Το αποτύπωμα του Πηνειού στη σύγχρονη Τέχνη...

ΞΕΝΑΓΗΣΗ ΣΤΟ ΠΡΟΤΖΕΚΤ «INSIDE THE MYTH/ΣΤΑ ΧΝΑΡΙΑ ΤΟΥ ΜΥΘΟΥ»

Δημοσίευση: 15 Ιουν 2022 11:04

Σε μια αφηγηματική διαδρομή ιχνηλάτη της συλλογικής μνήμης των σημερινών

Λαρισαίων, αλλά και δράση πρωτοποριακή σχετικά με την τέχνη στον δημόσιο χώρο, κινήθηκε χθες το πρωί μια ομάδα Λαρισαίων.
Λαρισαίοι δημοσιογράφοι ξεναγήθηκαν χθες στο πρότζεκτ «Inside the Myth/Στα χνάρια του Μύθου» από τον αντιδήμαρχο Πολιτισμού κ. Πάνο Σάπκα, τον Ιταλό επιμελητή Francesco Piazza, τον καλλιτεχνικό διευθυντή του πρότζεκτ Βασίλη Καραμπάτσα, και τη Λαρισαία επιμελήτρια Βαλεντίνη Μαργαριτοπούλου, κινούμενοι στην ανοιχτή γκαλερί που δημιούργησαν Λαρισαίοι και Ιταλοί καλλιτέχνες από την κοίτη του Πηνειού και μέχρι τον Μύλο του Παππά. Ξεκινώντας από την κοίτη του Πηνειού όπου η ομάδα του ΕΤουΚρου δημιούργησε μία τεράστια τοιχογραφία, ανεβαίνοντας τη Βενιζέλου, στο στεγασμένο τμήμα της οποίας βρίσκεται η ανοιχτή γκαλερί με τα έργα 11 Λαρισαίων καλλιτεχνών και καταλήγοντας στον Μύλο του Παππά όπου βρίσκεται άλλη μία τοιχογραφία, αλλά και η κεντρική έκθεση 28 Ελλήνων και Ιταλών καλλιτεχνών κινήθηκαν «μέσα στον μύθο» και αναζήτησαν τα ίχνη που αφήνει ο Πηνειός στον καθένα τους (μας).
Ανοίγοντας την ξενάγηση ο κ. Πάνος Σάπκας σημείωσε ότι «Το πρότζεκτ Στα χνάρια του Μύθου/Inside the Myth ξεκίνησε από μια πρόταση που μας έγινε από δύο καλούς φίλους, τον Φραντσέσκο Πιάτσα, τον γνωστό επιμελητή από την Ιταλία και τον Βασίλη Καραμπάτσα που είναι ενεργό μέλος της Ελληνικής Κοινότητας Σικελίας. Αυτή η πρόταση περιείχε έργα εικαστικών -είτε εγκαταστάσεις είτε εκθέσεις ζωγραφικής- που ουσιαστικά είχαν και έχουν σαν θέμα τον Πηνειό -και γενικότερα τα ποτάμια- και τη μυθολογία τους, με την έννοια ότι τα ποτάμια ενώνουν τους λαούς. Σκεφτήκαμε, με τα είκοσι χρόνια που κλείνει φέτος το Φεστιβάλ Πηνειού, να εντάξουμε το πρότζεκτ αυτό στις προφεστιβαλικές εκδηλώσεις του Φεστιβάλ. Ξεκινάμε από τον Πηνειό με μία τοιχογραφία από την ομάδα ΕΤουΚρου που δείχνει το ποτάμι μέσα στα χρόνια και βέβαια με μία ξύλινη εγκατάσταση που σχετίζεται με τον μύθο της Δάφνης και του Πηνειού. Επειτα συνεχίζουμε, κι από το Αλογο και σε όλο το στεγασμένο τμήμα της οδού Βενιζέλου είναι μία ανοιχτή γκαλερί, κάτι που δεν έχει ξαναγίνει. Σ’ αυτή την ανοιχτή γκαλερί βρίσκονται έργα Λαρισαίων καλλιτεχνών με θέμα το ποτάμι. Καταλήγουμε στον Μύλο και σε μια τοιχογραφία που έγινε έξω από τη Σχολή Μπαλέτου, και μέσα στον Μύλο που βρίσκονται τα έργα ζωγραφικής των Ελλήνων και Ιταλών δημιουργών. Καλώ όλο τον κόσμο να επισκεφτεί όλα αυτά τα έργα και να συνδυάσει το ποτάμι όχι απλά με μία βόλτα αλλά διαφορετικά».
Εν συνεχεία ο Φραντσέσκο Πιάτσα μιλώντας για την τοιχογραφία που βρίσκεται στον Πηνειό θα σημειώσει ότι «Είναι μία από τις δύο τοιχογραφίες που έχουν γίνει για το πρότζεκτ Στα χνάρια του Μύθου/Inside the Myth, και έγινε από το ΕΤουΚρου με επικεφαλής τον Μέλανδρο Γκανά. Οκτώ νέοι καλλιτέχνες έχουν φανταστεί τη μεταμόρφωση της όχθης του Πηνειού. Ουσιαστικά είναι ο ίδιος ο Πηνειός που κοιτάει αυτή τη μεταμόρφωση της όχθης του, όπως στα καρέ ενός παλιού φιλμ από το χθες μέχρι το σήμερα, ενώ αναφερόμενος συνολικά στο πρότζεκτ σημείωσε ότι το «πρότζεκτ αυτό καλλιτεχνική και αφηγηματική διαδρομή εξαπλωμένη σε σημαντικά σημεία της πόλης της Λάρισας, με στόχο την κατανόηση της ταυτότητας που έχουμε αποκτήσει σήμερα μέσα από τη θεμελιώδη συμβολή της ιστορίας και της συλλογικής μνήμης.
Η Βαλεντίνη Μαργαριτοπούλου παίρνοντας τη σκυτάλη ανέφερε ότι «Θέλαμε έναν χώρο που οι Λαρισαίοι θα έρχονται σε απευθείας επαφή με την τέχνη πριν φτάσουν στο ποτάμι. Ουσιαστικά 11 Λαρισαίοι καλλιτέχνες μάς διηγούνται τη δική τους εκδοχή του Μύθου. Ο ποταμός Πηνειός στο επίκεντρο, ο μύθος του εγκαθίσταται στην πόλη, αναδεικνύοντας δημιουργικά τον δημόσιο χώρο, υπογραμμίζοντας την ιδιότητα της τέχνης ως μέσο επικοινωνίας, αισθητικής παραγωγής και νοηματοδότησης, εμπλέκοντας την ιστορία του τόπου -το παρελθόν- με το παρόν, με έργα τέχνης -βέλη- που δείχνουν προς το μέλλον» τόνισε χαρακτηριστικά.
Θανάσης Αραμπατζής

 

 

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass