«Ολο βλέμμα-Ολο χάρη» της Ελένης Γάτσιου

* Παρουσιάζεται η τρίτη ατομική έκθεση της Λαρισαίας εικαστικού

Δημοσίευση: 25 Ιουν 2024 11:55

Την τρίτη της ατομική έκθεση με τίτλο «Όλο βλέμμα-Όλο χάρη» παρουσιάζει η Λαρισαία εικαστικός Ελένη Γάτσιου. Πρόκειται για εγκατάσταση που θα εγκαινιαστεί αύριο Τετάρτη 26 Ιουνίου, στις 8.30 μ.μ., στο Braggart art box, ενώ η επιμέλεια είναι του Γιάννη Μήτρου. Την έκθεση διοργανώνει η γκαλερί σύγχρονης τέχνης Braggart Contemporary Gallery από 26 Ιουνίου έως 17 Ιουλίου 2024. Εκκινώντας από το «μάτι και το πνεύμα» του M. Merleau-Ponty ως μια φαινομενολογία της οπτικής και αισθητικής αντίληψης και με focus στο χρώμα ως έννοια μετατοπιζόμαστε στο «βλέμμα» και το ασυνείδητο.

Η μετατόπιση αυτή προκύπτει μέσα από τη λογική των νέων έργων και του τρόπου που η Ελένη Γάτσιου «σαρκώνει» με εμμένεια τη χρωματική της χειρονομία. Το χρώμα σε έναν πίνακα μετασχηματίζεται σε έννοια που περικλείει τόσο το ορατό όσο και το αόρατο Είναι του. Δηλαδή περικλείει όλο εκείνο που η αισθητηριακή πραγματικότητα αποκαλύπτει μέσω του ματιού, καθώς και όλη τη φαντασιακή (προερχόμενη από τη φαντασία) και νοητική διεργασία που το υποκείμενο -της- αντίληψης παράγει. Με αυτόν τον τρόπο το μη ορατό αποκαλύπτεται και σημασιοδοτείται από την αισθητική εμπειρία. Όμως, υπάρχει και η περιοχή που παύει το νοητικό σχήμα να λειτουργεί, ενώ ενεργοποιείται ένα άλλο φαντασιακό που αφορά στην «εικόνα του σώματος» του υποκειμένου, αυτό του ασυνειδήτου. Είναι η στιγμή που το έργο βιώνεται από τον θεατή ως μια ολική παρουσία του χρώματος και της δυναμικής ροής του πέρα από τις εικαστικοποιημένες κλασικές εννοιολογήσεις. Η δημιουργός εδώ επιτελεί με σώμα το χρώμα και «βλέπεται» μέσα από αυτό. Έτσι εκγυμνώνεται στο δικό μας «βλέμμα». Τόσο οι πίνακες όσο και η εγκατάσταση των «χρωματικών χείμαρρων» λοξεύει την οπτική αντίληψη και τη μεταστρέφει σε μια ψυχική αποκάλυψη. Η καλλιτέχνης παράγει μια δική της όραση, μια μεθοδολογία προκειμένου να δούμε τη γραμμή ανάμεσα στη συμβατική βλεμματική επαφή μας και την άλλη που ανήκει στον ψυχικό πυρήνα. Οι χρωματικοί της συνδυασμοί ερμηνεύουν τη μετα-εξπρεσιονιστική της φόρμα χωρίς τη δέσμευση του ακαδημαϊκού κανόνα. Ώστε το «βλέμμα» πλέον είναι χρώμα και το χρώμα είναι «βλέμμα».
Ωράριο: Τρίτη και Πέμπτη 10:00 -14:00, Δευτέρα, Τετάρτη και Παρασκευή 17:00 - 21:00, Σάββατο κλειστά. Κατόπιν ραντεβού: 6908-622.813.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass