ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΤΡΕΙΣ ΜΗΝΕΣ ΔΡΑΣΕΩΝ ΜΑΘΗΣΗΣ ΚΑΙ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑΣ

Ολοκληρώθηκαν οι διαδρομές με πυξίδα τη Βιβλιοθήκη

Δημοσίευση: 01 Σεπ 2012 20:21 | Τελευταία ενημέρωση: 23 Σεπ 2015 17:51
Τελείωσαν οι «Διαδρομές με πυξίδα τη Βιβλιοθήκη» που διοργανώθηκαν από τη Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Λάρισας σε συνεργασία με τη μη κερδοσκοπική εταιρία Future Library και την υποστήριξη του Ιδρύματος «Σταύρος Νιάρχος». Την τελευταία εβδομάδα, παιδιά και ενήλικες συναντήθηκαν στην πλατεία Λαμπρούλη στο Φρούριο, για μία «αστρική» διαδρομή. Η Αστροπαρατηρησιακή Ομάδα Λάρισας 'a-polaris', μία ομάδα Λαρισαίων που έχουν ως χόμπι την Αστρονομία και την αστροπαρατήρηση έδωσε τη δυνατότητα σε όλους να παρατηρήσουν τη Σελήνη και τον Κρόνο. Αν και ο δυνατός άνεμος δεν επέτρεπε να χρησιμοποιηθούν τα τηλεσκόπια μεγάλης ανάλυσης, με τα μικρής και μέσης ευκρίνειας τηλεσκόπια που διαθέτουν, μετέδωσαν απλόχερα τις γνώσεις και την αγάπη τους για την Αστρονομία. Μικροί και μεγάλοι είχαν τη δυνατότητα να πάρουν απαντήσεις σε ερωτήματά τους για το διάστημα.
Παιδιά ηλικίας άνω των 10 ετών δημιούργησαν στη Βιβλιοθήκη το δικό τους χάρτινο ηλιακό ρολόι. Η φυσικός Χρυσούλα Βελησσαρίου εξήγησε στα παιδιά τον τρόπο υπολογισμού και κατασκευής ηλιακού ρολογιού και, χρησιμοποιώντας γεωμετρικά όργανα και απλά, καθημερινά υλικά, φιλοτέχνησαν τα δικά τους ισημερινά και οριζόντια ρολόγια. Κατόπιν, με τη βοήθεια της πυξίδας έλεγξαν και ρύθμισαν τα ρολόγια τους στην τοπική ώρα.
Η παρέα των παιδιών μεγάλωσε, προστέθηκαν νέοι φίλοι και με την ευγενή προσφορά των απαραίτητων υλικών από το Κέντρο Χρώματος και Διακόσμησης των κ. Ψύρρα και Γελαδάρη δημιούργησαν ένα διαφορετικό ηλιακό ρολόι. Σε συνεννόηση και συνεργασία με τη διευθύντρια του 4ου Γυμνασίου Λάρισας κ. Αγγελική Χατζηαβραάμ, η αυλή του σχολείου αποτέλεσε τον καμβά για τη ζωγραφική ενός αναλημματικού ρολογιού. Τα παιδιά, με τις γνώσεις που τους παρείχε η φυσικός Χρύσα Βελησσαρίου και τη σχεδιαστική και εικαστική επιμέλεια των εικαστικών Θεοδώρας Τσάτσου και Κατερίνας Σταυροθεόδωρου κατασκεύασαν ένα ρολόι για να το απολαμβάνουν και να το χρησιμοποιούν οι μαθητές του σχολείου.
Ένα δικό τους βιβλίο τη 'Νανοδύσσεια' δημιούργησαν τα παιδιά και περιμένουν με ανυπομονησία την έκδοσή του. Μέσα από το επιτραπέζιο παιχνίδι «Τα ζάρια των ιστοριών», με τη βοήθεια της θεολόγου Σουλτάνας Γκαργκάνα, έριξαν τα εικονογραφημένα ζάρια του παιχνιδιού και έγραψαν τη δική τους πρωτότυπη ιστορία την οποία και εικονογράφησαν.
Το πρόγραμμα των καλοκαιρινών εκδηλώσεων τελείωσε με ανάμικτα συναισθήματα για τα παιδιά, τους εμψυχωτές και τους διοργανωτές του. Η Βιβλιοθήκη γέμισε με μικρούς και μεγάλους που μας συνόδεψαν στα καλοκαιρινά ταξίδια. Ένα πανό γεμάτο με τις εντυπώσεις των εμψυχωτών όλων των εκδηλώσεων άνοιξε μπροστά στα μάτια των παιδιών θυμίζοντας τους δράσεις στις οποίες συμμετείχαν και στη συνέχεια καταθέσαν τις δικές τους εντυπώσεις. Με χαρά για τις φιλίες που έκαναν και λύπη για το τέλος του προγράμματος κατέγραψαν με εικόνες και λόγια τις εντυπώσεις και αναμνήσεις τους. Τέλος, όλα τα παιδιά με μεγάλη χαρά δήλωσαν στην υπεύθυνη του προγράμματος Χρυσούλα Χατζηαβραάμ το ενδιαφέρον τους και την πρόθεσή τους να συμμετέχουν στα επόμενα ταξίδια της Βιβλιοθήκης. Το πρόγραμμα ολοκληρώθηκε με ένα γλυκό κέρασμα, προσφορά των ζαχαροπλαστείων «Μέλισσα» των αδελφών Χαρχαντή.
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

TEDRA
INTERCOMM FOODS
SYNETAIRISTIKH TRAPEZA THESSALIAS
Μείνε μαζί μας
MIKEL
αυτοκινητοδρομος αιγαιου
AKUO
ΚΗΠΟΘΕΑΤΡΟ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass