Να αποκατασταθεί η ιστορική στρωματογραφία της πόλης...

*ΤΟΝΙΣΕ ΤΟ ΜΕΛΟΣ ΤΗΣ ΦΩΤΟΘΗΚΗΣ ΘΩΜΑΣ ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΧΘΕΣ ΣΕ ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ, ΣΤΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗΣ *ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΤΗΚΕ ΕΚΘΕΣΗ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΩΝ ΤΟΥ ΑΝΤΩΝΗ ΓΑΛΕΡΙΔΗ

Δημοσίευση: 11 Οκτ 2024 12:21

«...Στη Λάρισα, που έχασε μεταπολεμικά μεγάλο μέρος της αστικής μνήμης, η προσπάθεια ανάδειξης της ιστορίας της και του αστικού της πλούτου χρειάζεται άμεσες αποφάσεις. Να αποκαταστήσει κτίρια, όπως το Κονάκι Χαροκόπου και την οικία Γερολυμάτου, ή να προχωρήσει σε χαρακτηρισμό ως διατηρητέων των λιγοστών που έχουν απομείνει, σύμφωνα με την πρόταση του Συλλόγου Αρχιτεκτόνων» τόνισε το μέλος της Φωτοθήκης Θωμάς Κυριάκος, μιλώντας με θέμα την αρχιτεκτονική κληρονομιά, ομιλία που έγινε στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Αρχιτεκτονικής Λάρισας.

Στην εκδήλωση έγιναν, επίσης, τα εγκαίνια της έκθεσης φωτογραφιών από το αρχείο του Αντώνη Γαλερίδη, φωτογραφίες που προέρχονται από την έκθεση με τίτλο «Αντώνιος Γαλερίδης. Δώρημα καρδιάς», που έγινε τον Φεβρουάριο του 2019, μια συνδιοργάνωση της Δημοτικής Πινακοθήκης Λάρισας – Μουσείου Γ.Ι. Κατσίγρα και της Φωτοθήκης Λάρισας, σε επιμέλεια του Γιάννη Μπόλη, ιστορικού της τέχνης και ευγενικά παραχώρησε, με αφορμή τη χθεσινή εκδήλωση, η Δημοτική Πινακοθήκη Λάρισας – Μουσείο Γ.Ι. Κατσίγρα.
Στη χθεσινή εκδήλωση μίλησαν, ακόμη, η αρχιτέκτονας μηχ. αναστηλώτρια και μέλος Δ.Σ. ΕΛΛΕ Κλεοπάτρα Θεολογίδου και ο αρχιτέκτονας, μηχ. / επίτιμος προϊστάμενος του Τμήματος Αρχαιολογικών Έργων και Μελετών της ΕΦΑΛΑΡ.
Ο Θωμάς Κυριάκος ανάμεσα σε άλλα ανέφερε στην ομιλία του ότι: «Σήμερα η πόλη μας μετρά μόνο 16 κτίσματα χαρακτηρισμένα ως διατηρητέα, με πληθυσμό πάνω από 220.000 κατοίκους. Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Συλλόγου Αρχιτεκτόνων Λάρισας, κο Νέστορα Κανέλλο, θα έπρεπε να έχουμε τουλάχιστον 30. Αν αναλογιστεί κανείς ότι το Ηράκλειο Κρήτης, με πληθυσμό παραπλήσιο με τον δικό μας, έχει πάνω από 80 και ο γειτονικός Βόλος πάνω από 50, έχοντας αποκαταστήσει τα 28 εξ αυτών. ...Στην πορεία του χρόνου υπήρξαν αποχαρακτηρισμοί και κατεδαφίσεις, παρά τις τότε προσπάθειες του Συλλόγου Αρχιτεκτόνων, αλλά και κάποιων ευαισθητοποιημένων πολιτών, κτιρίων όπως του καφενείου «Νέος Κόσμος», της παλιάς Δημοτικής Αγοράς και άλλων. ...Με αφορμή την αποκατάσταση του Α’ Αρχαίου Θεάτρου δίνεται μια πρώτης τάξεως ευκαιρία να αποκτήσουμε ένα ευρύτερο ιστορικό κέντρο με το Μπεζεστένι, τα λοιπά οθωμανικά και βυζαντινά μνημεία και το παλιό εμπορικό κέντρο, διατηρώντας και αποκαθιστώντας όλη την ιστορική στρωματογραφία» σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Κυριάκος.
Εν συνεχεία, ο κ. Καραγκούνης προβάλλοντας φωτογραφίες από μνημεία που βρίσκονται στο ιστορικό κέντρο έκανε μια «περιήγηση», σχολιάζοντας το καθένα από τα μνημεία αυτά. Σχολίασε δε, τον τρόπο που έχει αντιμετωπίσει η Πολιτεία και το Υπουργείο Πολιτισμού τα μνημεία αυτά.
Η κ. Θεολογίδου, αφού ανέφερε ότι είχε εντυπωσιαστεί στην πρώτη της επίσκεψη στη Λάρισα πριν από μια 10ετία περίπου, σημείωσε ότι: «Το ιστορικό κέντρο, όπως στις περισσότερες ελληνικές πόλεις, είναι με ελάχιστα ίχνη θύλακες διατηρητέων κτιρίων και διάσπαρτα κτίρια της νεότερης αρχιτεκτονικής κληρονομιάς. Είναι ό,τι ελάχιστο έχει μείνει ως υλική μαρτυρία της νεότερης ιστορίας της πόλης, που συνδέεται με την πρόσφατη ατομική και συλλογική μνήμη των κατοίκων της. Από σύντομη διαδικτυακή διερεύνηση, η Λάρισα διαθέτει υπόγειες αρχαιότητες στα υπόγεια οικοδομών, που καταλαβαίνω ότι δεν έχουν αναδειχθεί. Τι έχει ακόμα να επιδείξει, εκτός βέβαια από το μοναδικό αρχαιολογικό μουσείο, χώρους πολιτισμού, τον Μύλο του Παππά, μνημείο της βιομηχανικής κληρονομιάς και τόσα άλλα, τα γνωρίζετε καλύτερα από μένα. ...Η Λάρισα, λοιπόν, διαθέτει μια δυναμική που μπορεί να την απογειώσει, αν αντιμετωπίσει τις προκλήσεις ολιστικά και συνεργατικά».
Η εκδήλωση άνοιξε με χαιρετισμό του Νίκου Παπαθεοδώρου.
Η ΕΚΘΕΣΗ
Μετά το τέλος των ομιλιών πραγματοποιήθηκαν τα εγκαίνια έκθεσης φωτογραφιών και καρτ ποστάλ του Αντώνη Γαλερίδη. Τα εικονογραφημένα επιστολικά δελτάρια και οι φωτογραφίες του Αντώνη Γαλερίδη συνιστούν μια πρωτότυπη συλλογή, που συγκεντρώθηκε με πάθος και αγάπη, ταξινομήθηκε και καταγράφηκε με επιμέλεια και ακρίβεια – μια συλλογή που ενέχει τη σημαντικότητα ενός μοναδικού αρχείου τεκμηρίωσης και μελέτης της τοπικής ιστορίας. Οι επιχρωματισμένες και ασπρόμαυρες φωτογραφίες της συλλογής συγκροτούν πολύτιμες εικονογραφικές μαρτυρίες, λειτουργούν ως ντοκουμέντα, αλλά και αντανακλάσεις ενός κόσμου που χάθηκε, ενός «νοσταλγικού» παρελθόντος. Γίνονται μοναδικά εργαλεία για να διατρέξουμε με το βλέμμα μας τον οικείο τόπο και τους ανθρώπους του, τα μνημεία και τα κτίρια, τους δρόμους, τις γειτονιές και τις πλατείες, να περιηγηθούμε στον χρόνο, να αναπλάσουμε τις όψεις του τοπίου μιας «άλλης» πόλης στις αρχές και τις πρώτες δεκαετίες του 20ού αιώνα, να περιδιαβούμε το παλιό πέτρινο τοξωτό γεφύρι του Πηνειού, να γνωρίσουμε τις μονές, τις εκκλησίες και τα τζαμιά, να «ταξιδέψουμε» στην Ελασσόνα, τον Τύρναβο και τη Ραψάνη, τον Αμπελώνα και τα Φάρσαλα, τα Τέμπη και τα Αμπελάκια.
«ΟΤΑΝ ΚΟΠΑΣΕΙ Ο ΑΝΕΜΟΣ»
Σήμερα Παρασκευή, στο πλαίσιο του 1ου Φεστιβάλ Αρχιτεκτονικής Λάρισας, που συνδιοργανώνουν ο Σύλλογος Αρχιτεκτόνων Λάρισας και η Αντιδημαρχία Πολιτισμού του Δήμου Λαρισαίων, με τη στήριξη του Γαλλικού Ινστιτούτου Λάρισας-Γαλλική Πρεσβεία, μέσω της πλατφόρμας IF Cinéma θα προβληθεί η βραβευμένη ταινία «Όταν κοπάσει ο άνεμος» («Si levent tombe»), σε σκηνοθεσία Nora Martirosya. Η προβολή θα γίνει στο Γαλλικό Ινστιτούτο Λάρισας στις 8 μ.μ.
Θανάσης Αραμπατζής

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass