Η Λάρισα υποκλίθηκε στον Διονύσιο Σολωμό

ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΧΘΕΣ ΣΤΗΝ ΑΥΛΗ ΤΟΥ ΜΥΛΟΥ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΘΝΙΚΟ ΜΑΣ ΠΟΙΗΤΗ

Δημοσίευση: 17 Ιουν 2022 21:04

«...θα ήθελα να σας συγχαρώ και να σας ευχαριστήσω για

τον σκοπό για τον οποίο εργάζεστε ακούραστα και αθόρυβα, και δεν είναι άλλος από τη στήριξη της Συμφωνικής μας Ορχήστρας, το καμάρι της πόλης, που μας έχει χαρίσει μέγιστες μουσικές στιγμές και που απ’ αυτήν έχουν ξεκινήσει σπουδαίοι σολίστες» τόνισε ο αντιδήμαρχος Πολιτισμού Πάνος Σάπκας απευθυνόμενος προς τον Σύλλογο Φίλων Συμφωνικής Ορχήστρας Λάρισας στην αφιερωμένη στον Διονύσιο Σολωμό εκδήλωση που διοργάνωσε ο Σύλλογος. Ο εθνικός μας ποιητής και η βαθύβλυστη ποίησή του, η επικολυρική γραφή του και η αγάπη του για την ελληνική γλώσσα βρέθηκαν στο επίκεντρο της τιμητικής εκδήλωσης που διοργάνωσε ο Σύλλογος Φίλων Συμφωνικής Ορχήστρας Λάρισας σε συνεργασία με την Αντιδημαρχία Πολιτισμού χθες το απόγευμα στην Αυλή του Μύλου.
Ο Πάνος Σάπκας ανοίγοντας την εκδήλωση αναφέρθηκε στην ύψιστη μορφή του Διονύσιου Σολωμού λέγοντας ότι: «Τι πιο υψηλό, στους χαλεπούς καιρούς που ζούμε, πιο ενθαρρυντικό, από την ποίηση του εθνικού μας ποιητή Διονυσίου Σολωμού; Τεράστιο κεφάλαιο για τον πολιτισμό του τόπου, πρωτοπόρησε καλλιεργώντας τη δημοτική γλώσσα, έχει εγγραφεί στο συλλογικό ασυνείδητο, υμνώντας όπως κανείς, την ελληνική ψυχή», ενώ κλείνοντας τόνισε ότι «θα ήθελα να σας συγχαρώ και να σας ευχαριστήσω για τον σκοπό για τον οποίο εργάζεστε ακούραστα και αθόρυβα, και δεν είναι άλλος από τη στήριξη της Συμφωνικής μας Ορχήστρας, το καμάρι της πόλης, που μας έχει χαρίσει μέγιστες μουσικές στιγμές και που απ’ αυτήν έχουν ξεκινήσει σπουδαίοι σολίστες. Και βέβαια, να συγχαρώ και να ευχαριστήσω τον μαέστρο μας Χρήστο Κτιστάκη, εμπνευστή και θεμελιωτή αυτού του σημαντικού θεσμού, που δεν κάμφθηκε όσα εμπόδια κι αν συνάντησε». Ο μαέστρος της Συμφωνικής κ. Χρήστος Κτιστάκης έκανε έναν μικρό απολογισμό των συναυλιών που πραγματοποίησε η ορχήστρα αναφέροντας ότι όλες γνώρισαν μεγάλη επιτυχία, ενώ αποκάλυψε ότι η Συμφωνική Ορχήστρα θα παίξει στη μεγάλη συναυλία του θεσμού «Η αέναη επιστροφή του Ιπποκράτη» σε σύνθεση του Δημήτρη Μαραμή, που θα πραγματοποιηθεί στις 3 Σεπτεμβρίου στον Μύλο του Παππά.
Ακολούθως η πρόεδρος του Συλλόγου κ. Νέλλη Βασβατέκη μιλώντας για την επίδραση του Σολωμού τόνισε ότι: «Η επίδραση του Σολωμού υπήρξε πλατιά και ευεργετική στην πνευματική πορεία του έθνους μας. Ο Κωστής Παλαμάς με την κριτική του οξυδέρκεια τοποθετεί έτσι καίρια τον εθνικό μας ποιητή στη θέση που του αρμόζει: Κάθε φορά που σημειώνεται στη σκέψη μας κάτι φωτεινό, κάθε που δοκιμάζεται γενναίο βήμα προς τα εμπρός, το φως έρχεται και το βήμα γίνεται με το σύνθημα «Σολωμός». Αυτή στάθηκε η ζωή του ανθρώπου που έβαλε το θεμέλιο λίθο όλης της νεοελληνικής ποίησης, ανήσυχη, πικρή και λίγο – πολύ ανεξιχνίαστη... Μια ζωή γεμάτη από συγκινήσεις, περιπέτειες και ποιητικό οίστρο».
Η γενική γραμματέας του Συλλόγου Ιωάννα Σελιγκούνα βοήθησε στην κατανόηση των κειμένων με την εισαγωγή πριν από κάθε ποίημα, ενώ η Ελένη Μιχαλέ και ο Χρήστος Ζαχαρίας απέδωσαν μελοποιημένα ποιήματα του Σολωμού και επτανησιακές καντάδες από τη Ζάκυνθο και την Κέρκυρα. Ο μαέστρος της Συμφωνικής Ορχήστρας Χρ. Κτιστάκης στο πιάνο και ο Βαγγέλης Τσιαπλές με το μαντολίνο ανέδειξαν το κάθε τραγούδι, ενώ η Νινέττα Αντωνοπούλου, μέλος του Συλλόγου, και η Θάλεια Χαραρά απήγγειλαν ποιήματα του ποιητή.
Θανάσης Αραμπατζής

 

 

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass