Στιγμιότυπα υπερθέσεως

*ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ ΑΠΟ ΤΟ ΕΙΔΟΣ ΤΟΥ «ΜΑΓΙΚΟΥ ΡΕΑΛΙΣΜΟΥ»

Δημοσίευση: 27 Ιουλ 2024 12:11

Υπάρχει κάπου ένα χωριό που φαίνεται συνηθισμένο σε ταξιδιώτες και περαστικούς, ήρεμο, ίσως αδιάφορο. Αν σηκώσεις, όμως, την κουρτίνα, γίνεσαι μάρτυρας τρομακτικών μυστικών και συνειδητοποιείς ότι δεν υπάρχουν μέρη που να είναι αδιάφορα, μόνο μέρη που δεν έχεις εξερευνήσει αρκετά και δεν έχεις γνωρίσει τους ανθρώπους τους.

Το βιβλίο του Αντώνη Μπουρμά «Στιγμιότυπα Υπερθέσεως», που κυκλοφόρησε πρόσφατα από τις εκδόσεις «Γραφή» (www.graphi.gr), ανήκει στο είδος του μαγικού ρεαλισμού κι αποτελείται από σπονδυλωτά διηγήματα. Το καθένα από αυτά μας συστήνει κατοίκους του χωριού μέσα από στιγμιότυπα της ζωής τους, που μέσα τους κλείνουν όλη τους την ιστορία και τα βιώματα που τους καθόρισαν.
Οι χαρακτήρες είναι ολοκληρωμένοι και πολυεπίπεδοι κι όλοι μαζί, ζωντανοί και νεκροί, αποτελούν κομμάτια του μεγάλου ψηφιδωτού του τόπου τους. Κι εδώ ερχόμαστε σε ένα από τα δυνατότερα σημεία του βιβλίου: το τρομερό μυστικό που κρύβει ο τόπος. Αναπάντεχο κι ιδιαίτερα τολμηρό, σοκάρει και δίνει απαντήσεις σε ερωτήματα που έχουν δημιουργηθεί κατά τη διάρκεια της ανάγνωσης.
Οι αποκαλύψεις έρχονται ήρεμα και σταδιακά, η γραφή είναι στρωτή και ο συγγραφέας έχει δημιουργήσει ένα προσωπικό ύφος με ταυτότητα που ξεχωρίζει και αποδεικνύει για άλλη μια φορά ότι η σύγχρονη ελληνική λογοτεχνία είναι γεμάτη από διαμάντια που περιμένουν να τα ανακαλύψουμε.
* Ο Αντώνης Μπουρμάς γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Αθήνα. Σπούδασε Οργάνωση και Διοίκηση Επιχειρήσεων στο Πανεπιστήμιο Πειραιώς κι έκανε μεταπτυχιακό στο Τμήμα Δημιουργικής Γραφής του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας στη Φλώρινα με κατεύθυνση στη Συγγραφή. Μετά από περιπλάνηση στον κόσμο της λογοτεχνίας, καταστάλαξε στην ιαπωνική λογοτεχνία, τον υπερρεαλισμό και τον μαγικό ρεαλισμό. Συμμετείχε στο συλλογικό έργο «Αντίθετο Ημισφαίριο 4» με το διήγημα «Η Σιωπή σου» και στην ποιητική ανθολογία «Ελικών 2015» με το υπερρεαλιστικό ποίημα «Ολότητα (Νερό)». Το «Στιγμιότυπα Υπερθέσεως» είναι το πρώτο του βιβλίο. Καλή ανάγνωση!
Τζένη Ανδρεοπούλου

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass