Μια διαφορετική ποιητική βιογραφία...

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΤΗΚΕ Η ΝΕΑ ΠΟΙΗΤΙΚΗ ΣΥΛΛΟΓΗ ΤΟΥ ΛΑΡΙΣΑΙΟΥ ΠΟΙΗΤΗ ΑΝΤΩΝΗ ΨΑΛΤΗ

Δημοσίευση: 19 Ιουν 2022 21:35

«Η «Πλαστογραφία» είναι μια πρωτότυπη, ποιητική βιογραφία, πολύ διαφορετική από τη μορφή που την έχουμε συνηθίσει στις βιογραφίες-μυθιστορήματα» τόνισε η λογοτέχνης και καθηγήτρια Γαλλικής Φιλολογίας κ. Αριστέα Τσάντζου, μιλώντας για την τέταρτη ποιητική συλλογή του Λαρισαίου ποιητή Αντώνη Ψάλτη με τίτλο «Πλαστογραφία» (εκδόσεις «Κουκούτσι»).

Πρόκειται για το έβδομο βιβλίο του Αντώνη Ψάλτη, το οποίο παρουσιάστηκε πριν λίγες μέρες στο Μπαράκι του Μύλου και εκτός της κ. Τσάντζου για το βιβλίο μίλησε η δημοσιογράφος Δέσποινα Θεοδώρου (συντόνιζε και την εκδήλωση) και η χορογράφος Ρούλα Καραφέρη.
Η Δέσποινα Θεοδώρου ανοίγοντας την εκδήλωση σημείωσε ότι «…ο Αντώνης Ψάλτης ξέρει τι θέλει να πει και το λέει και πολύ καλά. Μιλά για τη ζωή του, την οικογένειά του, τις ζωές των άλλων με μια κριτική ματιά, όχι πλαστογραφώντας όπως λέει ο τίτλος του βιβλίου του, αλλά παρατηρώντας καθημερινά, σχολαστικά, αλλά και παιχνιδιάρικα και πολλές φορές περιπαιχτικά. Μας μιλά για τη ρίζα του, για τον τόπο του με περισσή αγάπη, με νοιάξιμο, δεν έχει αποκοπεί από το χωριό, τους κατοίκους, τα καφενεία... Δεν μπορεί γενικότερα να αποκοπεί από κανένα πρόσωπο της οικογένειάς του, που τον σημάδεψε, παππού-γιαγιά-μαμά-μπαμπά. Και είναι τόσο όμορφο αυτό». Με τη σειρά της, η Αριστέα Τσάντζου απαντώντας στην ερώτηση τι είναι η «Πλαστογραφία» σημείωσε ότι:
«Η «Πλαστογραφία» είναι μια πρωτότυπη, ποιητική βιογραφία, πολύ διαφορετική από τη μορφή που την έχουμε συνηθίσει στις βιογραφίες-μυθιστορήματα. Ο ποιητής δομεί τη συλλογή, υφαίνοντας ουσιαστικά κάθε ποίημα γύρω από ένα συγκεκριμένο πρόσωπο ή γεγονός που επηρέασε άμεσα ή έμμεσα τον ίδιο και αποτέλεσαν κομβικό σταθμό στην πορεία της ζωής του, αλλά και στον σχηματισμό της προσωπικότητας και των πεποιθήσεών του.
…Η βιογραφία ενός ανθρώπου δεν αποτελεί ουσιαστικά παρά μια μικρή ιστορία στη ροή της Ιστορίας. Είναι ένα αναπόσπαστο κομμάτι συνυφασμένο με την ιστορία ενός τόπου, ενός λαού ή ενός κοινωνικού συνόλου. Ο βίος κάθε ανθρώπου είναι συνυφασμένος με μια οικογένεια, με μια συγκεκριμένη κοινωνία. Είναι ένας κρίκος στην αλυσίδα του βίου και των έργων της ανθρωπότητας. Ένα συγκεκριμένο σημείο στην άπειρη γραμμικότητα του χρόνου, ανάμεσα από ένα κοινό, συλλογικό ή ατομικό παρελθόν προς ένα άγνωστο μέλλον. Δύσκολα μπορούμε να το απομονώσουμε. Όλα μοιάζουν να υποτάσσονται στη διπολική νομοτέλεια του αιτίου-αιτιατού, της δράσης – αντίδρασης».
Η Ρούλα Καραφέρη διάβασε αποσπάσματα του βιβλίου, ενώ ακολούθησε διάλογος με το κοινό.
Θ.Α.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass