Πολιτιστικό θέρος σε όλο τον νομό

* Πλούσιες εκδηλώσεις διοργανώνει το καλοκαίρι η Περιφέρεια Θεσσαλίας * Φεστιβάλ, συναυλίες και παραστάσεις στο καλεντάρι * Θεσμοθετείται «Βραβείο Τλούπα»

Δημοσίευση: 02 Ιουν 2024 12:31

Ετήσιο θεσμό «Βραβείο Τλούπα» θα καθιερώσει η Περιφέρεια Θεσσαλίας για να τιμήσει την εμβληματική μορφή του Λαρισαίου φωτογράφου. Το «Βραβείο Τλούπας» είναι μία μόνο από τις δράσεις που θα διοργανώσει και θα συνδιοργανώσει η Περιφέρεια Θεσσαλίας όλον τον υπόλοιπο χρόνο. Συναυλίες, εκθέσεις, παραστάσεις και φεστιβάλ σε όλα τα μήκη και τα πλάτη του νομού είναι στο καλεντάρι που έχει διαμορφώσει η Περιφέρεια Θεσσαλίας και παρουσιάζει σήμερα η «Ε».

Αναλυτικά, οι εκδηλώσεις που διοργανώνει η Περιφέρεια Θεσσαλίας έχουν ως εξής:
-Βραβείο «Τάκης Τλούπας», Νοέμβριος 2024, Λάρισα.
Ο Τάκης Τλούπας αποτελεί εμβληματική μορφή της φωτογραφικής τέχνης και έχει αποθανατίσει τη ζωή των ανθρώπων της Θεσσαλίας. Η τέχνη του έχει κάνει γνωστή τη Θεσσαλία σε όλον τον κόσμο.
Η Περιφέρεια Θεσσαλίας θα καθιερώσει προς τιμήν του τον ετήσιο θεσμό «Βραβείο Τλούπα». Οι δράσεις του «Βραβείου Τλούπα» θα λάβουν χώρα τον Νοέμβριο του 2024, σε συνεργασία με την κόρη του και διαχειρίστρια του αρχείου του, Βάνια Τλούπα, και είναι διοργάνωση της Π.Ε. Λάρισας.
Οι εκδηλώσεις του «Βραβείου Τλούπα» θα εξελιχθούν σε δύο κατευθύνσεις. Η μία κατεύθυνση είναι η επανεξέταση του άγνωστου έργου του Τάκη Τλούπα, η επανέκθεση του έργου του, η προβολή της μεγάλης επίδρασης που έχει στη σύγχρονη Ελληνική Τέχνη, κυρίως η διάδοση του έργου στις νεότερες γενιές σε όλη την Ελλάδα.
Η δεύτερη κατεύθυνση είναι η ανάδειξη νέων φωτογράφων μέσα από τον Πανελλήνιο Διαγωνισμό Φωτογραφίας και της έκθεσής τους για πρώτη φορά στη Λάρισα. Πρόκειται για μια δράση με μεγάλη διείσδυση στους νέους και το νεανικό κοινό. Προσκεκλημένοι θα είναι επιφανείς άνθρωποι της φωτογραφικής τέχνης, του κινηματογράφου, των εικαστικών και της λογοτεχνίας.
Η εκδήλωση περιλαμβάνει έκθεση φωτογραφιών, διαλέξεις για το έργο του Τλούπα, μουσικές, θεατρικές και χορευτικές παραστάσεις, καθώς και προβολή ταινιών που έχουν συγγένειες με το έργο του και θα δοθούν βραβεία.
-Δράσεις για παιδιά στις πλημμυροπαθείς περιοχές - θεατρική ομάδα «Μικρός Νότος».
Πρόκειται για θεατρικές παραστάσεις με θέμα «Παράσταση για παιδιά «Ο ραφτάκος των λέξεων» του Αντώνη Παπαθεοδούλου, στο πλαίσιο «Δράσεις για παιδιά στις πλημμυροπαθείς περιοχές», από τη θεατρική ομάδα «Μικρός Νότος» τον Ιούλιο του 2024 και μετά. Πρόκειται για μια σειρά 40 παραστάσεων σε όλη την Περιφέρεια (10 παραστάσεις ανά Περιφερειακή Ενότητα, σε πόλεις και χωριά πλημμυροπαθών περιοχών). Η στήριξη αυτών των περιοχών, και ιδιαίτερα των παιδιών, είναι επωφελής παιδαγωγικά, ψυχολογικά, εκπαιδευτικά και καλλιτεχνικά.
-«Φεστιβάλ από τον Κίσσαβο ως το κύμα». Στα παράλια του Νομού Λάρισας (Δήμος Αγιάς και Δήμος Τεμπών) θα πραγματοποιηθεί από 19 Ιουλίου 2024 μέχρι 19 Αυγούστου 2024, από την Περιφέρεια Θεσσαλίας – Περιφερειακή Ενότητα Λάρισας, συνεργασία πολιτιστικών εκδηλώσεων στον Νομό Λάρισας (Περιφερειακή Ενότητα Λάρισας – Δήμος Αγιάς – Δήμος Τεμπών).
Θα παρουσιαστούν στο ευρύ κοινό:
Α) Συναυλίες κλασικής (ακαδημαϊκής) μουσικής, συναυλίες σύγχρονης μουσικής (λαϊκής, παραδοσιακής, έντεχνης, μοντέρνας ποπ και ροκ, ελληνικής και ξένης) και παραστάσεις σύγχρονου χορού.
Οι συναυλίες αυτές απευθύνονται σε ένα ευρύ κοινό όλων των ηλικιών και όλων των αισθητικών προτιμήσεων των κατοίκων της Περιφέρειας.
Β) Θεατρικές παραστάσεις (stand up comedy) που στόχος τους είναι η ανάδειξη του παιδαγωγικού χαρακτήρα του θεάτρου και της σημαντικής διεξόδου πολιτιστικής καταξίωσης που προσφέρει η θεατρική τέχνη. Ειδική σημασία δίνεται στη stand up comedy, που έχει μεγάλη απήχηση στο νεανικό κοινό.
Γ) Παιδικό θέατρο. Οι δραστηριότητες αυτές που θα πραγματοποιηθούν σκοπό έχουν να δώσουν τη δυνατότητα και τη χαρά της συμμετοχής σε παιδιά του νομού μας να αναδείξουν το ταλέντο τους να βοηθήσουν στην ανάπτυξη της αισθησιοκινητικής αγωγής τους και στην ενθάρρυνση. Επιπλέον, να αυξήσουν την πρωτοβουλία και να ενισχύσουν την αυτοεκτίμησή τους. Σκοπός όλων των παραπάνω αυτών δραστηριοτήτων στα παράλια του Ν. Λάρισας είναι να βοηθήσει στην προβολή του τόπου και να προάγει την πολιτιστική και τουριστική ανάπτυξη.
Η Περιφέρεια Θεσσαλίας θα είναι και συνδιοργανώτρια σε εκδηλώσεις όπως είναι οι:
-Πολιτιστική εκδήλωση «Συναυλία με τους Φ. Πλιάτσικα – Κ. Τουρνά: Δύο βαλίτσες με Τραγούδια» στο Σαραντάπορο, στις 12 Αυγούστου 2024, που θα πραγματοποιηθεί υπό την αιγίδα της Περιφέρειας Θεσσαλίας – Περιφερειακή Ενότητα Λάρισας, συνδιοργάνωση πολιτιστικής εκδήλωσης στον Νομό Λάρισας (Περιφερειακή Ενότητα Λάρισας – Επιμορφωτικός Εκπολιτιστικός Σύλλογος Σαραντόπορο).
Θα πραγματοποιηθεί συναυλία με τους Κ. Τουρνά και Φ. Πλιάτσικα, οι οποίοι είναι δύο από τους πιο επιδραστικούς και εμβληματικούς καλλιτέχνες που συναντιούνται για πρώτη φορά φέτος. Είναι μία μουσική γιορτή που θα διοργανωθεί στο Σαραντάπορο σε μια γραφική τοποθεσία με θέα τον Όλυμπο.
Σκοπός αυτής της μουσικής εκδήλωσης, γιορτής και συνάντησης, η οποία θα απαρτίζεται από νοσταλγικές μελωδίες, θρυλικά τραγούδια και υπέροχα ντουέτα, εικόνες και συναισθήματα.
Επιπλέον, στόχο έχει να παρουσιάσει, να θυμηθούμε και να ξανααγαπήσουμε και να ξαναθυμηθούμε τραγούδια που όλοι σιγοτραγουδούσαμε, συνταξιδεύαμε σε φάσεις της ζωής μας και να ζεστάνουν όπως πάντα τις ψυχές μας. Επιθυμία είναι να γίνει ανάδειξη του τόπου μέσα από την εκδήλωση και ειδικότερα του χώρου που θα λάβει μέρος η εκδήλωση με προοπτική για τη φιλοξενία τέτοιου είδους και άλλων καλλιτεχνικών εκδηλώσεων της ευρύτερης περιοχής. Σκοπό έχει να προσελκύσει τόσο το τοπικό κοινό όσο και επισκέπτες από διάφορες περιοχές, συμβάλλοντας στην ανάπτυξη του τουρισμού και στην αύξηση των εσόδων για την τοπική οικονομία.
Τέλος, θα αποτελέσει σίγουρα ένα πολύ καλό αναψυχής για τους πολίτες της κοινότητάς μας και όχι μόνο. Τέλος, δε θα πρέπει να αναδειχθεί η ιστορική πλευρά της περιοχής και να κρατηθεί ζωντανό αυτό το ιστορικό - μαρτυρικό χωριό. Απευθύνεται σε όλους τους κατοίκους, τους επισκέπτες που θα ταξιδέψουν ειδικά για την εκδήλωση, μουσικόφιλοι και άτομα που εκτιμούν τη μουσική και επιθυμούν να απολαύσουν μία εκδήλωση που συνδυάζει την τέχνη με τη φύση.
Θανάσης Αραμπατζής

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass