Αλλάζει το γραφείο Κατσίγρα στη Δημοτική Πινακοθήκη

Eρχεται πιο κοντά στην αρχική του μορφή - Oχι στην αλλαγή από την εγγονή του συλλέκτη και ευεργέτη Γεωργίου Κατσίγρα, Βικτωρία Λύτρα και από τις κ. Αννυ Ψάρρα και Ιωάννα Καραβάνα

Δημοσίευση: 01 Σεπ 2024 11:15

Αλλάζει το γραφείο Κατσίγρα -όπως αυτό εκτίθεται στη Δημοτική Πινακοθήκη- και έρχεται πιο κοντά στην εικόνα που παρουσίαζε όταν ήταν εν λειτουργία.

Οι αλλαγές θα γίνουν με «οδηγό» τη φωτογραφία του μνημειώδους καταλόγου της Συλλογής Κατσίγρα, όταν δηλαδή ήταν το γραφείο του γιατρού Κατσίγρα. Ο πρόεδρος της Καλλιτεχνικής Επιτροπής του Μουσείου Γ.Ι. Κατσίγρα Μάνος Στεφανίδης και το μέλος της Θανάσης Μουτσόπουλος εξουσιοδοτήθηκαν ομόφωνα από την Καλλιτεχνική Επιτροπή να κάνουν τη μουσειολογική του αποκατατάσταση.
Ετσι το επόμενο διάστημα θα πραγματοποιηθούν ήπιες παρεμβάσεις οι οποίες θα αναδείξουν τη λαμπρότητα του συγκεκριμένου συνόλου και θα επανέλθει στην προτέρα του  κατάσταση με τα βιβλία, τους πίνακες, τα αντικείμενα κ.λπ. με σκοπό να αναδειχθεί η θεατρικότητά του.
Αντίθετη στην απόφαση αυτή είναι το μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Δημοτικής Πινακοθήκης και εγγονή του Γεωργίου Κατσίγρα, κ.Λύτρα, που σε συνεδρίαση του Συμβουλίου τόνισε χαρακτηριστικά ότι «Δεν συμφωνώ. Υπάρχουν λειτουργικά θέματα. Τα βιβλία δεν μπορούν να  τοποθετηθούν πάνω στα έπιπλα για λόγους προληπτικής συντήρησης. Η διάταξη των επίπλων στον χώρο είναι ακριβώς όπως ήταν στην πραγματικότητα στο γραφείο του παππού μου. Το μόνο που  λείπει είναι τα έργα. Υπάρχει η μουσειολογική μελέτη την οποία στηρίζω ακόμα. Θεωρώ ότι τα 5 χρόνια από την επανέκθεση είναι λίγα για ανανέωση, αλλά αν η Καλλιτεχνική Επιτροπή θέλει να  προτείνει να προστεθούν κάποια έργα δεν έχω αντίρρηση. Διαφωνώ σε μια αλλαγή του αρχικού  σκεπτικού της μουσειογραφικής μελέτης».
Ο πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου και δήμαρχος Λαρισαίων κ. Θανάσης Μαμάκος μάλιστα ενστερνιζόμενος τις ανησυχίες της κ. Λύτρα πρότεινε ο κ. Μουτσόπουλος να είναι σε επικοινωνία μαζί της.
Όχι στις αλλαγές είπαν τα μέλη του Συμβουλίου κ. Αννυ Ψάρρα (πρώην αντιπρόεδρος της Πινακοθήκης) και Ιωάννα Καραβάνα. Η κ. Αννυ Ψάρρα αφού τόνισε ότι συμφωνεί με την κ. Λύτρα, ανέφερε ότι «Η νέα έκθεση της μόνιμης Συλλογής έγινε με τη συμβολή της  οικογένειας και με απόλυτο σεβασμό προς τον δωρητή. Στην προηγούμενη μουσειολογική μελέτη το  γραφείο Κατσίγρα παρουσιαζόταν επακριβώς όπως ήταν στην πραγματικότητα. Προτείνω να έρθει μία  συγκεκριμένη πρόταση, να ζητηθεί η γνώμη της οικογένειας και παράλληλα να γίνει επικοινωνία με το  αρμόδιο τμήμα του Υπουργείου Πολιτισμού», ενώ η κ. Καραβάνα πρότεινε  να έρθει μια πιο συγκεκριμένη πρόταση και να γίνει συνεννόηση με το αρμόδιο τμήμα της Υπηρεσίας Νεωτέρων Μνημείων και Τεχνικών Έργων Θεσσαλίας και Κεντρικής  Στερεάς Ελλάδας.  

 

ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΚΑΤΣΙΓΡΑ
Ως γνωστόν το γραφείο Κατσίγρα «στόλιζαν» τα έπιπλα Σλήμαν. Τα έπιπλα του γραφείου του Ερρίκου Σλήμαν έχουν πολλαπλή αξία, διότι αφενός αποτελούν ένα σπάνιο δείγμα του ελληνικού υλικού πολιτισμού από τα τέλη του 19ου αιώνα και αφετέρου είναι συνδεδεμένα με δύο σημαντικές προσωπικότητες: σχεδιάστηκαν από τον αρχιτέκτονα Ερνέστο Τσίλλερ καθ’ υπόδειξη και για λογαριασμό του αρχαιολόγου Ερρίκου Σλήμαν για την κατοικία του στην Αθήνα, το «Ιλίου Μέλαθρον». Τα έπιπλα κατασκευάστηκαν στη Βιέννη το 1880 από ξύλο καρυδιάς, ενώ το 1955 τα αγόρασε ο γιατρός Γεώργιος Κατσίγρας από τον παλαιοπώλη Στάθη Κυρλόγλου -αν και τα διεκδικούσε και η τότε βασίλισσα Φρειδερίκη- για να τα τοποθετήσει έκτοτε στο γραφείο του, αρχικά στην κλινική και κατόπιν στο προσωπικό του ιατρείο. Συνοδεύονται από τρία χάλκινα αγάλματα –της Πηνελόπης, του Διονύσου και ενός ιππέα. Περιήλθαν στην κατοχή της Δημοτικής Πινακοθήκης Λάρισας ως κληροδότημα του Γεωργίου Κατσίγρα το 1998 μαζί με 1170 βιβλία και 57 επιπλέον έργα τέχνης συμπληρώνοντας τη δωρεά του συλλέκτη προς την πόλη της Λάρισας. Έκτοτε, εκτίθενται μόνιμα στη Δημοτική Πινακοθήκη Λάρισας – Μουσείο Γ. Ι. Κατσίγρα. Το 2001, με υπουργική απόφαση χαρακτηρίστηκαν έργα τέχνης χρήζοντας ειδικής κρατικής προστασίας.
Θανάσης Αραμπατζής

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass