Η... φέτα οδηγός καλών πρακτικών στην Ιταλία

*Οι Λαρισαίες Κλαίρη Μπακούρα και Αγλαΐα Νάκα ανέδειξαν γαστρονομικές εμπειρίες της θεσσαλικής αγροδιατροφικής κληρονομιάς στο Τορίνο

Δημοσίευση: 29 Σεπ 2024 12:11

Γαστρονομικές εμπειρίες της θεσσαλικής αγροδιατροφικής κληρονομιάς ανέδειξαν στην Ιταλία οι Λαρισαίες Κλαίρη Μπακούρα και Αγλαΐα Νάκα. Οι δύο Λαρισαίες υλοποίησαν ένα πολυαισθητηριακό βιωματικό εργαστήριο που εξερεύνησε νέους τρόπους σχεδιασμού συμπεριληπτικών και βιώσιμων γαστρονομικών εμπειριών, καταδεικνύοντας πώς η ιστορική έρευνα και οι θεατρικές τεχνικές μπορούν να οδηγήσουν σε γαστρονομικές εμπειρίες που δίνουν φωνή σε κοινότητες και ανθρώπους που δεν καταγράφονται από την επίσημη ιστορία, ενώ προσφέρουν, εκτός από μια ευχάριστη στιγμή, μια βιωματική εμπειρία μάθησης.

Ο Οργανισμός Qualia (που έχει συνδημιουργήσει η Κλαίρη Μπακούρα), με το πρότζεκτ της «Η Κληρονομιά της Γεύσης», παρουσίασε στο Τορίνο της Ιταλίας το θεατρικό-γαστρονομικό εργαστήριο «Bite from Within: Designing inclusive culinary experiences using deep historical research and theatrical techniques» / «Μπουκιά εκ των έσω: Σχεδιασμός συμπεριληπτικών γαστρονομικών εμπειριών χωρίς αποκλεισμούς, χρησιμοποιώντας βαθιά ιστορική έρευνα και θεατρικές τεχνικές». Το εργαστήριο διεξήχθη στο πλαίσιο του διεθνούς ετήσιου φόρουμ του ευρωπαϊκού οργανισμού Healthy Food Healthy Planet με περισσότερους από εκατό προσκεκλημένους από όλον τον κόσμο που δραστηριοποιούνται στον τομέα της αγροδιατροφής.
Η Κλαίρη Μπακούρα και η Αγλαΐα Νάκα υλοποίησαν ένα πολυαισθητηριακό βιωματικό εργαστήριο που εξερεύνησε νέους τρόπους σχεδιασμού συμπεριληπτικών και βιώσιμων γαστρονομικών εμπειριών. Αφετηρία του εργαστηρίου ήταν το πώς οι γαστρονομικές εμπειρίες, ενώ είναι ίσως ένα από τα πιο δημοφιλή τουριστικά προϊόντα μπορεί να είναι υπερβολικά απλοϊκές και στερεοτυπικές και να συντηρούν τουριστικο-κεντρικές προσαρμογές της παραδοσιακής γαστρονομίας, ενώ παραβλέπουν τις τοπικές κοινότητες και τις πολιτιστικές γαστρονομικές πρακτικές τους. Το «Bite from with in» ανέδειξε στους συμμετέχοντες πώς η ιστορική έρευνα και οι θεατρικές τεχνικές μπορούν να οδηγήσουν σε γαστρονομικές εμπειρίες που δίνουν φωνή σε κοινότητες και ανθρώπους που δεν καταγράφονται από την επίσημη ιστορία, ενώ προσφέρουν, εκτός από μια ευχάριστη στιγμή, μια βιωματική εμπειρία μάθησης.
Το εργαστήριο παρουσίασε την πολιτιστική σημασία που κρύβεται πίσω από την τροφή και τους τρόπους με τους οποίους οι γαστρονομικές εμπειρίες, οι οποίες στηρίζονται σε βαθιά ιστορική έρευνα και θεατρικές τεχνικές, μπορούν να συμβάλλουν στην κατάρριψη των στερεοτύπων και να προωθήσουν μια πιο ακριβή εκτίμηση των διατροφικών συστημάτων και των τοπικών κοινοτήτων. Διάφορα ζητήματα γύρω από την κλιματική αλλαγή, τη διασύνδεση των οικοσυστημάτων, τη σπατάλη τροφίμων, τις τεχνολογικές καινοτομίες, καθώς και την κοινωνική δικαιοσύνη και ισότητα διερευνήθηκαν πολυαισθητηριακά, γύρω από ένα από τα πιο εμβληματικά παραδοσιακά ελληνικά προϊόντα, τη φέτα!
Θανάσης Αραμπατζής

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass