ΑΙΣΘΗΣΗ ΠΡΟΚΑΛΕΙ ΤΟ ΦΙΛΜ ΤΟΥ ΒΡΑΖΙΛΙΑΝΟΥ Β. ΣΑΛΕΣ

Οι Κάννες βγαίνουν... «Στον δρόμο»

Δημοσίευση: 24 Μαϊ 2012 3:06 | Τελευταία ενημέρωση: 23 Σεπ 2015 22:30
Αποστολή της «Ε» στις Κάννες:
Νίκος Αρτινός
Η χθεσινή ηλιόλουστη ημέρα δημιούργησε το κατάλληλο κλίμα εδώ στις Κάννες, ώστε ο Βραζιλιάνος σκηνοθέτης Βάλτερ Σάλες να βγει... «Στο δρόμο». Η τελευταία του ταινία «On the Road» («Στο δρόμο»), βασίζεται στο ομότιτλο αυτοβιογραφικό βιβλίο του συγγραφέα Τζακ Κέρουακ. Το φιλμ είναι μια αρκετά φωτογενής παρουσίαση των περιπετειών τριών νεαρών, καθώς αυτοί περιπλανώνται στους αμερικάνικους δρόμους, στα τέλη της δεκαετίας του ’40 και προσπαθούν να «ελευθερωθούν» δοκιμάζοντας… ναρκωτικά, ακούγοντας τζαζ μουσική και κάνοντας ελεύθερο σεξ.
Μετά την προβολή της ταινίας ο Σάλες και όλοι οι συντελεστές της ταινίας παραχώρησαν συνέντευξη Τύπου, όπου ο σκηνοθέτης περιέγραψε την πολύχρονη ενασχόλησή του με την προετοιμασία της ταινίας (άρχισε να τη «δουλεύει» το 2004!). Ο Σάλες είναι συνεπής στην αφήγηση ιστοριών οι οποίες αγγίζουν τις ευαίσθητες χορδές των θεατών. Αναπόφευκτα, το μυαλό μας πάει στο αριστουργηματικό «Ημερολόγια Μοτοσικλέτας» (2006), όπου ο Σάλες περιέγραφε τις περιπέτειες του νεαρού Ερνέστο «Τσε» Γκεβάρα στη Λατινική Αμερική και οι οποίες οδήγησαν στη διαμόρφωση της προσωπικότητας του σπουδαιότερου και αγνότερου επαναστάτη της ανθρώπινης ιστορίας.
Στο φιλμ «Στο δρόμο» ο Σάλες καταπιάνεται με έναν ακόμη επαναστάτη-ίσως, χωρίς αιτία-τον Τζακ Κέρουακ, ο οποίος με το βιβλίο του αυτό ανέτρεπε τους καθεστωτικούς λογοτεχνικούς κανόνες γραφής. Ο Κέρουακ γίνεται ένας αντικομφορμιστής της μορφής και του περιεχομένου δημιουργώντας μια καινούρια-ωμή και ανεπεξέργαστη-φόρμα. Γράφει χωρίς παραγράφους, χωρίς κόμματα και με λέξεις που-αν μη τι άλλο- φανερώνουν φτώχεια. Το στιλ αυτό δημιούργησε μια νέα γενιά συγγραφέων τη λεγόμενη «beat γενιά» που είναι- σύμφωνα με τον ίδιο-παραδομένη και, ταυτόχρονα, εκστασιασμένη και ευτυχισμένη. Ομολογώ πως περίμενα από τον Σάλες να υιοθετήσει το λογοτεχνικό στιλ του Κέρουακ και να προσφέρει κάτι ανάλογο στο σινεμά. Χωρίς αυτό να σημαίνει ότι η ταινία δεν είναι καλή το ορθόδοξο στιλ κινηματογράφησης με «ξενίζει». Θα περίμενα, δηλαδή, το φιλμ να είναι «beat» και στη σινεματική του ουσία και όχι μόνο στη φωτεινή του απεικόνιση. Ο Σάλες είπε αρκετά ενδιαφέροντα πράγματα στη συνέντευξη («οι ηθοποιοί της ταινίας είναι συν-συγγραφείς», «η ταινία έχει να κάνει με την απώλεια της αθωότητας, η οποία θα οδηγήσει τους ήρωες της ιστορίας στο τελευταίο σύνορο, στην απώλεια του αμερικάνικου ονείρου»), που επεξηγούν τον τρόπο με τον οποίο προσέγγισε το βιβλίο του Κέρουακ . Στο «On the Road» πρωταγωνιστούν οι Σαμ Ράιλι, Γκάρετ Χέντλαντ, Κρίστεν Στιούαρτ, Κίρστεν Ντανστ και ο εκπληκτικός Βίγκο Μόρτενσεν στον ρόλο του Γουίλιαμ Μπάροους.
 
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

TEDRA
INTERCOMM FOODS
SYNETAIRISTIKH TRAPEZA THESSALIAS
Μείνε μαζί μας
MIKEL
αυτοκινητοδρομος αιγαιου
AKUO
ΚΗΠΟΘΕΑΤΡΟ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass