«Αυλαία» με ντοκιμαντέρ με τον Χρόνη Μπότσογλου

ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΚΗ ΓΙΑ ΤΟ 7ο OPEN NIGHTS - ΔΙΑΔΟΧΙΚΕΣ PERFORMANCES ΧΟΡΟΥ ΣΤΗ ΡΩΜΑΪΚΗ ΔΕΞΑΜΕΝΗ ΣΗΜΕΡΑ

Δημοσίευση: 18 Οκτ 2022 11:00

Την Κυριακή 23 Οκτωβρίου στις 7 μ.μ., το Φεστιβάλ Open Nights κλείνει την 7η

διοργάνωσή του με την παρουσίαση του μεγάλου μήκους ντοκιμαντέρ «Χρόνης Μπότσογλου, Ήμουν κι εγώ εκεί και με φίλεψαν ένα πιάτο με φακή…» σε παραγωγή και σκηνοθεσία του Φρέντυ Βιανέλλη, στο αμφιθέατρο της Δημοτικής Πινακοθήκης Λάρισας-Μουσείο Γ.Ι. Κατσίγρα.
Ο κύριος άξονας της ταινίας εξελίσσεται στο ατελιέ του ζωγράφου Χρόνη Μπότσογλου, που πέρα από αναγνωρισμένος ζωγράφος, υπήρξε καθηγητής και πρύτανης στην ΑΣΚΤ.
Η πορεία του αποκαλύπτεται από ανέκδοτα ηχητικά ντοκουμέντα που βρέθηκαν από μελετητές του έργου του και τις προσωπικές του σημειώσεις.
Στην ανοιχτή συζήτηση για το έργο του με αφορμή την τελευταία του αναδρομική έκθεση το 2018 στην γκαλερί «Σκουφά» μίλησαν οι Γ. Ψυχοπαίδης, (ζωγράφος, καθηγητής ΑΣΚΤ), Μ. Θεοφυλακτόπουλος, (ζωγράφος, καθηγητής ΑΣΚΤ), Γ. Χουλιαράς, (γλύπτης, καθηγητής ΑΣΚΤ), Τρ. Πατρασκίδης, (εικαστικός, καθηγητής και πρύτανης ΑΣΚΤ), Χρ. Λάζος, (συγγραφέας ερευνητής), και Χ. Καμπουρίδης, ιστορικός Τέχνης.
Τα καλά έργα μας γονιμοποιούν και μπορεί να μιλάμε γι’ αυτά σε βάθος χρόνου. Η τέχνη του Μπότσογλου θα μένει εκεί, μπροστά μας, αμετάκλητα έξω από τη φθορά του χρόνου. Ανιστορική στην ουσία της και πάντως ανοιχτή εσαεί στις ερμηνείες κάθε γενιάς και κάθε ιστορικής περιόδου.
Η κινηματογράφηση ακολουθεί έναν ελεύθερο χρονικά αφηγηματικό άξονα ως προς τις πληροφορίες κι έναν σταθερό ως προς την εξέλιξη του έργου του ζωγράφου. Γυρίστηκε από το 2017 έως το 2021.
Μετά την προβολή, θα ακολουθήσει συζήτηση του σκηνοθέτη με τη δημοσιογράφο Μαίρη Αδαμοπούλου.
Ο Φρέντυ Βιανέλλης είναι σκηνοθέτης, παραγωγός και συνσεναριογράφος ταινιών. Έχει στο ενεργητικό του το δημιουργικό ντοκιμαντέρ μεγάλου μήκους: «Η περίπτωση Ευριδίκη» (Βραβεία, Ελληνικό φεστιβάλ Λονδίνου 2010, σκηνοθεσίας & φωτογραφίας, Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Χαλκίδας. Βραβείο «Πόλις και ναρκωτικά» Πάτρα), «Ευθεία και πλατεία» μέρος της διαβαλκανικής οπτικοακουστικής πρότασης «Timescapes» και «Δυο φίλοι δυο ζωγράφοι» για λογαριασμό του ΥΠΠΟ. Το Open Nights διοργανώνεται από την ομάδα OFF ART, την Αντιδημαρχία Πολιτισμού και Επιστημών του Δήμου Λαρισαίων και την Περιφέρεια Θεσσαλίας. Έχει επίσης την υποστήριξη της Δημοτικής Πινακοθήκης Λάρισας-Μουσείο Γ.Ι. Κατσίγρα, και της Εφορείας Αρχαιοτήτων Λάρισας ενώ συνεργάζεται με πολλούς καλλιτεχνικούς και κοινωνικούς φορείς από την πόλη, την Ελλάδα και το εξωτερικό, αλλά και επιχειρήσεις της Λάρισας.

ΤΟ ΣΗΜΕΡΙΝΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ
Διαδοχικές performances χορού στη Ρωμαϊκή Δεξαμενή Διοκλητιανού (Μανωλάκη 6)
19:00 - 20:30 WHERE ARE MY DIAMONDS?
Καλλιτεχνική έρευνα, δημιουργία, χορός: Δέσποινα Καπουλίτσα. (random magnetic moment - performing arts group)
Sight - lines - compositions for another visibility
Χορογραφία, χορός, επιμέλεια φωτισμού: Αλέξης Τσιάμογλου.
Live βιολί, FX: Δήμος Βρύζας. Coincidence. Η Ρούλα Καραφέρη στο έργο του Roland Brummer. Μουσική: Αποστόλης Γιάγκος, Niko Schabel. Παραγωγή Οpen Νights. Μία σόλο περφόρμανς στη δεξαμενή... σαν ένα ψυχογράφημα χωρίς σχόλιο, σαν την αυτόματη γραφή, αλλά χωρίς κονσεπτ... η περφόρμερ εμπλεκόμενη σε έναν διαρκή ‘διάλογο’ με τον χώρο δημιουργεί άχρονες εμπειρίες στο παρόν αποκαλύπτοντας εφήμερες ‘ιστορίες’ μέσα από απροσδόκητες στιγμές.
Συντελεστές: καλλιτεχνική έρευνα, δημιουργία, χορός: Δέσποινα Καπουλίτσα, κοστούμι: Ελίζα Μοσχοπούλου, καλλιτεχνική σύμβουλος: Marisa Grande, μέντορας στην έρευνα: Rosanna Irvine, εξωτερική υποστήριξη στην καλλιτεχνική έρευνα & χορογραφία: Ευαγγελία Βασδάρη.

 

 

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass