Εκδήλωση-φόρος τιμής στον Μικρασιατικό Ελληνισμό

*ΣΗΜΕΡΑ ΣΤΟ ΛΑΟΓΡΑΦΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ *ΜΙΛΑΕΙ ΣΤΗΝ «Ε» Η ΒΑΣΙΚΗ ΟΜΙΛΗΤΡΙΑ ΦΑΝΗ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙΝΟΥ

Δημοσίευση: 30 Μαϊ 2024 10:30

«Μεταβαίνοντας από την Ιωνία στην Καππαδοκία, στον Πόντο και την Κωνσταντινούπολη και καταλήγοντας στην Ανατολική Θράκη, ιχνηλατούμε τη μακρόχρονη διαδρομή του ελληνικού στοιχείου στην ιωνική και αιολική γη: ακμή, ευημερία, καταστροφή και εκθεμελίωση πατρογονικών εστιών, άνθρωποι που χάθηκαν, ζωές που ξεριζώθηκαν, ψυχικός τραυματισμός, ασίγαστος πόνος.

Όχι όμως και ισοπέδωση, όχι αφανισμός» τονίζει στην «Ε» η επιστημονική υπεύθυνη του Λαογραφικού Ιστορικού Μουσείου Λάρισας κ. Φανή Καλοκαιρινού μιλώντας για την εκδήλωση «Ανάμεσα σε δύο πατρίδες» που θα πραγματοποιηθεί σήμερα στις 8 μ.μ. στον αύλειο χώρο του Μουσείου. Στην εκδήλωση που διοργανώνουν η Περιφέρεια Θεσσαλίας, το Λαογραφικό-Ιστορικό Μουσείο Λάρισας «Γιώργος και Λένα Γουργιώτη» και η Ιστορική-Λαογραφική-Ένωση Λάρισας «Αλησμόνητες Πατρίδες», θα ενωθεί το νήμα της ιστορικής μνήμης μεταξύ των δύο αλώσεων του Μικρασιατικού Ελληνισμού, της πρώτης του 1453 και της τελευταίας του 1922.
Στην εκδήλωση θα είναι παρούσα και θα τιμηθεί η ηθοποιός, θεατρική συγγραφέας και σκηνοθέτης κ. Μιμή Ντενίση για το σημαντικό θεατρικό και συγγραφικό έργο της το αφιερωμένο στη Σμύρνη.
Η κ. Καλοκαιρινού που θα είναι η βασική ομιλήτρια της εκδήλωσης σημειώνει χαρακτηριστικά ότι «Αυτός ο τόσο σαγηνευτικός, πολυδιάστατος κόσμος της Ανατολής μπορεί να χάθηκε βίαια, αλλά μπόλιασε τις απέναντι ακτές με κοινωνικές αντιλήψεις και συμβιωτικά ήθη, στοιχεία πολιτισμού και πρακτικές που, όσο και αν ξένισαν αρχικά τον ντόπιο πληθυσμό, πολύ γρήγορα αποδείχτηκαν ευεργετικά για τη χώρα μας.
Η σημερινή επετειακή εκδήλωση «Ανάμεσα σε δύο πατρίδες» είναι ένας ελάχιστος φόρος τιμής στον Μικρασιατικό Ελληνισμό που μεγαλούργησε. Μια αφορμή να ξαναδούμε ότι η Μικρασιατική Καταστροφή έχει αφήσει τραυματικό αποτύπωμα στη συλλογική συνείδηση, όχι μόνον των Μικρασιατών που ξεριζώθηκαν από τη γενέθλια γη τους, αλλά και όλων των Ελλήνων και να αναστοχαστούμε.
Στην εκδήλωση θα έχουμε τη χαρά να είναι μαζί μας η ηθοποιός, θεατρική συγγραφέας και σκηνοθέτης κ. Μιμή Ντενίση, η οποία θα τιμηθεί για το σημαντικό θεατρικό και συγγραφικό έργο της το αφιερωμένο στη Σμύρνη, από τα χρόνια της ακμής, την καταστροφή αλλά και την αναγέννησή της στον ελλαδικό χώρο, καθώς και ο μουσικοσυνθέτης, σολίστας στο σαντούρι Ανδρέας Κατσιγιάννης, που επένδυσε μουσικά τη θεατρική παράσταση «Σμύρνη μου αγαπημένη»».
Την εκδήλωση θα πλαισιώσει μουσικά το παραδοσιακό σχήμα του Κώστα Κωστούλη από το Εργαστήρι Παραδοσιακής Μουσικής «ΜΕΛΩΔΙΑ» και η Χορωδία της Ι. Λ. Ε. Λ. «Αλησμόνητες Πατρίδες» υπό τη διεύθυνση της χοράρχη Δήμητρας Χρυσάκη, ενώ μέλη της χορευτικής ομάδας της Ένωσης, υπό την καθοδήγηση του χοροδιδασκάλου κ. Στέλιου Ηλιούδη, θα χορέψουν σμυρναίικους χορούς.
Στο τέλος της εκδήλωσης η κ. Ντενίση θα υπογράψει τα βιβλία της «Σμύρνη μου αγαπημένη» και «Κι από Σμύρνη – Σαλονίκη», που θα πωλούνται στον χώρο της εκδήλωσης από το βιβλιοπωλείο PROSPERUS, ενώ στον χώρο θα υπάρχει έκθεση φωτογραφιών από τις ομώνυμες θεατρικές παραστάσεις.
Τον συντονισμό της εκδήλωσης θα έχει ο δημοσιογράφος Σωτήρης Πολύζος.
Η είσοδος θα είναι ελεύθερη για το κοινό.
Θανάσης Αραμπατζής

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass