«Ενα σεντούκι ιστορίες του χθες για παιδιά του σήμερα»

*ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ ΓΙΑ ΔΑΣΚΑΛΟΥΣ ΣΗΜΕΡΑ ΣΤΟ ΛΑΟΓΡΑΦΙΚΟ

Δημοσίευση: 15 Οκτ 2024 8:26

Το Λαογραφικό Ιστορικό Μουσείο Λάρισας - Γιώργος και Λένα Γουργιώτη σε συνεργασία με τη Διεύθυνση Α’/βάθμιας Εκπαίδευσης Λάρισας, διοργανώνουν δύο επιμορφωτικά σεμινάρια - βιωματικά εργαστήρια για εκπαιδευτικούς των Σχολικών Μονάδων της Δ.Π.Ε. Λάρισας, που θα πραγματοποιηθούν σήμερα Τρίτη στις 12:00-14:00, με θέμα: «Ένα σεντούκι ιστορίες του χθες για παιδιά του σήμερα» και την Τρίτη 22 Οκτωβρίου στις 12:00-14:00, με θέμα: «Γνωρίζω τις τεχνικές της παράδοσης ως αντίδοτο στην Κλιματική Αλλαγή» στον χώρο του Λαογραφικού Ιστορικού Μουσείου Λάρισας.

Τα σεμινάρια εντάσσονται στο πλαίσιο στήριξης των εκπαιδευτικών που πρόκειται να υλοποιήσουν συναφές Πρόγραμμα Σχολικών Δραστηριοτήτων και όλων όσοι/ες ενδιαφέρονται, αλλά και στα πλαίσια δράσεων του Διεθνούς Θεματικού Δικτύου Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης και Πολιτιστικών Θεμάτων με θέμα: «Τα παιδιά πρεσβευτές του τόπου τους», με φορέα – ιδρυτή τη Δ/νση Π.Ε. Λάρισας και του Διεθνούς Δικτύου ΠΕ «Μαθαίνω για Οικοσυστήματα και Δάση», το οποίο έχει Εθνικό Χειριστή την Ελληνική Εταιρεία Προστασίας της Φύσης (Ε.Ε.Π.Φ.) και Συντονιστή Φορέα τη Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Λάρισας.
Πιο συγκεκριμένα:
Α. Τρίτη 15 Οκτωβρίου στις 12:00-14:00, με θέμα: «Ένα σεντούκι ιστορίες του χθες για παιδιά του σήμερα», στο Λαογραφικό Ιστορικό Μουσείο Λάρισας-Σε συνεργασία με τον Μορφωτικό Σύλλογο Ραψάνης.
Ένα σεντούκι ιστορίες, εικόνων, βιωμάτων ανοίγει και αποκαλύπτει μια ολόκληρη εποχή, ήθη και έθιμα της παραδοσιακής κοινωνίας. Με αφορμή αληθινές ιστορίες, θα παρουσιαστούν ο ρόλος της προίκας, οι κεντήστρες, τα νυχτέρια, τα προικιά, ο γιούκος και πολλά άλλα στοιχεία του χθες, που όμως ανοίγουν και ένα παράθυρο στο μέλλον. Ποιο ρόλο παίζει το σεντούκι στο γάμο; Ένα προικοσύμφωνο από τη Μ. Ασία, ένα από τη Σύρο και δύο ραψανιώτικα θα δώσουν την απάντηση.
Στο τέλος οι εκπαιδευτικοί θα πάρουν μια γεύση από την τέχνη της τυποβαφικής.
Εισηγήτριες: Φανή Καλοκαιρινού, Επιστημονική Υπεύθυνη Λαογραφικού Ιστορικού Μουσείου Λάρισας-Γιώργος και Λένα Γουργιώτη, Ευαγγελία Βλαχοστέργιου, Φιλόλογος, Πρόεδρος Μορφωτικού Συλλόγου Ραψάνης, Κωνσταντίνα Χατζημίχου, Υπεύθυνη Σχολικών Δραστηριοτήτων Δ.Π.Ε. Λάρισας και Εκπαιδευτικοί των Σχολικών Μονάδων Δ.Π.Ε. Λάρισας.
Β. Τρίτη 22 Οκτωβρίου στις 12:00-14:00, με θέμα: «Γνωρίζω τις τεχνικές της παράδοσης ως αντίδοτο στην Κλιματική Αλλαγή» στο Λαογραφικό Ιστορικό Μουσείο Λάρισας.
Οι εκπαιδευτικοί θα επιμορφωθούν σχετικά με τις παραδοσιακές τεχνικές και πώς αυτές μπορούν να συμβάλουν θετικά στην αειφορία και στην κλιματική αλλαγή. Κυρίως θα τονιστεί πώς κρίνεται αναγκαίος ο επαναπροσδιορισμός της σχέσης του ανθρώπου με το περιβάλλον και προς αυτή την κατεύθυνση οι παραδοσιακές τεχνικές παρουσιάζονται ως μοχλός ανάπτυξης και δράσης για την κλιματική αλλαγή με στόχο την αειφορία.
Εν συνεχεία, βιωματικά, θα προσεγγίσουν παραδοσιακές τεχνικές (κεντητική, πλεκτική, υφαντική, τυποβαφική κά).
Εισηγήτριες: Φανή Καλοκαιρινού, Επιστημονική Υπεύθυνη Λαογραφικού Ιστορικού Μουσείου Λάρισας-Γιώργος και Λένα Γουργιώτη, Κωνσταντίνα Χατζημίχου, Υπεύθυνη Σχολικών Δραστηριοτήτων Δ.Π.Ε. Λάρισας και Εκπαιδευτικοί των Σχολικών Μονάδων Δ.Π.Ε. Λάρισας.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass