που αισθάνεται κάποιος όταν χορεύει τάνγκο, ανεβάζει τα επίπεδα της οξιτοκίνης, η οποία συμβάλλει στην ελάττωση της πίεσης του αίματος και στη διαστολή των αρτηριών. Έτσι δημιουργείται μία θετική διάθεση που βοηθά στην καταπολέμηση της ανησυχίας και του άγχους.
Η τανγκο-θεραπεία όπως τη χαρακτηρίζουν οι ειδικοί του χορού, έχει χρησιμοποιηθεί με επιτυχία και για την αντιμετώπιση παθήσεων όπως η νόσος Αλτσχάιμερ, η νόσος του Πάρκινσον, καθώς επίσης και σε ψυχικές διαταραχές, όπως φοβίες, κατάθλιψη.
Στον σύλλογο της Λάρισας εδώ και λίγο καιρό συμπληρώνει ο κ. Χαλντούπης Λαρισαίος με τη νόσο του Πάρκινσον χορεύει τάνγκο. « Όταν χορεύει ξεχνά τα πάντα και σε καμία περίπτωση δεν γίνεται αντιληπτό το πρόβλημά του. Το τάνγκο βοηθά να απελευθερωθούν οι πάσχοντες με αυτή την ασθένεια, να αποκτήσουν αυτογνωσία και εξοικειωθούν με το πρόβλημά τους».
Επίσης το τάνγκο έχει θεωρηθεί από πολλούς ότι είναι ένα χρήσιμο εργαλείο για την αντιμετώπιση των προβλημάτων που έχουν τα ζευγάρια στις σχέσεις τους. Ακόμη ότι είναι μία καλή άσκηση για ανθρώπους κάθε ηλικίας καθώς λόγω των βημάτων του, διαθέτει έναν υψηλό βαθμό συντονισμού, ισορροπίας και συγχρονισμού ανάμεσα στο ζευγάρι, σε σχέση με τη μουσική. Γι' αυτόν το λόγο, έχει χρησιμοποιηθεί για την ενίσχυση και βελτίωση της ισορροπίας στα ηλικιωμένα άτομα. Επίσης έχει εφαρμοστεί ως επιτυχής μορφή θεραπείας στους ασθενείς με Αλτσχάιμερ, καθώς η προσπάθειά τους να θυμηθούν μια περίπλοκη αλληλουχία βημάτων, τους υποβάλλει σε μια διανοητική άσκηση. Πάντως για οποιοδήποτε λόγο και αν ξεκινήσει κάποιος μαθήματα τάνγκο, πέρα από τις ευεργετικές ιδιότητες που έχει, είναι αναμφίβολα και ένας χορός ιδιαίτερα θελκτικός για τον άνδρα αλλά και για τη γυναίκα.
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

TEDRA
INTERCOMM FOODS
SYNETAIRISTIKH TRAPEZA THESSALIAS
Μείνε μαζί μας
MIKEL
αυτοκινητοδρομος αιγαιου
AKUO
ΚΗΠΟΘΕΑΤΡΟ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass