Ο Λαρισαίος καλλιτέχνης Στ. Τάτσιος τραγούδησε στην Τασκένδη

* Για το ελληνικό Πάσχα και για την Ημερα Νίκης κατά του Φασισμού

Δημοσίευση: 03 Ιουν 2024 12:01

Ο διαμένων στην Αθήνα Λαρισαίος καλλιτέχνης και συνταξιούχος εκπαιδευτικός δρ Στέργιος Τάτσιος προσκλήθηκε πρόσφατα και συμμετείχε ως τραγουδιστής στις εκδηλώσεις του Ελληνικού Πολιτιστικού Κέντρου (ΕΠΚ) της Τασκένδης για τον εορτασμό του Πάσχα και της «Ημέρας της Νίκης» κατά του φασισμού (9 Μαΐου), αποδεχόμενος την τιμητική πρόσκληση που του έγινε από τον πρόεδρο του ΕΠΚ της πόλης, κ. Κωνσταντίνο Πολίτη.

Ο καταγόμενος από τη Σπηλιά καλλιτέχνης -που σημειωτέον έχει γεννηθεί στην Τασκένδη, την οποία επισκέφθηκε για πρώτη φορά 6 και πλέον δεκαετίες μετά από τη γέννησή του- είχε την ευκαιρία κατά την εννιαήμερη παραμονή του στην πανέμορφη και ιστορική πρωτεύουσα του μακρινού Ουζμπεκιστάν να βιώσει έντονα πατριωτικά συναισθήματα από την εκεί ελληνική κοινότητα και να δει και να νιώσει άμεσα το πόση αγάπη τρέφουν οι Έλληνες ομογενείς για την Ελλάδα, καθώς και τα διάφορα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι ίδιοι εκεί. Ο Στέργιος Τάτσιος ερμήνευσε ελληνικά λαϊκά τραγούδια συνεργαζόμενος με το αποτελούμενο από Ελληνίδες ομογενείς γυναικείο μουσικό κουαρτέττο «Απόλλων», τόσο ανήμερα την Κυριακή του Πάσχα -στον προαύλειο χώρο του ΕΠΚ- όσο και στη 10η «Πολιτεία» -συνοικισμό εγκατάστασης Ελλήνων πολιτικών προσφύγων μετά τον εμφύλιο πόλεμο- την Πέμπτη 9 Μαΐου, για τον εορτασμό από τους εκεί διαμένοντες Έλληνες διοργανωτές της «Ημέρας της Νίκης» κατά του φασισμού. Αξίζει να σημειωθεί πως υπεύθυνος του μουσικού συγκροτήματος του ΕΠΚ είναι από τη Φαρκαδόνα (Τσιότι) Τρικάλων ο κ. Αλέξανδρος Λέτσιος, ενώ αντιπρόεδρος του ΕΠΚ είναι η καταγόμενη από τα Αμπελάκια Λαρίσης Ιουλία Γκόλαντα, εξαδέλφη του πρώην ποδοσφαιριστή της ΑΕΛ Γιάννη Γκόλαντα και ανιψιά της φημισμένης και προ έτους θανούσης γλύπτριας αστικού χώρου Νέλλας Γκόλαντα. Στο πλαίσιο της επίσκεψής του στην Τασκένδη ο Στέργιος Τάτσιος είχε επαφή με διάφορους πολιτιστικούς και πνευματικούς φορείς της πόλης, ενώ έδωσε και συνέντευξη στο κρατικό τηλεοπτικό κανάλι του Ουζμπεκιστάν.
Ο καταγόμενος από τη Θεσσαλονίκη αρχιτέκτων και πρόεδρος του ΕΠΚ της Τασκένδης Κωνσταντίνος Πολίτης, με μεγάλη φήμη και εμπειρία στομ διεθνή χώρο, βρίσκεται εδώ και 20 χρόνια στην Τασκένδη, αρχικά με πρωτοβουλία της UNESCO, ασχολούμενος πρώτα με τη διεξαγωγή προγραμμάτων ανανέωσης μουσείων και οργάνωσης των μουσειακών συλλογών της Κ. Ασίας. Το 2006 ίδρυσε στην Τασκένδη την εταιρεία Ιnternational Cultural Services και ως τo 2015 έφτιαξε 8 μουσεία σε διάφορες πόλεις και οργάνωσε εκδηλώσεις σύγχρονης τέχνης, διάφορες καλλιτεχνικές εκθέσεις και εργαστήρια. Σημαντικό ρόλο παραμονής του στη χώρα έπαιξε το ότι η κυβέρνηση του Ουζμπεκιστάν τού εμπιστεύθηκε τον εσωτερικό σχεδιασμό κάποιων πολύ σημαντικών πολιτιστικών χώρων, ενώ η κύρια αιτία παραμονής του ήταν ότι το 2020 ο παλαιότερα ακμάζων και τότε ευρισκόμενος σε παρακμή ελληνικός σύλλογος της Τασκένδης του ανέθεσε να αναλάβει την προεδρία του. Από το 2020 με ευρεία συμμετοχή νέων ξεκινούν πάλι μαθήματα ελληνικής γλώσσας, οργανώνονται παιδικά και νεανικά χορευτικά συγκροτήματα, ενώ δημιουργείται και μουσικό συγκρότημα ελληνικού τραγουδιού. Από το 2021 επιπλέον αρχίζουν μαθήματα σχεδίου, ζωγραφικής, φωνητικής, μουσικής, φωτογραφίας και ελληνικής μαγειρικής, διοργανώνονται λογοτεχνικές και μουσικές συναντήσεις, καθώς και θεματικές βραδιές, ενώ εορτάζονται ευρέως οι κρατικές και εθνικές εορτές της Ελλάδος και του Ουζμπεκιστάν. Με προσωπικές χορηγίες του ιδίου, κάποιων ομογενών και φίλων του ΕΠΚ και χωρίς καμία οικονομική ενίσχυση από την Ελλάδα, έχει ανακαινιστεί το κτίριο των 1.200 τ.μ του ΕΠΚ και έχει φτιαχτεί παιδική χαρά, ενώ στο κέντρο του ΕΠΚ και κοντά στο «Αριστοτέλειο Σχολείο» στήθηκε μαρμάρινη προτομή του Αριστοτέλη. Για όλες αυτές τις υπηρεσίες του απονεμήθηκε από τον υφ. Πολιτισμού της χώρας το μετάλλιο της «Φιλίας των Λαών» και προσωπικό ευχαριστήριο γράμμα από τον πρόεδρο του Ουζμπεκιστάν, Shavkat Mirzoayev.
Μεγάλο πρόβλημα του ΕΠΚ που απαιτεί άμεση λύση το συντομότερο δυνατόν είναι το ότι η ελληνική γλώσσα δε διδάσκεται στο επίπεδο που θα έπρεπε, γιατί δεν υπάρχει δάσκαλος από την Ελλάδα εδώ και 15 χρόνια, ενώ υπάρχει πάρα πολύ μεγάλο ενδιαφέρον τόσο από ομογενείς όσο και από Ουζμπέκους. Στο Πανεπιστήμιο της Τασκένδης τα ελληνικά διδάσκονται ως επιλεγόμενο μάθημα στη Σχολή Δημοσιογραφίας σε 85 σπουδαστές από μια νεαρή Ουζμπέκα. Δυστυχώς, η ελληνική κυβέρνηση ως σήμερα δεν έχει φανερώσει καμία απολύτως ένδειξη ενδιαφέροντος για τους ομογενείς. Το ΕΠΚ της Τασκένδης είναι το μοναδικό σε πλήρη λειτουργία σε όλη την Ασία και στόχος του προέδρου του είναι η ανύψωση της ελληνικής κοινότητας Τασκένδης των 1.500 περίπου Ελλήνων σε ένα υψηλό πολιτιστικό επίπεδο, αντάξιο της ιστορίας και του ελληνικού ονόματος, ενώ το όραμά του είναι να βρούμε τι σημαίνει ελληνισμός και να δώσουμε στον κόσμο τον ελληνισμό που έχει ανάγκη. Για τον ίδιο ο ελληνισμός είναι ανθρωπισμός, ουμανισμός, η δόξα του ανθρώπου, ο μοναδικός ανθρωποκεντρικός πολιτισμός. Δεν είναι μια απλώς εθνική κουλτούρα, αλλά μια ουσιαστικά οικουμενική κουλτούρα, για αυτόν τον λόγο όλοι οι πολιτισμοί που θέλησαν να δημιουργήσουν μια αναγέννηση, μια αναμόρφωση, βασίστηκαν πρώτιστα στην κλασική παιδεία. Το όνειρο του προέδρου του ΕΠΚ είναι η συνεργασία με τον Ελληνισμό της Διασποράς, ώστε οι κοινές ρίζες των απανταχού Ελλήνων να μπορέσουν να διαμορφώσουν ένα κοινό μέλλον, που θα δημιουργήσει ένα «νέο, σφριγηλό οικουμενικό ελληνισμό»...

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

TEDRA
INTERCOMM FOODS
SYNETAIRISTIKH TRAPEZA THESSALIAS
Μείνε μαζί μας
MIKEL
αυτοκινητοδρομος αιγαιου
AKUO
ΚΗΠΟΘΕΑΤΡΟ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass