ΒΟΗΘΗΣΑΝ ΕΘΕΛΟΝΤΙΚΑ ΣΤΙΣ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΕΣ ΑΝΑΣΚΑΦΕΣ

«Ενεργοί» και στο κάστρο της Βελίκας!

Δημοσίευση: 21 Ιουλ 2012 20:08 | Τελευταία ενημέρωση: 23 Σεπ 2015 17:39
Πρόσκληση προς τους Ενεργούς Πολίτες Λάρισας απηύθυναν η προϊσταμένη της 7ης Εφορίας Βυζαντινών Αρχαιοτήτων κ. Σταυρούλα Σδρόλια και ο δήμαρχος Αγιάς κ. Αντώνης Γκουντάρας, προκειμένου να γνωρίσουν από κοντά το έργο που επιτελείται για την αποκάλυψη του κάστρου της Βελίκας και να βοηθήσουν προσφέροντας εθελοντική εργασία. Το κάστρο της Βελίκας τοποθετείται χρονικά στον 6ο αιώνα μ.Χ., αλλά οι ρίζες της ιστορίας του εκτίνονται ακόμη βαθύτερα, στα χρόνια της αρχαιότητας.
Στην πρόσκληση ανταποκρίθηκε ομάδα «Ενεργών Πολιτών» που συγκεντρώθηκε στον αρχαιολογικό χώρο της Βελίκας, και στη συνέχεια ξεναγήθηκε στο σημείο από την κ. Σδρόλια μαθαίνοντας κατατοπιστικές πληροφορίες για την ιστορία της περιοχής. Στη συνέχεια, τα μέλη της ομάδας ένωσαν τις δυνάμεις τους με τους ερευνητές και τους φοιτητές του τμήματος Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, που συμμετείχαν κι αυτοί στις ανασκαφές. Εφοδιασμένοι με γάντια και σκουπάκια καθάριζαν σχολαστικά τα σημεία που τους ανέθεσαν οι ειδικοί και βοήθησαν στην αποκάλυψη μικρού μέρους του τείχους.
Παρά τη σκληρή και επίπονη εργασία που απαιτούν οι ανασκαφές κάτω από τον καυτό ήλιο, τα συναισθήματα όταν κάποιος αρχαιολόγος έβρισκε ένα άξιο λόγου εύρημα, που δεν ήταν τίποτε άλλο από ένα κομμάτι μάρμαρο, ένα σκουριασμένο καρφί,μια σπασμένη βάση πήλινου σκεύους ήταν μοναδικά και ανείπωτα! Τα ασήμαντα για τους πολλούς μικροαντικείμενα είναι πολύ σημαντικά για τους αρχαιολόγους που προσπαθούν να συνθέσουν την εικόνα του παζλ και να αποκρυπτογραφήσουν το παρελθόν των προγόνων μας!
Αξίζει να αναφερθεί ότι στο πλαίσιο του έργου «Συντήρηση και Ανάδειξη του Κάστρου Βελίκας» πραγματοποιούνται εργασίες καθαρισμού του νότιου και ανατολικού τείχους, που έγιναν με σκοπό τη στερέωση και ανάδειξή τους. Οι έρευνες αυτές συνέβαλαν στη διευκρίνιση πολλών αρχιτεκτονικών ζητημάτων της παλαιοχριστιανικής οχύρωσης και αποκάλυψαν πλήθος κτιρίων σε επαφή με τα τείχη, μεταξύ των οποίων μεγάλο τμήμα της αρχαίας οχύρωσης. Το πλήθος των κινητών ευρημάτων που συγκεντρώθηκαν φωτίζουν σε σημαντικό βαθμό την ιστορία της ύστερης αρχαιότητας στην περιοχή.
Η ομάδα των ΕΝ.ΠΟ.Λ. αναχώρησε από τον χώρο των ανασκαφών μετά από πέντε ώρες περίπου νιώθοντας ιδιαίτερη συγκίνηση που συμμετείχε - έστω και με αυτόν τον ελάχιστο τρόπο - στην ανάδειξη της ιστορίας του τόπου. Οι Ενεργοί Πολίτες Λάρισας θεωρούν επίσης, ότι η εμπειρία αυτή δεν ήταν άσχετη με την έμπρακτη προσπάθειά τους για διεκδίκηση μιας άλλης ποιότητας ζωής. Εκτός του ότι ανάλογες δράσεις ενισχύουν τους δεσμούς με τον τόπο μας και την ιστορία του δείχνουν και ότι ο εθελοντισμός «έχει χώρο» και στον πολιτισμό.
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

TEDRA
INTERCOMM FOODS
SYNETAIRISTIKH TRAPEZA THESSALIAS
Μείνε μαζί μας
MIKEL
αυτοκινητοδρομος αιγαιου
AKUO
ΚΗΠΟΘΕΑΤΡΟ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass