ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΤΗΚΕ ΤΟ «ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟΝ» ΤΟΥ ΡΑΨΑΝΙΩΤΗ ΕΛΛΗΝΟΔΙΔΑΣΚΑΛΟΥ

Ι. Δουμακής... ξεχώρισε για το ήθος και την επιμέλειά του

Δημοσίευση: 14 Αυγ 2012 19:52 | Τελευταία ενημέρωση: 23 Σεπ 2015 17:47
Στην κατάμεστη αίθουσα του Δημοτικού Σχολείου Ραψάνης ο Μορφωτικός Σύλλογος και η Δημοτική Βιβλιοθήκη Ραψάνης παρουσίασαν το «Ημερολόγιον» τού Ραψανιώτη ελληνοδιδασκάλου και διευθυντή του Ελληνικού Σχολείου της ιστορικής κοινότητας Ιωάννη Αθ. Δουμακή (1869-1952). Την εκδήλωση χαιρέτισε αρχικά ο πρόεδρος του Δ.Σ. του Μορφωτικού Συλλόγου Θανάσης Δουμακής ο οποίος εξέφρασε την πλήρη ικανοποίησή του για την παρουσίαση του Ημερολογίου του Ραψανιώτη δασκάλου ενώπιον του κοινού της Ραψάνης. Ευχαρίστησε μάλιστα την οικογένεια του Ιωάννη Δουμακή που του έδωσαν την ευκαιρία να επιμεληθεί ο ίδιος τη δημοσίευσή του στο Θεσσαλικό Ημερολόγιο.
Στη συνέχεια η Ιουλία Κανδήλα, σχολική σύμβουλος των φιλολόγων, παρουσιάζοντας το α’ μέρος του Ημερολογίου, μίλησε αρχικά για την ίδρυση Ελληνικού Σχολείου στη Ραψάνη, ένα χρόνο μετά την απελευθέρωση της Θεσσαλίας, το 1882, αλλά και τη λειτουργία του έως την κατάργησή του με την εκπαιδευτική μεταρρύθμιση του 1929. Στη συνέχεια μίλησε για τη σαραντάχρονη προσφορά του στη δημόσια εκπαίδευση, και αναφέρθηκε στο εκπαιδευτικό σύστημα της εποχής. Τελικά αποδείχτηκε ότι ο Ιωάννης Αθ. Δουμακής υπήρξε εξαίρετη φυσιογνωμία ως εκπαιδευτικός. Η επιμέλειά του και το ήθος του τον ανέδειξαν ως έναν εκ των καλυτέρων δασκάλων του Ελληνικού Σχολείου της Ραψάνης.
Το δεύτερο μέρος, το οποίο αναφέρεται στα Απομνημονεύματα της επιστρατείας και πολέμου του 1897, παρουσίασε ο γνωστός φιλόλογος και ιστορικός Χαρίλαος Ντούλας. Τα Απομνημονεύματά του, τα οποία έγραψε το 1898, προκαλούν σήμερα το ενδιαφέρον, κυρίως επειδή, μέσα από την προσωπική του περιπέτεια, αποκαλύπτουν άγνωστα στοιχεία του πολέμου του 1897. Ο ομιλητής τόνισε ότι ο Ιωάννης Αθ. Δουμακής αποδεικνύεται μεθοδικός και ακριβής στην περιγραφή των περιστατικών του πολέμου, αλλά και αντικειμενικός κριτής για τα λάθη που διέπραξε τόσο η πολιτική όσο και η στρατιωτική ηγεσία του τόπου. Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα του Θ. Δηληγιάννη ο οποίος οδήγησε ένα ολόκληρο έθνος σ’ ένα πόλεμο χωρίς προετοιμασία. Παρουσιάζοντας μάλιστα χαρακτηριστικά αποσπάσματα από τα απομνημονεύματά του θέλησε να δείξει την ανθρώπινη πλευρά του Ιωάννη Δουμακή, που σε ώρες πολέμου δοκιμάστηκε σκληρά.
Τέλος τον λόγο πήρε ο Μίλτος Χατζησωτήρης, εγγονός του Ιωάννη Δουμακή, ο οποίος μίλησε για τη ζωή του παππού του, τον χαρακτήρα του, αλλά και τις τραγικές στιγμές που έζησε πρώτα με τον θάνατο της συζύγου του Αγγελικής (1932), της κόρης του Αριάδνης (1936), και λίγο αργότερα των υιών του: του Νικολάου (1942) και του Μενέλαου (1946). Οι αλλεπάλληλοι αυτοί θάνατοι κλόνισαν τελικά την εύθραυστη υγεία του. Στη συνέχεια παρουσιάζοντας το «Ημερολόγιον» στους παρισταμένους δήλωσε ότι με απόφαση και των άλλων εγγονών τού Ιωάννη Δουμακή θεωρεί ότι αυτό ανήκει πλέον στη Δημοτική Βιβλιοθήκη Ραψάνης και το παρέδωσε στην εκπρόσωπο της Βιβλιοθήκης, στην κ. Χάιδω Πανταζή. Η τελευταία αφού τo παρέλαβε ευχαρίστησε τον κ. Μίλτο Χατζησωτήρη για την προσφορά του και δήλωσε ότι αυτό θα συντηρηθεί και θα ψηφιοποιηθεί ώστε να είναι προσβάσιμο στο κοινό και στους μελετητές
Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν ο εφημέριος της Ραψάνης αρχιμανδρίτης Ευθύμιος, ο δημοτικός σύμβουλος του Δήμου Τεμπών κ. Χρήστος Τσάτσαρος, οι εκπρόσωποι τοπικών φορέων, η πρόεδρος του Συνδέσμου Φιλολόγων Λάρισας κ. Ελένη Φανάρα και οι κάτοικοι του χωριού.
Την εκδήλωση έκλεισε ο Κρανιώτης Κώστας Γκιόλβας, ο οποίος τραγούδησε δικές του συνθέσεις με τη συνοδεία κιθάρας.
 
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

TEDRA
INTERCOMM FOODS
SYNETAIRISTIKH TRAPEZA THESSALIAS
Μείνε μαζί μας
MIKEL
αυτοκινητοδρομος αιγαιου
AKUO
ΚΗΠΟΘΕΑΤΡΟ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass