«Ο κήπος» της Λίζης Καλλιγά

*ΕΚΘΕΣΗ ΖΩΓΡΑΦΙΚΗΣ ΚΑΙ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑΣ ΣΤΗΝ ΓΚΑΛΕΡΙ CASK *ΕΓΚΑΙΝΙΑΖΕΤΑΙ ΑΥΡΙΟ

Δημοσίευση: 21 Ιουν 2024 12:31

«Ο κήπος» ονομάζεται η έκθεση της Λίζης Καλλιγά που θα εγκαινιαστεί αύριο Παρασκευή στην γκαλερί CASK και από ώρα 7.30 μ.μ. έως 10.30 μ.μ. Στην έκθεση που είναι σε επιμέλεια του Αλέξιου Παπαζαχαρία, παρουσιάζονται ζωγραφικά έργα και φωτογραφίες, που δημιουργήθηκαν την περίοδο μεταξύ 2014 και 2020 και αποκαλύπτουν μέσα στο χρόνο τον κήπο σαν ένα άγνωστο τόπο, αποτελούμενο από φως και κυρίως, σκιές. Σταδιακά στα έργα του κήπου κυριαρχεί το μυστηριώδες Αρμένικο βαθύ μπλε χρώμα, που Λίζη Καλλιγά έχει αγοράσει σε ένα από τα ταξίδια της στην Ανατολή.

Όπως από την Ανατολή έρχεται και το πρώτο πρωινό φως, αυτό που η καλλιτέχνης «χρησιμοποιεί» για να ανακαλύπτει και να αναδεικνύει τον κήπο ως τόπο, ως πρωτόγνωρη εμπειρία, ως στοχασμό στο χρόνο και ως μέρος του εαυτού.
Η έκθεση συνοδεύεται από ένα κείμενο της Δρ. Καθ. Φαίης Ζήκα και ένα ποίημα του Αλέξιου Παπαζαχαρία.
Διάρκεια: 21 Ιουνίου - 31 Αυγούστου 2024
Ο Αλέξιος Παπαζαχαρίας σημειώνει:
Τα έργα της έκθεσης δημιουργήθηκαν όλα επί τόπου στον κήπο της Λίζης Καλλιγά στις Σπέτσες σε μια περίοδο έξι χρόνων και κάθε ένα κλείνει μέσα του ένα μικρό κομμάτι αυτής της εξαετίας. Φως και χρώμα, ώρα και καιρός, φυλλώματα, μυρωδιές και ήχοι είναι όλα εκεί βαλμένα με γενναιοδωρία από τα χέρια της ζωγράφου. Ή της κηπουρού. Από το 1989 μέχρι σήμερα η Λίζη Καλλιγά θα παράξει ένα σώμα καλλιτεχνικού έργου στο οποίο η φροντίδα, όπως και στην κηπουρική, κατέχει την κεντρική θέση. Αναπτύσσει τα θέματά της σε ενότητες, μέσα από παρατηρήσεις και ιδέες που ξεκινούν σαν αποκαλύψεις και καλλιεργούνται συστηματικά μέχρι το έργο να βλαστήσει. Προτιμά θέματα και περιπτώσεις δεκτικά στη φροντίδα, τα οποία συναντά και παρατηρεί σε μια ιδιαίτερη, συνήθως μεταβατική και συχνά εύθραυστη, φάση τους. Τα προσεγγίζει με διάφορα μέσα (φωτογραφία, ζωγραφική, χαρακτική, βίντεο) και τα παρουσιάζει σε εκθέσεις και βιβλία με την απλότητα, την αμεσότητα και τη φρεσκάδα ενός απλωμένου χεριού που προσφέρει ένα λουλούδι.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

TEDRA
INTERCOMM FOODS
SYNETAIRISTIKH TRAPEZA THESSALIAS
Μείνε μαζί μας
MIKEL
αυτοκινητοδρομος αιγαιου
AKUO
ΚΗΠΟΘΕΑΤΡΟ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass