22 χρόνια χωρίς τον μαέστρο Γιάννη Τσανακά...

Δημοσίευση: 29 Απρ 2024 12:31

Σαν σήμερα, Μεγάλη Δευτέρα, στις 29 Απριλίου του 2002, έφυγε από τη ζωή ο μαέστρος Γιάννης Τσανακάς. Φέτος συμπληρώνονται 22 χρόνια από τον θάνατό του, μα το έργο του παραμένει ζωντανό, πρωτοποριακό και πολυσήμαντο, και αποτελεί σήμερα την καλύτερη παρακαταθήκη για τη νέα γενιά των μουσικών που φοιτούν στο Δ.Ω.Λ. Με την εργατικότητά του, το ήθος του, τη μουσική του παιδεία και την αγάπη για τα παιδιά, αλλά και με το κύρος του, βοήθησε στο να καταστεί το Δ.Ω.Λ. εκκολαπτήριο μουσικών με πλήρη μουσική κατάρτιση και από τη θέση του καλλιτεχνικού διευθυντή να το αναδείξει σε ένα από τα κορυφαία ιδρύματα της Ελλάδας

Ο Γιάννης Τσανακάς γεννήθηκε στη Στρατονίκη Χαλκιδικής. Τις μουσικές του σπουδές τις άρχισε ουσιαστικά στο Δημοτικό Ωδείο Λάρισας το 1958. Από το 1979 μέχρι το 2001 ήταν καλλιτεχνικός διευθυντής και καθηγητής Ανωτέρων Θεωρητικών στο Δημοτικό Ωδείο Λάρισας, καθώς και στο Δημοτικό Ωδείο Καρδίτσας απ’ το 1983 μέχρι το 1998.
Η μεγάλη αγάπη του Γιάννη Τσανακά για την πόλη της Λάρισας, αλλά και το ποδόσφαιρο, ειδικότερα για την ομάδα της Λάρισας, την ΑΕΛ, τον παρακίνησε να συνθέσει το τραγούδι της πόλης «Λάρισα», αλλά και τον ύμνο της «ΑΕΛ», ο οποίος τραγουδιέται μέχρι και σήμερα εμψυχώνοντας ποδοσφαιριστές και φιλάθλους.
Απ’ την άνοιξη του 1963 μέχρι και το 1976 διετέλεσε αρχιμουσικός στη Φιλαρμονική του Δ.Ω.Λ. Απ’ το 1965 μέχρι το 1980 διετέλεσε αρχιμουσικός της Φιλαρμονικής του Δήμου Ελασσόνας. Το 1973 δημιούργησε τη Συμφωνική Ορχήστρα του Δημοτικού Ωδείου Λάρισας, την οποία διηύθυνε έκτοτε μέχρι το 1999. Το 1976 ίδρυσε την Παιδική Χορωδία του Δήμου Ελασσόνας, την οποία διηύθυνε μέχρι το 1980. Το 1977 ίδρυσε την Παιδική Χορωδία του Δημοτικού Ωδείου Λάρισας, την οποία διηύθυνε μέχρι το 1981.
Το 1981 ίδρυσε τη Γυναικεία Χορωδία του Δημοτικού Ωδείου Λάρισας, την οποία διηύθυνε μέχρι το 2002. Το 1983 αναλαμβάνει τη διεύθυνση της Μικτής Χορωδίας του Μουσικού Συλλόγου Τυρνάβου, την οποία διηύθυνε μέχρι το 2002. Με τη Μικτή Χορωδία του Μουσικού Συλλόγου Τυρνάβου έδωσε σειρά συναυλιών σε πόλεις του εξωτερικού.
Το 1991 πήρε μέρος στη μεγάλη συναυλία του Μίκη Θεοδωράκη που διοργάνωσε η θεραπευτική κοινότητα «Έξοδος», ενώ το 2001 παρουσίασε στο Δημοτικό Θέατρο Τυρνάβου το έργο «Ελεύθεροι Πολιορκημένοι» του Γιάννη Μαρκόπουλου, αποσπώντας τις καλύτερες κριτικές. Το 1995 συγκρότησε τη Μικτή Χορωδία του Δημοτικού Ωδείου Λάρισας, την οποία διηύθυνε μέχρι το 2002.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass