Η Λάρισα εντρυφεί στο αρχαίο δράμα...

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ ΧΘΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΔΙΚΤΥΟ ΑΡΧΑΙΟ ΔΡΑΜΑΤΟΣ

Δημοσίευση: 10 Ιουν 2022 21:01

«Το Υπουργείο Πολιτισμού έπραξε σωστά που ενέταξε το Θεσσαλικό Θέατρο

στο Δίκτυο Αρχαίου Δράματος, όχι μόνο εξαιτίας της ύπαρξης δύο αρχαίων θεάτρων στην πόλη της Λάρισας, αλλά κι εξαιτίας της μακράς και σπουδαίας παράδοσης του θεάτρου μας στο ανέβασμα παραστάσεων αρχαίου δράματος» τόνισε χθες ο αντιδήμαρχος Πολιτισμού και πρόεδρος του Θεσσαλικού Θεάτρου κ. Πάνος Σάπκας σε συνέντευξη Τύπου για τη δεύτερη συνάντηση του Διεθνούς Δικτύου Αρχαίου Δράματος που πραγματοποιείται αυτές τις μέρες στη Λάρισα και που θα κορυφωθεί με μάστερ κλας από τη Λυδία Κονιόρδου και την παράσταση «Πέρσες» του βραβευμένου σκηνοθέτη Σάββα Στρούμπου. Στη συνέντευξη Τύπου, τον κ. Σάπκα πλαισίωναν η καλλιτεχνική διευθύντρια του Θεσσαλικού κ. Κυριακή Σπανού, ο σκηνοθέτης Σάββας Στρούμπος, ο σκηνοθέτης Αλέξανδρος Μπαλαμώτης, η Rebecca Mc Cutcheon του Royal Holloway, ο γλύπτης Κώστας Σαχπάζης και η αντιπρόεδρος του Θεσσαλικού κ. Ζωή Καλαφάτη.
Ο κ. Σάπκας ανοίγοντας τη συνέντευξη σημείωσε ότι: «Πιστεύω ότι ορθώς το Υπουργείο Πολιτισμού ενέταξε το Θεσσαλικό Θέατρο στο Δίκτυο Αρχαίου Δράματος, εξαιτίας της ύπαρξης δύο αρχαίων θεάτρων στην πόλη της Λάρισας, αλλά κι εξαιτίας της μακράς και σπουδαίας παράδοσης του θεάτρου μας στο ανέβασμα παραστάσεων αρχαίου δράματος. Η κ. Κονιόρδου που θα πραγματοποιήσει σχετικό μάστερ κλας, είναι η ζωντανή απόδειξη αυτού που λέω. Ποιος μπορεί να ξεχάσει την Ηλέκτρα της, τη σύνδεση του αρχαίου δράματος με την παράδοση που επιχείρησε ο Κώστας Τσιάνος και βραβεύτηκε γι’ αυτό με το βραβείο Κουν, με το οποίο βραβεύτηκε πέρσι ο Σάββας Στρούμπος για την Αντιγόνη κι είναι μεγάλη τιμή που η φετινή του παράσταση, οι «Πέρσες», θα κάνει πρεμιέρα στο Β’ Αρχαίο Θέατρο την Κυριακή. Όπως μεγάλη τιμή είναι που φιλοξενούμε προπτυχιακούς και μεταπτυχιακούς φοιτητές του Royal Ηοlloway του Πανεπιστημίου του Λονδίνου, γιατί νομίζω ότι το αρχαίο δράμα είναι ένα πεδίο έρευνας γνώσης και πειραματισμού, ατέρμονο. Το βαθύτερο νόημα των αρχαίων τραγωδιών και κωμωδιών παραμένει σύγχρονο. Πάντα έχει κάτι να μας πει, να μας αποκαλύψει. Εξάλλου, σύμφωνα με τον Γερμανό φιλόσοφο Σοπενχάουερ: «Η ίδια η ζωή είναι ένα τεράστιο θέατρο, όπου παίζεται η ίδια τραγωδία με διαφορετικούς τίτλους». Ακολούθως η κ. Κυριακή Σπανού σημείωσε ότι η Λάρισα, μια πόλη με δύο αρχαία θέατρα στον ιστό της μπορεί να παίξει έναν ξεχωριστό ρόλο στην καλλιέργεια πολλαπλών προοπτικών πάνω στο πεδίο του αρχαίου δράματος που αφορά κυρίως τον τρόπο που αυτό συνδιαλέγεται με το μέλλον και τα τεράστια ανθρωπολογικά θέματα που θέτουν oι ανείδωτες έως τώρα προκλήσεις. Για το Θεσσαλικό Θέατρο και τη μεγάλη του παράδοση το αρχαίο δράμα είναι πάντα ένα προνομιακό πεδίο και κυρίως όσα πηγάζουν και εμπνέονται από αυτό με στόχευση στο μέλλον και στη διεύρυνση του διεθνούς του χαρακτήρα.
Η Rebecca Mc Cutcheon του Royal Holloway αφού ανέφερε ότι αισθάνεται προνομιούχος λόγω αυτής της συνεργασίας τόνισε τη σημαντικότητα της ανταλλαγής ιδεών πάνω στο αρχαίο δράμα, συνεργασία που μπορεί να παράξει πολύ ενδιαφέροντα αποτελέσματα.
Ο Σάββας Στρούμπος αναφέρθηκε στα εργαστήρια που πραγματοποιούν με τους σπουδαστές του Royal Holloway, αλλά και την παράσταση «Πέρσες» που θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή το βράδυ στο Β’ Αρχαίο Θέατρο, ανοίγοντας τον κύκλο της καλοκαιρινής της περιοδείας.
Ο Κώστας Σαχπάζης αναφέρθηκε στο εικαστικό εργαστήριο που διευθύνει με τη συμμετοχή των μαθητών των Θεατρικών Εργαστηρίων του Θεσσαλικού Θεάτρου και των συμμετεχόντων στο Δίκτυο, με την παρουσίαση του αποτελέσματος του εργαστηρίου να γίνεται παράλληλα με την παρουσίαση της εργασίας των προσκεκλημένων φοιτητών το Σάββατο 11 Ιουνίου στο Β’ Αρχαίο Θέατρο.
Τη συνέντευξη Τύπου έκλεισε η κ. Ζωή Καλαφάτη που αναφέρθηκε στο πόσο σημαντικό είναι το θέμα της καλλιτεχνικής διαμονής του Ιουνίου με θέμα: Αρχαίο Δράμα, Τοπίο και τραύμα και με βάση το κείμενο των Βακχών θα διερευνηθούν ζητήματα που άπτονται της κλιματικής αλλαγής και της διαταραχής της σχέσης με το φυσικό περιβάλλον.         

Θ.Α.

 

 

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass