Αυτό που σημαίνει ο Πηνειός για τον καθένα...

ΕΓΚΑΙΝΙΑΣΤΗΚΕ ΧΘΕΣ ΣΤΟΝ ΜΥΛΟ Η ΕΛΛΗΝΟΪΤΑΛΙΚΗ ΕΙΚΑΣΤΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ «ΜΕΣΑ ΣΤΟΝ ΜΥΘΟ»

Δημοσίευση: 11 Ιουν 2022 21:33 | Τελευταία ενημέρωση: 11 Ιουν 2022 21:34

«Σας καλώ να δείτε τα έργα όχι μόνο ψάχνοντας τον μύθο του Πηνειού και της Δάφνης, αλλά να βρείτε αυτό που αντιπροσωπεύει το ποτάμι για τον καθένα από σας. Το ποτάμι που μεταφέρει συναισθήματα, χαρές, δράματα και αναγεννήσεις» τόνισε ο επιμελητής της έκθεσης κ.

Francesco Piazza κατά τη διάρκεια των εγκαινίων της έκθεσης «Μέσα στον μύθο/Inside the myth» που πραγματοποιήθηκαν χθες το απόγευμα στον Μύλο του Παππά. Η έκθεση γίνεται στο πλαίσιο των προφεστιβαλικών εκδηλώσεων του Φεστιβάλ Πηνειού και εντάσσεται στο γενικότερο πλαίσιο καλλιτεχνικών δράσεων που μετατρέπουν την πόλη σε μια ανοιχτή γκαλερί. Στην έκθεση στον Μύλο του Παππά εκθέτουν 28 Έλληνες και Ιταλοί καλλιτέχνες, ενώ οι δράσεις διοργανώνονται από την Αντιδημαρχία Πολιτισμού και Επιστημών Δήμου Λαρισαίων, σε σύλληψη και επιμέλεια του Francesco Piazza με την καλλιτεχνική διεύθυνση του Βασίλη Καραμπάτσα, ενώ χαίρει της υποστήριξης του Ιταλικού Μορφωτικού Ινστιτούτου Αθηνών, του Συλλόγου Mansourcing και της Ελληνικής Κοινότητας Σικελίας «Τρινακρία». Ο αντιδήμαρχος Πολιτισμού κ. Πάνος Σάπκας χαιρετίζοντας την τελετή των εγκαινίων αφού αναφέρθηκε σε μια σειρά «συμπτώσεων που ίσως να μην είναι συμπτώσεις», σημείωσε ότι «φέτος αποφασίσαμε να διοργανώσουμε και προφεστιβαλικές εκδηλώσεις στήνοντας μια απέραντη γκαλερί αφιερωμένη στον αργυροδίνη Πηνειό και τη σχέση του με την πόλη, την ιστορία της, την εξέλιξή της. Στην ελληνική μυθολογία με το όνομα Πηνειός είναι γνωστός ένας ποτάμιος θεός, γιος του Ωκεανού και της Τηθύος. Ο Πηνειός κατοίκησε στη Θεσσαλία και ήταν ο θεός του ομώνυμου ποταμού. Ήταν πατέρας της νύμφης Δάφνης την οποία αργότερα κυνήγησε ο θεός Απόλλωνας και όταν την έφθασε, αυτή μεταμορφώθηκε στο ομώνυμο φυτό. Οι μύθοι είναι μέρος της ιστορίας μας και της ταυτότητάς μας και ταυτόχρονα πηγή έμπνευσης της σύγχρονης τέχνης μέσω της οποίας διατηρούνται αναδεικνύοντας τις αξίες μας, τον τρόπο που εμείς αντιμετωπίζουμε τη ζωή. Είμαι πολύ χαρούμενος γι’ αυτήν τη συνεργασία που εύχομαι να θέσει τις βάσεις για περισσότερες συνέργειες».
Ακολούθως ο Βασίλης Καραμπάτσας του Δικτύου Τρινακρία που έχει την καλλιτεχνική διεύθυνση του project σημείωσε ότι «O μύθος μπορεί να αποτελέσει μια δημιουργική αφορμή προσωπικής έκφρασης. Μια ιδιαίτερη εικαστική παρέμβαση στην πόλη της Λάρισας που εστιάζει στον Πηνειό ποταμό και τον μύθο του Απόλλωνα και της Δάφνης. Έλληνες και Ιταλοί καλλιτέχνες εξιστορούν τη δική τους, σύγχρονη εκδοχή του μύθου αφήνοντας τα δικά τους χνάρια στην πόλη μας».
Ο Francesco Piazza σημείωσε ότι «Είναι μια έκθεση αφιερωμένη στον ποταμό Πηνειό, στον μύθο του Απόλλωνα και της Δάφνης, αλλά είναι και μια έκθεση αφιερωμένη στην πόλη της Λάρισας. Ουσιαστικά είναι αφιερωμένη στον δεσμό που έχει η πόλη της Λάρισας με τον ποταμό, με την έμπνευση να τη δίνει το ποτάμι και ο μύθος που «δημιουργεί» την ταυτότητα ενός λαού, μιας χώρας, και μιας πόλης. Σας καλώ να δείτε τα έργα όχι μόνο ψάχνοντας τον μύθο του Πηνειού και της Δάφνης, αλλά να βρείτε αυτό που αντιπροσωπεύει το ποτάμι για τον καθένα από σας. Το ποτάμι που μεταφέρει συναισθήματα, χαρές, δράματα και αναγεννήσεις», ενώ μιλώντας για το project σημείωσε ότι «επινοήθηκε ως μια καλλιτεχνική και αφηγηματική διαδρομή εξαπλωμένη σε σημαντικά σημεία της πόλης της Λάρισας, με στόχο την κατανόηση της ταυτότητας που έχουμε αποκτήσει σήμερα μέσα από τη θεμελιώδη συμβολή της ιστορίας και της συλλογικής μνήμης».
Η Βαλεντίνη Μαργαριτοπούλου μιλώντας στην «Ε» συνολικά για τις δράσεις σημείωσε ότι «Ο ποταμός Πηνειός στο επίκεντρο, ο μύθος του εγκαθίσταται στην πόλη, αναδεικνύοντας δημιουργικά τον δημόσιο χώρο, υπογραμμίζοντας την ιδιότητα της τέχνης ως μέσο επικοινωνίας, αισθητικής παραγωγής και νοηματοδότησης, εμπλέκοντας την ιστορία του τόπου -το παρελθόν- με το παρόν, με έργα τέχνης -βέλη- που δείχνουν προς το μέλλον. Με την Open Gallery στην οδό Βενιζέλου, στο πλαίσιο του πρότζεκτ Inside The Myth, που περιλαμβάνει αναπαραγωγές εικαστικών έργων έντεκα Λαρισαίων καλλιτεχνών εμπνευσμένων από τον μύθο του Πηνειού, την ίδια τη θεότητα, τη μεταμόρφωση της κόρης του Δάφνης, αλλά και από το υδάτινο στοιχείο και τις ποιότητες του ποταμού σήμερα, επαναπροσδιορίζεται η νοηματική υπόσταση του αρχαίου μύθου και του ποταμού, επινοώντας μία νέα εικαστική μυθολογία εμποτισμένη με προσωπικά βιώματα. Δημιουργείται έτσι, ένας διάλογος ανάμεσα στο χθες και το σήμερα με μία διάλεκτο που αποκρυσταλλώνει τις έννοιες, τους συμβολισμούς, τις αλήθειες του μύθου και τον επαναπροσδιορισμό του Πηνειού ποταμού στη σύγχρονη εποχή».
Θανάσης Αραμπατζής

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass