Να αδελφοποιηθούν Λάρισα και Βαλάνς

*ΖΗΤΟΥΝ ΜΕ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΤΟΥΣ ΠΡΟΣ ΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΟΙ «ΛΑΡΙΣΑΙΟΙ ΦΙΛΟΙ ΤΟΥ ΦΙΛΟΛΑΟΥ» *ΤΙΣ ΔΥΟ ΠΟΛΕΙΣ ΕΝΩΝΕΙ ΤΟ ΕΡΓΟ ΤΟΥ ΜΕΓΑΛΟΥ ΛΑΡΙΣΑΙΟΥ ΓΛΥΠΤΗ

Δημοσίευση: 15 Οκτ 2024 12:21
Οι εμβληματικές υδατοδεξαμενές στη Βαλάνς Οι εμβληματικές υδατοδεξαμενές στη Βαλάνς

Την αδελφοποίηση της πόλης της Λάρισας με τη γαλλική πόλη της Βαλάνς ζητούν με επιστολή τους προς το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Λαρισαίων οι «Λαρισαίοι φίλοι Φιλόλαου». Τη Λάρισα και τη Βαλάνς ενώνουν τα άρρηκτα δεσμά του έργου του μεγάλου Λαρισαίου γλύπτη Φιλόλαου Τλούπα, αφού στην πόλη της νοτιοδυτικής Γαλλίας βρίσκονται οι εμβληματικοί υδατόπυργοι, έργο βραβευμένο που παντρεύει αξεπέραστα τη χρηστικότητα και την καλλιτεχνική δημιουργία, και ενταγμένο από το Υπουργείο Πολιτισμού της Γαλλίας στα «Μνημεία Πολιτιστικής Κληρονομιάς του 20ού αιώνα».

Οι Ανδρέας Γιαννούτσος, Βάσω Γώγου, Παναγιώτης Δομούζης, Απόστολος Μπάρλος, Θεοφανώ Σακελλαρίου, Πάνος Σάπκας και Γιώργος Τράντας, που αποτελούν τους «Λαρισαίους φίλους του Φιλόλαου», με την επιστολή τους ζητούν την αδελφοποίηση με τη Βαλάνς, πόλη στην οποία ο Φιλόλαος είναι πρόσωπο πολύ οικείο και που έχει τιμήσει με τον προσήκοντα τρόπο. Πριν από τέσσερα χρόνια δε, το Μουσείο της πόλης της Βαλάνς διοργάνωσε μια μεγάλη και πολύ επιτυχημένη έκθεση έργων του Φιλόλαου.
Η επιστολή που κοινοποιείται στην πρόεδρο και στους δημοτικούς συμβούλους του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Λαρισαίων, έλαβε αριθμό πρωτοκόλλου (14/10/24/53004) και αναμένεται να συζητηθεί στο Δημοτικό Συμβούλιο, ο δήμαρχος δε, κ. Αθανάσιος Μαμάκος, σύμφωνα με πληροφορίες διάκειται θετικά στο ενδεχόμενο της αδελφοποίησης των δύο πόλεων.
Αναλυτικά στην επιστολή αναφέρονται τα εξής:
Με αφορμή τη μεγάλη έκθεση των έργων του Φιλόλαου στη Δημοτική Πινακοθήκη – Μουσείο Γ. Ι. Κατσίγρα, που αποτελεί το επιστέγασμα των τιμητικών εκδηλώσεων για τα εκατό χρόνια από τη γέννηση του μεγάλου δημιουργού, κάναμε τη σκέψη, ως μέλη της κίνησης «Λαρισαίοι φίλοι Φιλόλαου», μήπως θα ήταν σκόπιμο η Λάρισα να επιδιώξει την αδελφοποίησή της με τη γαλλική πόλη Valence (Βαλάνς), που βρίσκεται στην περιφέρεια Drοme (Ντρομ) της νοτιοδυτικής Γαλλίας.
Θεωρούμε πως ο Φιλόλαος αποτελεί σημαντικό συνδετικό κρίκο ανάμεσα στις δύο πόλεις, καθώς στη Valence βρίσκονται οι περίφημοι υδατόπυργοι, το σημαντικότερο ίσως έργο του καλλιτέχνη. Ένα έργο εμβληματικό, τοπόσημο για την πόλη, βραβευμένο και ενταγμένο από το Υπουργείο Πολιτισμού της Γαλλίας στα «Μνημεία Πολιτιστικής κληρονομιάς του 20ού αι.».
Επίσης, πριν τέσσερα χρόνια το Μουσείο της Valence διοργάνωσε μια μεγάλη και πολύ επιτυχημένη έκθεση έργων του Φιλόλαου.
Γενικά ο συντοπίτης μας καλλιτέχνης είναι ένα πρόσωπο πολύ οικείο για τους πολίτες της γαλλικής αυτής πόλης των 62500 κατοίκων, γνωστότερος μάλλον εκεί απ’ ό,τι εδώ, στη γενέτειρά του.
Τώρα, λοιπόν, που η Λάρισα τιμά επιτέλους τον διεθνούς φήμης, γέννημα θρέμμα της πόλης μας γλύπτη, είναι ίσως ευκαιρία για την αδελφοποίηση των δύο πόλεων. Για τον λόγο αυτό, πιστεύοντας πως κι εσείς επιθυμείτε να τιμηθεί ο καλλιτέχνης με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, θα σας παρακαλούσαμε να συζητήσετε την πρότασή μας και να λάβετε τη σχετική απόφαση, ώστε να μπορέσουν να κινηθούν οι διαδικασίες προς την κατεύθυνση αυτή.
Ελπίζοντας στη θετική ανταπόκρισή σας
Με τιμή
Οι «Λαρισαίοι φίλοι Φιλόλαου».
ΟΙ «ΑΔΕΛΦΕΣ» ΠΟΛΕΙΣ
Η Λάρισα έχει αδελφοποιηθεί μέχρι στιγμής με 12 πόλεις που είναι -κατά χρονολογική σειρά- οι εξής:
Μπάνσκα Μπίστριτσα, Σλοβακία, 1985
Στάρα Ζαγόρα, Βουλγαρία, 1985
Μπάλτσι, Μολδαβία, 1986
Κέμνιτς, Γερμανία, 1989
Λάρνακα, Κύπρος, 1990
Foca, Βοσνία και Ερζεγοβίνη, 1994
Νόξβιλ Τενεσί, Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής, 1996
Ρίμπνικ, Πολωνία, 2003
Ανάπα, Ρωσία, 2016
Μιραφλόρες, Περού, 2019
Αβιάνο, Ιταλία, 2019
Κως, Ελλάδα, 2021Θανάσης Αραμπατζής

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass