Άυλη πολιτιστική κληρονομιά, τοπικά προϊόντα και ιστορία

ΣΤΗΝ 1η ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΔΙΚΤΥΟΥ ΑΫΛΗΣ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗΣ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑΣ ΤΟ ΕΡΓΟ «ΕΓΚΛΗΜΑ ΚΑΙ ΛΑΙΜΑΡΓΙΑ» ΤΩΝ ΛΑΡΙΣΑΙΩΝ ΚΛΑΙΡΗΣ ΜΠΑΚΟΥΡΑ ΚΑΙ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΤΟΥΛΟΥΜΤΖΙΔΗ

Δημοσίευση: 16 Νοε 2023 11:29

Του Θανάση Αραμπατζή
Ως μια από τις καλύτερες πρακτικές για την έρευνα και διάδοση της άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς πανελλαδικά επιλέχθηκε το έργο «Έγκλημα και Λαιμαργία», του Οργανισμού «QUALIA». Οι Λαρισαίοι ιδρυτές του Οργανισμού και εμπνευστές του έργου Κλαίρη Μπακούρα και Αλέξανδρος Τουλουμτζίδης, με τον Αθηναίο συνεργάτη τους Νίκο Βαδνώρο, θα βρεθούν στις 25 και 26 Νοεμβρίου στο Σεράφειο του Δήμου Αθηναίων για να παρουσιάσουν τη μεθοδολογία και τις δράσεις του έργου «Έγκλημα και Λαιμαργία».

Παραφράζοντας το κλασικό «Έγκλημα και Τιμωρία» του Ντοστογιέφσκι, το «Έγκλημα και Λαιμαργία» αποτελεί ένα εξαιρετικά ιδιαίτερο παιχνίδι, όπου η υλική και άυλη κληρονομιά, το θέατρο και η ιστορία συναντούν τις τοπικές κοινωνίες.
Μιλώντας στην «Ε» οι δύο εμπνευστές θα τονίσουν ότι: «Το «Έγκλημα και Λαιμαργία» ξεκίνησε το 2019, με την υποστήριξη του γερμανικού Ιδρύματος Robert Bosch Stiftung. Συνδυάζει τεχνικές παιχνιδοποίησης και θεάτρου με προφορικές μαρτυρίες τοπικών κοινοτήτων και στοιχεία υλικής και άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στη γαστρονομία.
Οι συμμετέχοντες/-ουσες προσπαθούν να λύσουν έναν γρίφο χρησιμοποιώντας ως στοιχεία διάφορα παραδοσιακά εδέσματα και αγροδιατροφικά προϊόντα, τα οποία δοκιμάζουν εξερευνώντας εμβληματικά, αλλά και λιγότερο γνωστά σημεία της πόλης». Ποιος είναι ο στόχος του έργου, θα ρωτήσουμε, για να σημειώσουν ότι: «Στόχος του παιχνιδιού είναι να συνδέσει τους/τις συμμετέχοντες/-ουσες βιωματικά και αισθητηριακά με μέρη και τοπικές κοινωνίες μέσω της γεύσης, μαθαίνοντας με αυτόν τον τρόπο τόσο την ιστορία της πόλης και του φαγητού της στο πέρασμα του χρόνου, αλλά και τις εμπειρίες κοινοτήτων και ανθρώπων που δεν καταγράφηκαν από την «επίσημη» ιστορία. Το «Έγκλημα και Λαιμαργία» έχει διαφορετικό σενάριο κάθε φορά και μπορεί να εφαρμοστεί οπουδήποτε στον κόσμο, αλλά και διαδικτυακά. Στοχεύει στη μεταφορά γνώσης και την ευαισθητοποίηση γύρω από γαστρονομικά, περιβαλλοντικά και πολιτιστικά θέματα, μέσω του παιχνιδιού!.
Από το 2019 έως σήμερα, το «Έγκλημα και Λαιμαργία έχει λάβει χώρα σε Λάρισα, Αθήνα και Θεσσαλονίκη και διαδικτυακά κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Έχει προωθήσει θεσσαλικά προϊόντα σε Γερμανία, Αγγλία και Γαλλία, ενισχύοντας παράλληλα τοπικές κοινότητες και καλλιτέχνες.
Οι επόμενες δράσεις του προγραμματίζονται για τα Χριστούγεννα του 2023, στο Circus Entertainment Hub, στη Λάρισα. Περισσότερες πληροφορίες θα ακολουθήσουν σύντομα».

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass