«Fish n’ Chips» του Ηλία Δημητρίου

ΜΙΑ ΕΞΟΧΗ ΤΑΙΝΙΑ ΣΤΟ ΕRTFLIX

Δημοσίευση: 17 Ιουν 2022 11:01

Το fish n’ chips («συντομογραφία» του «fish and chips», ήτοι «ψάρι με πατάτες»)

είναι το «σήμα κατατεθέν»-«εθνικό» φαγητό προσφερόμενο προς άμεσο σερβίρισμα στη Γηραιά Αλβιώνα (καθότι νήσος), κάτι ανάλογο, ας πούμε, του μουσακά ή του πιτόγυρου -με-πατάτες-και-τζατζίκι- στην εντόπια αγορά αντίστοιχα. Στην έξοχη ταινία του Ηλία Δημητρίου (διαθέσιμη στο ΕRTFLIX έως 27/06), ο Κύπριος Άντυ (ο υπέροχος Μάριος Ιωάννου) αποφασίζει να επιστρέψει στην Κύπρο πραγματοποιώντας και την επιθυμία της μητέρας του (συγκλονιστική η Άλκηστις Παυλίδου) μετά την πολυετή τους διαμονή στο Λονδίνο. Αξιοποιώντας την εμπειρία της αποτελεσματικής του εργασίας στο λονδρέζικο «Fish n’ Chips» εστιατόριό του, σκέφτεται να επιχειρήσει το ίδιο και στην ιδιαίτερη πατρίδα του.
Προσπαθώντας να προσαρμοστεί με τη Γερμανίδα σύντροφό του Κάριν (η θαυμάσια Μαρλένε Καμίνσκι) και την κόρη της Έμμα (η εξαιρετική Ανν-Μαρί Ο’ Σάλιβαν), ο Άντυ ανοίγει τον παραθαλάσσιο «Codfather» -«νόστιμο» λογοπαίγνιο από το αριστούργημα του Κόπολα «The Godfather» («Ο Νονός») και cod (μπακαλιάρος)- καθώς αγωνίζεται από το μετερίζι της νέας αφετηρίας για την προοπτική της ζωής του.
Με τις περιστάσεις των συνθηκών που παρουσιάζονται, ο φιλότιμος Άντυ έρχεται αντιμέτωπος με την πραγματικότητα, γεγονός που τον υποχρεώνει να αναθεωρήσει τα όποια δεδομένα μπορεί να προσδοκούσε στις ελπίδες του. Ο Ηλίας Δημητρίου έγραψε και σκηνοθέτησε ετούτο το λεπταίσθητο διαμάντι το 2011 με αμεσότητα, χιούμορ και συγκίνηση παλλόμενων αποχρώσεων στην καίρια διαύγεια της οπτικής του.
Ο ρεαλισμός της μυθοπλασίας αξιοποιείται με εξαίρετο μέτρο και μοναδική έμπνευση στην αριστουργηματική κινηματογράφηση του ευφυέστατου και ταλαντούχου Ηλία Δημητρίου, ο οποίος συνέβαλε και στο εξαίσιο μοντάζ, που (ως γνωστόν) συνιστά την πεμπτουσία της Τέχνης του κινηματογράφου καθορίζοντας τη μορφή μίας ταινίας στην ανάδειξη του περιεχομένου της. Ξεχωριστή μνεία και στη σπουδαία διεύθυνση φωτογραφίας του Γιώργου Γιαννέλη, με τη συνταρακτική παλέτα των συναισθηματικών διακυμάνσεων στο ταξίδι του Άντυ προς τον επαναπροσδιορισμό της αληθινής του Ιθάκης. Απλώς θεσπέσιο!
Μιχάλης Δ. Ταμπούκας, Ηθοποιός

 

 

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass