Τα Μαγικά Βιβλία της Κάκιας Χαλήμαγα - Χατζή

Δημοσίευση: 11 Μαρ 2013 2:00 | Τελευταία ενημέρωση: 23 Σεπ 2015 14:45
Της Έφης Τουφεξή
Φωτο: Αλέξανδρος Ευθυμιόπουλος
   
Σε βιβλίο μαγικό, μια φορά κι έναν καιρό, φύτεψε ένα παραμύθι… κι αυτό έπλασε τρισδιάστατες εικόνες για νεράιδες και γοργόνες, δράκους, μάγους, ξωτικά, πριγκηπέσες και προικιά… Οι ζωγραφισμένες του σελίδες ανοίγουν κι άλλες νέες σελίδες έκπληκτα ξεπηδούν και μονομιάς η ιστορία ξεκινά! Αυτό το πρωτοποριακό Μαγικό Βιβλίο της, που συνδυάζει την εικόνα με το λόγο και τη θεατρική πράξη, παρουσιάζει φέτος η κ. Κάκια Χαλήμαγα – Χατζή με τις συνεργάτιδές της, στις σχολικές αίθουσες, κατορθώνοντας για άλλη μια φορά να κάνει εκατοντάδες μαθητές να ταξιδέψουν μαζί της στο όνειρο και να νιώσουν ότι ο επίλογος των παραμυθιών: «Έζησαν αυτοί καλά κι εμείς καλύτερα» γίνεται πραγματικότητα!

Μια πρωτότυπη παιδική μελωδία πλημμυρίζει τους χώρους του Δημιουργικού Εργαστηρίου, επί της Ασκληπιού 52. Η ιδιοκτήτριά του Κάκια Χαλήμαγα – Χατζή είναι εκεί βυθισμένη στο δημιουργικό της οίστρο. Φιλοτεχνεί την «Οδύσσεια», το νεότερο από τα τέσσερα Μαγικά Βιβλία της. Σε αυτά έχει αφιερώσει τους τελευταίους μήνες όλη την έμπνευση και το μεράκι της. Τα βιβλία ξεπερνούν σε διαστάσεις το ένα μέτρο κι αποτελούν έναν ιδιαίτερο τρόπο παρουσίασης παραμυθιών με στοιχεία αφήγησης και κουκλοθεάτρου. Έχουν ξύλινο περίγραμμα και οι χάρτινες σελίδες τους συνθέτουν τα σκηνικά μιας ολοκληρωμένης παιδικής θεατρικής παράστασης. Για τη σχεδιαστική ευρηματικότητά τους χαρακτηρίζονται διεθνώς πρωτότυπα!

Η Κάκια ξεφυλλίζει την «Οδύσσεια» και ξεδιπλώνει με ταχυδακτυλουργική μαεστρία έναν κόσμο παραμυθένιο. Κλέβουμε για λίγο το προνόμιο των παιδιών και ταξιδεύουμε μαζί της σε αυτόν τον κόσμο… Σχεδόν υπνωτισμένοι την ακούμε να δανείζει τη φωνή της στους πρωταγωνιστές του έργου και να τους δίνει πνοή. Με το δικό της μυσταγωγικό τρόπο διηγείται το παραμύθι, ξεκλειδώνοντας μέσα μας όλη τη συγκίνηση του ονείρου, της μυθοπλασίας, της φαντασίας... Σαν τη γιαγιά που κρατάει αγκαλιά τα εγγόνια της λέγοντας παραμύθια, μας παίρνει στην αγκαλιά του δικού της Μαγικού Βιβλίου…

Κινώντας αόρατα νήματα, χάρτινες εικόνες απροσδόκητα προεκτείνονται από την επιφάνεια των σελίδων κι αποκτούν τρισδιάστατο όγκο. Εικόνες με ποικίλες παραστάσεις ξετρυπώνουν πίσω από άλλες. Φωτιστικά παιχνιδίσματα, πληθώρα χρωμάτων και χρυσόσκονη γεμίζουν κάθε ζωγραφιά. Φιγούρες αιωρούνται με διάφανες κλωστές. Πάνινες κούκλες, που φωτίζονται περιμετρικά με led λαμπάκια, ραμμένες και ζωγραφισμένες στο χέρι, ξεπηδούν και ζωντανεύουν με κάθε κίνηση. Καινούρια τρικ, απρόσμενες εκπλήξεις, εμφανίζονται διαρκώς, κρατώντας αμείωτο το ενδιαφέρον μας. Η επινοητικότητά της μας κινητοποιεί, μας ενθουσιάζει.

Το παραμύθι ξετυλίγεται. Νέες σελίδες ανοίγουν. Αυτή τη φορά, όμως, όχι με τη συμβατική αριθμητική σειρά, αλλά με τέτοιο τρόπο, ώστε οι συνδυασμοί των φύλλων να γεννούν ένα σύμπλεγμα εικόνων, διευκολύνοντας την εξέλιξη της ιστορίας. Το Μαγικό Βιβλίο προβάλλει όλες τις μαγικές του ιδιότητες: Αποκτά πλάτος τρία μέτρα, ενώ σε κάποιες σελίδες το ύψος του διπλασιάζεται, φτάνοντας περίπου τα δύο μέτρα!

Πρωτοπορία και πρωτοτυπία
Τριάντα περίπου σελίδες απόλαυσης μας περιμένουν στον «Πινόκιο, το βοηθό του Άγιου Βασίλη», στη «Νεράιδα, τη Μηλίτσα», στην «Καραμελοχώρα» και στην «Οδύσσεια». Τα τέσσερα Μαγικά Βιβλία της Κάκιας Χαλήμαγα! «Δεν είναι πολύ όμορφα τα βιβλία μου;», ρωτάει ρητορικά με μάτια που λάμπουν. Είναι τα καμάρια της. Μα πώς να μην είναι; Πρόκειται για καλλιτεχνικά δημιουργήματα, που φέρουν τη σφραγίδα της πρωτοτυπίας, συμπεριλαμβάνουν όλα τα στοιχεία του παιδικού θεάτρου και είναι ενδεικτικά της ωριμότητας της πολύπειρης πορείας της. Η ίδια επιμελήθηκε το σενάριο, τη ζωγραφική εικονογράφηση, τις κούκλες, την σκηνοθεσία και τους στίχους των τραγουδιών. Όσο για τη μουσική επένδυση, την έγραψε ο γιος της Γιάννης Χατζής και την εκτέλεσε, παίζοντας ο ίδιος διάφορα μουσικά όργανα. Την παρουσίαση των βιβλίων εμπιστεύτηκε στις ταλαντούχες συνεργάτιδες της Άννα Μανιάτη - Τσιάρα και Λένα Χαϊδούτη.

Όλα ξεκίνησαν από μια κάρτα!
Αν ρωτήσεις την Κάκια Χαλήμαγα ποιο δικό της παιδικό παιχνίδι νοσταλγεί με αγάπη θα κάνει λόγο για μια ευχετήρια κάρτα με δύο κινούμενα χέρια, που ακουμπούσαν το ένα το άλλο σαν να αντάλλασσαν ευχές. Θα αποκαλύψει μάλιστα ότι, παιδούλα ακόμη, προσπαθούσε για καιρό να αντιγράψει την τεχνική ξεδιπλώματος αυτής της εικόνας. Σε εκείνη την αγαπημένη της παιδική κάρτα την ώθησε φέτος η καρδιά της. Και μεταφέρει την τεχνική της κάρτας στα καινούρια παραμυθένια βιβλία της.

Σχολικές αίθουσες… παραμυθένιες
Βέβαια αυτά τα βιβλία δεν περιορίζονται στο Δημιουργικό Εργαστήρι, αλλά φέρνουν τη μαγεία των παραμυθιών και στο σχολείο. Φύτεψε ένα καλό παραμύθι στην καρδιά του παιδιού αν θέλεις να μαζέψεις καλούς καρπούς από το μυαλό του νέου. Και η αγαπημένη των παιδιών, Κάκια, έχει τον τρόπο να φυτεύει γόνιμους σπόρους! Η ίδια άλλωστε φιλοτέχνησε αυτά τα βιβλία με έρεισμα τη σχολική τάξη. «Αναζήτησα τον τρόπο που θα μεταφέρει ένα παραμύθι αφήγησης και κουκλοθεάτρου, χωρίς να χάνει τη μαγεία του, στη σχολική τάξη, όπου βέβαια δεν έχει τις συνθήκες μιας κουκλοθεατρικής σκηνής. Στόχος μου είναι να δείξω στα παιδιά ότι μπορούν το τίποτα να το κάνουν σπουδαίο. Με τα πιο απλά υλικά έχουν τη δυνατότητα να δημιουργήσουν παραμύθια και να “ταξιδέψουν” μαζί τους…», θα πει για να προσθέσει: «Επιπλέον ήθελα το παιδί να αγαπήσει ξανά το βιβλίο, τον δάσκαλο, το σχολείο. Προς αυτή την κατεύθυνση επιδίωξα να φιλοξενηθεί στο χώρο του σχολείου και με τη συμβολή του δασκάλου κάτι που πραγματικά αγαπά το παιδί, το παραμύθι – βιβλίο!».


Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass