ΤΟΝΙΣΤΗΚΕ ΣΕ ΧΘΕΣΙΝΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΗ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ

«Οι Μικρασιάτες πρόσφυγες στην Ελλάδα»

Δημοσίευση: 01 Ιουν 2012 2:23 | Τελευταία ενημέρωση: 23 Σεπ 2015 22:32
Η καταστροφή της Σμύρνης και ο αφανισμός του ακμάζοντος ελληνικού στοιχείου της Ιωνίας, ήταν η τραγική κατάληξη μίας σειράς γεγονότων που σημάδεψαν την εποχή εκείνη αλλά και την καρδιά εκατομμυρίων Ελλήνων. Φέτος συμπληρώνονται 90 χρόνια από τα φρικιαστικά γεγονότα του Σεπτεμβρίου του 1922 και οι εκδηλώσεις μνήμης είναι απαραίτητες όσο ποτέ για να μην λησμονηθούν ή παραποιηθούν στο διάβα του χρόνου. Έτσι, θέλοντας να τιμήσουν αυτή τη μέρα, ο Πολιτιστικός Σύλλογος Μικρασιατών Ν. Λάρισας, σε συνεργασία με τον Δημοτικό Οργανισμό Πολιτισμού, Αθλητισμού και Επιστημών Λάρισας διοργάνωσαν χθες βράδυ στο «Χατζηγιάννειο» μία ενδιαφέρουσα εκδήλωση με ομιλήτρια τη δημοτική σύμβουλο του Δήμου Λαρισαίων και μέλος του διοικητικού συμβουλίου του συλλόγου κ. Δέσποινα Αράπκουλε.
 Στην ομιλία της με θέμα «Οι Μικρασιάτες στην Ελλάδα», η κ. Αράπκουλε έφερε στη μνήμη των παρευρισκομένων τα τραγικά γεγονότα εκείνης της περιόδου, που χάθηκε ένας ολόκληρος κόσμος, περιουσίες, τόποι και οι άνθρωποι αναγκάστηκαν να γίνουν πρόσφυγες και να περάσουν δύσκολα χρόνια μέχρι να ορθοποδήσουν οι οικογένειές τους.
Αναφέρθηκε στη συνθήκη της Λωζάννης που ήταν αναγκαστική και υλοποιήθηκε όπως είπε υπό την αιγίδα της Κοινωνίας των Εθνών για την υποχρεωτική ανταλλαγή των Τούρκων υπηκόων του ελληνικού ορθόδοξου δόγματος και των Ελλήνων υπηκόων μουσουλμανικής θρησκείας, στην Επιτροπή Αποκατάστασης Προσφύγων που ιδρύθηκε ώστε να εγκατασταθούν οι αγρότες πρόσφυγες και να τους δοθεί επίσης κλήρος και αφετέρου, οι αστοί πρόσφυγες να εγκατασταθούν γύρω από πόλεις και να βρουν δουλειά. Ακόμη μίλησε για την προσπάθεια ανάπτυξης του αγροτικού τομέα και την ανάγκη εγκατάστασης των προσφύγων που οδήγησαν στην απαλλοτρίωση των τσιφλικιών και των μεγάλων κτημάτων. Αλλά και στη βιομηχανική ανάπτυξη και συγκεκριμένα στη μαζική άφιξη των προσφύγων που είχε ως αποτέλεσμα η ελληνική βιομηχανία να παρουσιάσει εντυπωσιακούς ρυθμούς ανάπτυξης από το 1923 έως το 1938. Τέλος δεν παρέλειψε να επισημάνει και την πνευματική συμβολή των προσφύγων στην Ελλάδα που οδήγησε στη ραγδαία άνθηση των γραμμάτων και των τεχνών. Η εκδήλωση άνοιξε με σύντομο χαιρετισμό από τον πρόεδρο του συλλόγου Χρήστο Παυλίδη και έκλεισε με την προβολή ενός ντοκιμαντέρ του Γιώργου Μαλούχου και του Σκάι με θέμα «Η Καταστροφή της Σμύρνης».
Σοφία Ορφανιώτη
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

TEDRA
INTERCOMM FOODS
SYNETAIRISTIKH TRAPEZA THESSALIAS
Μείνε μαζί μας
MIKEL
αυτοκινητοδρομος αιγαιου
AKUO
ΚΗΠΟΘΕΑΤΡΟ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass