Εχει και η Λάρισα «Κολωνάκι»...

Αστικός περίπατος χθες το πρωί και ομιλίες το βράδυ στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Αρχιτεκτονικής

Δημοσίευση: 13 Οκτ 2024 11:00

Αστικό περίπατο στο «Κολωνάκι» της Λάρισας έκαναν χθες το πρωί Λαρισαίοι, με οδηγό την ομάδα «Λάρισα, η πόλη μου» και το μέλος της Γιώργο Τράντα. Ο περίπατος εντασσόταν στο πλαίσιο του 1ου Φεστιβάλ Αρχιτεκτονικής, που πραγματοποιείται αυτές τις μέρες στην πόλη.


Όπως ανέφερε ο Γιώργος Τράντας κατά τον περίπατο, «το οικιστικό συγκρότημα το οποίο βρίσκεται σε όλο το μήκος της οδού Νιρβάνα, από την αρχή της στην οδό Ολύμπου μέχρι το τέρμα της στην οδό Ερυθρού Σταυρού, συμπεριλαμβανομένων και των κάθετων προς αυτήν οδών Λορέντζου Μαβίλη, Παπαδιαμάντη και Αλέξανδρου Ελλαδίου. Το όνομα της περιοχής αυτής ως Κολωνάκι ήταν γνωστό, όπως γνωστό ήταν και το γεγονός ότι παλαιότερα στον χώρο αυτόν υπήρχαν ορισμένα από το ομορφότερα σπίτια της Λάρισας, μερικά εκ των οποίων παραμένουν μέχρι και σήμερα, χωρίς να έχουν υποκύψει στο δέλεαρ της αντιπαροχής».
Συνεχίζοντας δε, τόνισε ότι: «Η γειτονιά αυτή ονομάστηκε Κολωνάκι της Λάρισας, σε αντιστοιχία με το Κολωνάκι των Αθηνών. Η περιοχή αυτή της πρωτεύουσας από άγονη έκταση που ήταν παλαιότερα, με τον καιρό και λόγω της γειτνίασης με τα βασιλικά ανάκτορα και τον εθνικό κήπο, εξελίχθηκε στην αρχοντική γειτονιά που γνωρίζουμε σήμερα, με τα όμορφα νεοκλασικά, αρτ ντεκό και μοντέρνα κτίρια. Επειδή και η αντίστοιχη περιοχή της Λάρισας κοσμήθηκε από το 1935 και μετά, με ορισμένα κτίσματα ιδιαίτερου αρχιτεκτονικού κάλλους, στα οποία κατοίκησαν πολλές αστικές οικογένειες της πόλης, έλαβε προφορικά μεταξύ των κατοίκων της την ονομασία Κολωνάκι. Η συσχέτιση του ονόματος της περιοχής με τα βασιλικά ανάκτορα της Λάρισας και τον κήπο των Ανακτόρων, τα οποία υπήρχαν μέχρι το 1915 στον χώρο του Ωδείου και του ναΐσκου του Αγ. Βησσαρίωνος, δηλαδή κάτι αντίστοιχο με την Αθήνα, δε συμβαδίζει ιστορικά με την ανάπτυξη της εν λόγω περιοχής, η οποία, όπως αναφέρθηκε, άρχισε το 1935».
Το πρόγραμμα της χθεσινής ημέρας έκλεισε με ομιλίες για τη λογοτεχνία και την αρχιτεκτονική. Στη Λογοτεχνική Γωνία και σε συνδιοργάνωση με τη «Θράκα» πραγματοποιήθηκαν ομιλίες με θέμα Λογοτεχνία και Αρχιτεκτονική, ενώ θα προβλήθηκε και ντοκιμαντέρ (Γιάννης Ξενάκης).
Μίλησαν οι: Αλέξης Σταμάτης - αρχιτέκτονας μηχ. / συγγραφέας. Ζήσης Κοτιώνης - καθηγητής Τμ. Αρχιτεκτόνων Π.Θ. / συγγραφέας. Θωμάς Ψύρρας - συγγραφέας. Μαριάννα Χαριτωνίδου - δρ. αρχιτέκτονας μηχ. / συγγραφέας.
Ο Σύλλογος Αρχιτεκτόνων Λάρισας συνδιοργανώνει μαζί με την Αντιδημαρχία Πολιτισμού του Δήμου Λαρισαίων το 1ο Φεστιβάλ Αρχιτεκτονικής Λάρισας. Σκοπός αυτής της δράσης είναι να επικοινωνήσει τον ρόλο της αρχιτεκτονικής στην τοπική κοινωνία και να τονίσει τη συμβολή της σε αυτήν.
Εστιάζει στον ρόλο της Αρχιτεκτονικής ως μίας επιστήμης με σημαντικές καλλιτεχνικές και κοινωνικές προεκτάσεις και θέτει προς συζήτηση τον επαναπροσδιορισμό της ταυτότητά της, ώστε να ανταποκρίνεται στις νέες τεχνολογικές και περιβαλλοντικές εξελίξεις.
Το 1ο Φεστιβάλ Αρχιτεκτονικής Λάρισας διεξάγεται στην πόλη μας από 5 έως 18 Οκτωβρίου και θα περιλαμβάνει μια σειρά από εκδηλώσεις σε συνεργασία με τοπικούς φορείς της πόλης.
Κεντρική δράση του Φεστιβάλ θα είναι έκθεση της 11ης Biennale Νέων Ελλήνων Αρχιτεκτόνων του Ελληνικού Ινστιτούτου Αρχιτεκτονικής, σε συνεργασία με τον Σύλλογο Αρχιτεκτόνων Λάρισας και τη Δημοτική Πινακοθήκη Λάρισας – Μουσείο Γ.Ι. Κατσίγρα.
Το σημερινό πρόγραμμα έχει ως εξής:
Ώρα: 11:00 π.μ. Χώρος: Αναχώρηση από το Δημοτικό Ωδείο.
Παραδοσιακοί οικισμοί. - Εκδρομή στα Αμπελάκια.
Ξενάγηση: Αλέξανδρος Ζουριδάκης - πολιτικός μηχ. αναστηλωτής,
Τένια Αναστασιάδου - αρχαιολόγος ΕΦΑΛ.
Πληροφορίες και κρατήσεις θέσεων: Efilial Travel (Τηλ.: 2410-253.235).

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass