ΑΠΟΓΟΗΤΕΥΤΙΚΟΣ Ο ΝΤΕΪΒΙΝΤ ΚΡΟΝΕΜΠΕΡΓΚ, ΣΠΟΥΔΑΙΟΣ Ο ΣΕΡΓΚΕΪ ΛΟΖΝΙΤΣΑ ΣΤΟ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΤΩΝ ΚΑΝΝΩΝ

Ο Χρυσός Φοίνικας… «Στην Ομίχλη»;

Δημοσίευση: 26 Μαϊ 2012 2:41 | Τελευταία ενημέρωση: 23 Σεπ 2015 22:30
Αποστολή της «Ε» στις Κάννες:
Νίκος Αρτινός
Οι φωνές και οι αλαλαγμοί που ακούστηκαν κατά την είσοδο του νεαρού σταρ της τριλογίας «Twilight», Ρόμπερτ Πάτινσον, στο Παλέ Ντε Φεστιβάλ ήταν αναμενόμενες. Πολλοί νεαροί και πολλές νεαρές μαζεύτηκαν στην Κρουαζέτ για να τον δουν από κοντά. Ο Πάτινσον πρωταγωνιστεί στο τελευταίο φιλμ του Ντέιβιντ Κρόνεμπεργκ «Cosmopolis» που προβλήθηκε χτες Παρασκευή. Το «Cosmopolis», παρά τις συναρπαστικές ταινίες που μας έχει δώσει στο παρελθόν ο Κρόνεμπεργκ, είναι μια «φτωχή»-ιδεολογικά, σκηνοθετικά και σεναριακά-ταινία που αναφέρεται στην κρίση του καπιταλισμού. Απογοήτευση!
Σε αντίθεση με τον Κρόνεμπεργκ, ο συνυποψήφιος του Λευκορώσος σκηνοθέτης Σεργκέι Λοζνίτσα, φαίνεται πως κρατά τον χάρτη που θα τον οδηγήσει «μέσα από την ομίχλη», στον Χρυσό Φοίνικα. Το αριστουργηματικό φιλμ «Στην Ομίχλη» απέδειξε πως το 65ο Φεστιβάλ Καννών-αν και βρίσκεται προς το τέλος του (τελειώνει αύριο Κυριακή)-έχει τη μοναδική ιδιότητα να ανανεώνει το ενδιαφέρον των πολυπληθών σινεφίλ απεσταλμένων των media απ’ όλο τον κόσμο. Ο Λοζνίτσα συμμετέχει για δεύτερη φορά στο κύριο διαγωνιστικό τμήμα του φεστιβάλ (η προηγούμενη ήταν το 2010 με το φιλμ «My Joy»).
Η ταινία του «Στην Ομίχλη» βασίζεται στο ομότιτλο βιβλίο του Βασίλι Βάικοφ και αφηγείται μια ιστορία στην- κατεχόμενη από τους Γερμανούς- Λευκορωσία στα χρόνια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου. Τέσσερις άνδρες συλλαμβάνονται ως σαμποτέρ από τους Γερμανούς. Οι τρεις από αυτούς οδηγούνται στην κρεμάλα. Ο Σουσένια, ο τέταρτος άνδρας, αφήνεται ελεύθερος και πολύ σύντομα αποκτά τη φήμη του προδότη. Μετά από λίγο καιρό ο Σουσένια οδηγείται από δύο συμπατριώτες του που υπηρετούν στην Αντίσταση στο δάσος, με σκοπό να τον εκτελέσουν για την-υποτιθέμενη-προδοσία του.
Ο Λοζνίτσα δεν φτιάχνει ένα ακόμη αντιπολεμικό φιλμ. «Ποιεί» με την έννοια της Δημιουργίας βαδίζοντας στα χνάρια γιγάντων του σοβιετικού σινεμά, όπως οι Αντρέι Ταρκόφσκι («Τα παιδικά χρόνια του Ιβάν») και Ελέμ Κλίμοβ («Έλα να δεις»). Η ταινία του είναι λιτή, σιωπηλή, ένα εκφραστικό αριστούργημα και παράλληλα ένα φιλοσοφικό δοκίμιο πολυεπίπεδης ανάγνωσης που αναλύει θέματα ηθικής, προδοσίας, ηρωισμού και αλήθειας. Ποιος είναι ο πατριώτης και ποιος ο προδότης; Ποιος είναι ο δειλός και ποιος ο γενναίος; Ποια είναι η αλήθεια και ποιο το ψέμα;
Αυτά είναι τα βασικά ερωτήματα που αντιμετωπίζει ο Σουσένια, ο κεντρικός χαρακτήρας της ιστορίας. Καθώς εξελίσσεται η ιστορία, τράβα τον δικό του Γολγοθά. Γίνεται ένας Ιησούς που αίρει τις αμαρτίες του κόσμου. Το ψέμα-η φήμη της προδοσίας του Σουσένια-γίνεται αλήθεια αφού πιστεύουν όλοι σ’ αυτό. Η συλλογική πίστη σε ψέματα και φήμες φτιάχνει πραγματικότητες και προτρέπει σε αυτοεκπληρούμενες προφητείες. Τα τελευταία δύο χρόνια, εμείς οι Έλληνες, είμαστε εξοικειωμένοι σε τέτοιες καταστάσεις.
 
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

TEDRA
INTERCOMM FOODS
SYNETAIRISTIKH TRAPEZA THESSALIAS
Μείνε μαζί μας
MIKEL
αυτοκινητοδρομος αιγαιου
AKUO
ΚΗΠΟΘΕΑΤΡΟ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass