ΠΑΡΟΥΣΙΑΖΕΤΑΙ ΤΟΝ ΑΥΓΟΥΣΤΟ ΣΤΗ ΡΑΨΑΝΗ

Σημειωματάριο: «Το Ημερολόγιον»

Δημοσίευση: 23 Ιουλ 2012 3:30 | Τελευταία ενημέρωση: 23 Σεπ 2015 17:39
O Μορφωτικός Σύλλογος Ραψάνης και η Δημοτική Βιβλιοθήκη Ραψάνης του Δήμου Τεμπών θα παρουσιάσουν το «Ημερολόγιον» του Ραψανιώτη Ελληνοδιδασκάλου Ιωάννη Αθ. Δουμακή (1869-1952), την Κυριακή 12 Αυγούστου στις 11:00 π.μ. στη Ραψάνη, στην ισόγεια αίθουσα του Δημοτικού Σχολείου.
Το «Ημερολόγιον» είναι ένα καλαίσθητο σημειωματάριο 80 σελίδων και αποτελείται από δύο μέρη: Το πρώτο μέρος περιέχει 34 έγγραφα, τοποθετημένα κατά χρονολογική σειρά, τα οποία προκαλούν το ενδιαφέρον όχι μόνο επειδή αναφέρονται στην εξέλιξη του Ιωάννη Αθ. Δουμακή, ως εκπαιδευτικού, αλλά και επειδή διασώζουν πληροφορίες οι οποίες φωτίζουν άγνωστες πτυχές του εκπαιδευτικού μας συστήματος του τέλους του 19ου και των πρώτων δεκαετιών του 20ού αιώνα. Το πρώτο αυτό μέρος θα παρουσιάσει η Ιουλία Κανδήλα, σχολική σύμβουλος των φιλολόγων, η οποία θα αναφερθεί εκτός των άλλων και στα εκπαιδευτικά πράγματα της περιοχής την περίοδο αυτή.
Το δεύτερο μέρος, το οποίο αναφέρεται στα Απομνημονεύματα της επιστρατείας και πολέμου του 1897, θα παρουσιάσει ο γνωστός φιλόλογος Χαρίλαος Ντούλας. Τα Απομνημονεύματά του προκαλούν σήμερα το ενδιαφέρον, κυρίως επειδή, μέσα από την προσωπική του περιπέτεια, αποκαλύπτουν άγνωστα στοιχεία του πολέμου του 1897. Ο Ιωάννης Αθ. Δουμακής αποδεικνύεται εδώ μεθοδικός και ακριβής στην περιγραφή των περιστατικών του πολέμου, αλλά και αντικειμενικός κριτής για τα λάθη που διέπραξε τόσο η πολική όσο και η στρατιωτική ηγεσία του τόπου.
 Το «Ημερολόγιον» δημοσιεύτηκε στους δύο τελευταίους τόμους του Θεσσαλικού Ημερολογίου, με εισαγωγή και σχόλια από τον Θανάση Δουμακή.
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

TEDRA
INTERCOMM FOODS
SYNETAIRISTIKH TRAPEZA THESSALIAS
Μείνε μαζί μας
MIKEL
αυτοκινητοδρομος αιγαιου
AKUO
ΚΗΠΟΘΕΑΤΡΟ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass