ΣΕ ΕΝΑΝ ΚΑΛΑΙΣΘΗΤΟ ΤΟΜΟ

Κυκλοφόρησαν τα «Θεσσαλικά Μελετήματα»

Δημοσίευση: 28 Ιουλ 2012 2:18 | Τελευταία ενημέρωση: 23 Σεπ 2015 17:41
 Τετρακόσιες σελίδες πλούσιες σε φιλολογική, ιστορική, αρχαιολογική και λαογραφική ύλη αποτελούν τα σημαντικά περιεχόμενα του 2ου τόμου του ετήσιου περιοδικού επιστημονικού συγγράμματος «Θεσσαλικά Μελετήματα», το οποίο εκδίδει η Φιλολογική, Ιστορική, Αρχαιολογική, Λαογραφική Εταιρία Θεσσαλίας (Φ.Ι.Α.Λ.Ε.Θ.).
 Όπως ο 1ος έτσι και ο 2ος τόμος έχει καλαίσθητη βιβλιοδεσία και γενικά είναι μια σπουδαία και προσεγμένη έκδοση που τιμά τη Θεσσαλία. Ειδικότερα ο τόμος χωρίζεται σε 4 ενότητες και περιλαμβάνει:
*Φιλολογία σε κείμενα των Θανάση Νάκα, καθηγητή Παν/μίου Αθηνών, Γλωσσοφιλολογικά στον Αλέξανδρο Παπαδιαμάντη, Θεόδωρου Νήμα, φιλολόγου – δρ. Ιστορίας, ο κοινωνικός και πολιτικός Αλέξανδρος Παπαδιαμάντης, Ηλία Κεφαλά, κριτικού λογοτεχνίας, τα ποιήματα του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη, Θωμά Μπεχλιβάνη, δρ. φιλολογίας - σχολικού συμβούλου φιλολόγων, Οδυσσέα Ελύτη: «Προς Τροίαν». Η εκστρατεία στη χώρα του μετα-θανάτου: Μια θεσσαλική-αιολική σκηνογραφία.
* Ιστορία σε κείμενα των Βασιλείου Πλατή, φιλολόγου – δρ. ιστορίας, «...εντεύθεν άρχεται η Ελλάς... μέχρι Πηνειού ποταμού και Ομολίου μαγνητικής πόλεως»: Η «Ελλάδα» των περιηγητών, γεωγράφων και ιστορικών του 19ου αιώνα. Ιστορικό-γεωγραφικές προσεγγίσεις, Κώστα Λιαπή, δασκάλου - ερευνητή, η Ελληνική Επανάσταση του 1821 στο Πήλιο και οι κατασκευασμένες χαροποιές ειδήσεις. Η περίπτωση του Άνθιμου Γαζή, Γρηγόρη Στουρνάρα, δρ. πολεοδομίας - χωροταξίας ΕΜΠ, ο Αλμυρός και η ευρύτερη περιοχή του στον 19ο αιώνα: χριστιανικές και μουσουλμανικές κοινότητες, Κατερίνας Παπαδοπούλου, φιλολόγου - προϊσταμένης Γ.Α.Κ. Αγιάς, ο Θεσσαλός πολιτικός και διανοούμενος Μιλτιάδης Δάλλας, Δημητρίου Παπαβασιλείου, φιλολόγου, η συμβολή των Λαρισαίων στο Έπος του 1940-41. Αγώνες και Νεκροί Θεόδωρου Νήμα, φιλολόγου – δρ. ιστορίας, η εθνική αντίσταση 1941-44 στην περιοχή Αλμυρού και τα θύματά της. Στοιχεία για τη δράση του 52ου Συντάγματος Πεζικού του ΕΛΑΣ από το ανέκδοτο αρχείο του διοικητή του τχη Δημητρίου Κασλά.
*Αρχαιολογία – αρχιτεκτονική των Κρυσταλλίας Μαντζάνα, αρχαιολόγου - προϊσταμένης 19ης ΕΒΑ, δύο παράλληλες παλαιοχριστανικές βασιλικές στη θέση “Οβριάσα” του Πλατάνου Τρικάλων. Μια πρώτη προσέγγιση, Αφροδίτης Πάσαλη, αρχιτέκτονα καθηγήτριας ΤΕΙ Λάρισας, ο ναός των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης στο Μεγάλο Κεφαλόβρυσο Τρικάλων, Νεκτάριου Κατσόγιαννου, υπομηχανικού - ερευνητή, τα κτίρια των παλαιών φυλακών Τρικάλων Δ. Λαογραφία, SAMUEL BAUD-BOVY, μουσικολόγου - λαογράφου, Ανημίτονες και διατονικές κλίμακες στο ελληνικό δημοτικό τραγούδι (με βάση γυναικεία θεσσαλικά τραγούδια), Βασίλη Καϊμακάμη, δρ. ιστορίας φυσικής αγωγής-καθηγητή ΤΕΦΑΑ Α.Π.Θ. Αράκλοι – Αράπηδες: Τα δρώμενα του καρναβαλιού στον Κοκκινοπλό Ολύμπου, Νεκρολογίες: Παναγιώτης Χρ. Χατζηγάκης (1915-2011) - Αλέξανδρος Ζούκας (1956-2012), Θεσσαλική Βιβλιογραφία, Βιβλιοκρισίες, σχόλια, οι δραστηριότητες της Φ.Ι.Α.Λ.Ε.Θ., οδηγίες για τους συνεργάτες των «Θεσσαλικών Μελετημάτων» .
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass