«Μήγαρις είναι άνοιξις, μήγαρις καλοκαίρι;»

* Δύο εβδομάδες πολιτισμού στη Ραψάνη * Δράσεις για 7η συνεχόμενη χρονιά * Το πρόγραμμα

Δημοσίευση: 22 Ιουλ 2024 12:02

Δύο εβδομάδες δράσεων, αφιερωμένες στην ιστορία και λαογραφία του τόπου μας, που περιλαμβάνει περιπάτους, αφηγήσεις και δημιουργικές δράσεις ξεκινάνε στη Ραψάνη.

Η Δημοτική Βιβλιοθήκη Ραψάνης του Δ. Τεμπών και το Πρόγραμμα Προαγωγής Αυτοβοήθειας – Ξενώνας Ραψάνης του Α.Π.Θ., σε συνεργασία με τον Μορφωτικό Σύλλογο Ραψάνης και τον Σύλλογο Γυναικών Ραψάνης, για 7η χρονιά διοργανώνουν το «Μήγαρις είναι άνοιξις, μήγαρις καλοκαίρι;», δύο εβδομάδες δράσεων στη Ραψάνη, που ξεκίνησαν προχθές Σάββατο και θα διαρκέσουν έως την Τρίτη 30 Ιουλίου. Οι δράσεις απευθύνονται σε παιδιά και ενήλικες, έχοντας ως βάση τη λαογραφική παράδοση του χωριού, τις ιστορίες, τα παραμύθια, τα τοπωνύμια, τις βρύσες, τα μονοπάτια, τα εξωκλήσια, αλλά και το παιχνίδι, τις κατασκευές, τη μουσική του τόπου. Εκμεταλλευόμενοι το φυσικό περιβάλλον του χωριού, οι δράσεις θα πραγματοποιηθούν στα όμορφα, γραφικά μέρη της κοινότητας της Ραψάνης. Η Βιβλιοθήκη Ραψάνης θα αποτελεί τον τόπο συνάντησης και αφετηρίας για όλες τις δράσεις. Τα παιδιά θα συνοδεύονται από τους κηδεμόνες τους. Στοιχεία επικοινωνίας: Δημοτική Βιβλιοθήκη Ραψάνης, 2495-061.259, email: rapsanilibrary@yahoo.gr.
Αναλυτικά το πρόγραμμα έχει ως εξής:
Τρίτη 23 Ιουλίου, στις 7 μ.μ. Τόπος συνάντησης Βιβλιοθήκη Ραψάνης: Περίπατος στα πλατάνια του χωριού στη σκιά, με συντροφιά τη Λένα Χαϊδούτη, The Hypno Storyteller, σύμβουλο διαχείριση άγχους. «Προσωπικής εργασίας βιβλίον» Μία μέρα εθελοντισμού στον βοτανόκηπό μας. Με αφορμή τον θεσμό αυτόν προσφέρουμε μία μέρα από τον χρόνο μας για καλό σκοπό! Λίγα λόγια για τον θεσμό: Ο θεσμός της υποχρεωτικής προσωπικής εργασίας προβλεπόταν ήδη από τον κώδικα Δήμων και κοινοτήτων του 1936, ενώ επιβλήθηκε για πρώτη φορά με τον νόμο περί δημοτικών και κοινοτικών φόρων 2435/1920. Για τον λόγο αυτόν τηρούταν στην κοινότητα βιβλίο υπόχρεων σε παροχή προσωπικής εργασίας, καθώς και κατόχων ζώων ή φορτηγών αυτοκινήτων.
Πέμπτη 25 Ιουλίου 2024, στις 7 μ.μ. Τόπος συνάντησης Βιβλιοθήκη Ραψάνης:
Πώς φτιάχνεται ένα μουσείο; Πηγαίνουμε στο παλιό Γυμνάσιο για να καταγράψουμε αντικείμενα, διαμορφώσουμε συλλογή! Εργαστήρι καταγραφής μουσειακού υλικού.
Παρασκευή 26 Ιουλίου 2024, στις 7 μ.μ.: Βιβλιοθήκη Ραψάνης, Εργαστήριο κεντήματος και γραφής, με τη Δήμητρα Σιάρακα, φιλόλογο-δασκάλα Δημιουργικής Γραφής, υπεύθυνη του Teach me how to Greek. Ελάτε μαζί μας σε ένα εργαστήριο κεντήματος και γραφής να γράψετε ιστορίες, να μάθετε πώς να κεντάτε και να αναπαραστήσετε τις αφηγήσεις μέσα σε κεντημένα υφάσματα που αντιπροσωπεύονται και συμβολίζονται με στοιχεία αφήγησης. Η ικανότητα του κεντήματος μπορεί να βοηθήσει στον συνδυασμό την ιστορία και την αφήγησή τους, αντανακλώντας τις δικές σας εμπειρίες και ταυτότητες μέσα από την παράδοση του κεντήματος. Σε αυτό το 3ωρο εργαστήριο θα σας βοηθήσουμε να αναπτύξετε τις δεξιότητες που θα σας καθοδηγήσουν να απαντήσετε στις σημαντικές ερωτήσεις: Πώς μπορείτε να πείτε την ιστορία σας μέσω του κεντήματος; Πώς μπορείτε να μεταφράσετε την ιστορία σας σε διαφορετικό μέσο έκφρασης μέσα από αφηγηματικές τεχνικές;
Τρίτη 30 Ιουλίου 2024, στις 8 μ.μ., στο Μουσείο Οίνου και Αμπέλου Ραψάνης: «Ένα σεντούκι ιστορίες». Σε συνεργασία με το Λαογραφικό Μουσείο Λάρισας και τη διευθύντρια, κ. Φανή Καλοκαιρινού, και την κ. Ευαγγελία Βλαχοστέργιου, φιλόλογο, γραμματέα του Μορφωτικού Συλλόγου Ραψάνης. Ένα σεντούκι ανοίγει και το ταξίδι αρχίζει. Ένα ταξίδι ιστορίας, εικόνων, συναισθημάτων και χρωμάτων. Αληθινές ιστορίες, περιπλανήσεις, μυστικά, μια προίκα που πρέπει να παραδοθεί ξεκινάν το ταξίδι τους από τη Μ. Ασία. Τι κρύβει το σεντούκι; Ποιον ρόλο παίζει στον γάμο; Ένα προικοσύμφωνο από τη Μ. Ασία, ένα από τη Σύρο και δύο ραψανιώτικα λύνουν το μυστήριο. Οι κεντήστρες, τα νυχτέρια, τα προικιά, ο γιούκος και ένα πουκάμισο της νύφης γεμάτο με κεντίδια-μυστήριο, πλουτίζουν το ταξίδι μας στο χθες, αλλά ανοίγουν και ένα παράθυρο στο μέλλον. Η Δημοτική Βιβλιοθήκη Ραψάνης του Δήμου Τεμπών και το Πρόγραμμα Προαγωγής Αυτοβοήθειας – Ξενώνας Ραψάνης του Α.Π.Θ. διοργανώνουν τις δράσεις σε συνεργασία με τον Μορφωτικό Σύλλογο Ραψάνης και τον Σύλλογο Γυναικών Ραψάνης.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass