Ο... ανιχνευτής του προσκοπισμού της Λάρισας

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΤΗΚΕ ΧΘΕΣ ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ ΤΟΥ ΒΑΓΓΕΛΗ ΡΗΓΟΠΟΥΛΟΥ «ΣΑΝ ΠΗΓΑ ΣΤΑ ΛΥΚΑΚΙΑ» - ΜΕΤΑΛΛΙΑ ΣΕ ΑΓΟΡΑΣΤΟ, ΜΙΧΑΛΟΠΟΥΛΟ ΚΑΙ ΣΤΟΝ ΣΥΓΓΡΑΦΕΑ - ΤΟ ΝΕΟ ΑΡΧΗΓΕΙΟ ΤΗΣ ΕΝΩΣΗΣ ΠΑΛΑΙΩΝ ΠΡΟΣΚΟΠΩΝ

Δημοσίευση: 08 Ιουν 2022 16:08 | Τελευταία ενημέρωση: 08 Ιουν 2022 16:47

«Το βιβλίο που παρουσιάζεται σήμερα είναι κάτι διαφορετικό. Καταγράφει τη διαδρομή του προσκοπισμού στη Λάρισα, η πορεία της οποίας ξεπέρασε έναν αιώνα πλούσιας δράσης. Ο Βαγγέλης Ρηγόπουλος με τις πολύχρονες έρευνές του κατόρθωσε να αποδείξει μέσα από τις σελίδες του ότι το προσκοπικό κίνημα στη Λάρισα είχε αρχίσει ήδη από το 1914 και πανελλήνια η πόλη μας ήταν από τις πρώτες. …Καθώς είναι το πρώτο και το μοναδικό βιβλίο που έχει γραφεί για τον προσκοπισμό της Λάρισας, είμαι σίγουρος ότι θα αποτελέσει διαχρονικό σύγγραμμα στη λαρισαϊκή βιβλιογραφία και η δωρεάν διάθεσή του θα κοσμήσει πολύ περισσότερες οικογενειακές βιβλιοθήκες της πόλης μας» τόνισε ο βιογράφος της Λάρισας κ. Νίκος Παπαθεοδώρου μιλώντας για το βιβλίο του Ευάγγελου Ρηγόπουλου «Σαν πήγα στα λυκάκια - Ανίχνευση της ιστορίας του προσκοπισμού της Λάρισας» που παρουσιάστηκε χθες το απόγευμα στο Δημοτικό Ωδείο της Λάρισας.

Το βιβλίο του παλαιού προσκόπου και συνταξιούχου δημοσιογράφου της «Ε» Ευάγγελου Ρηγόπουλου ανιχνεύει την προσκοπική ιστορία της πόλης, αποτελώντας μια ψηφίδα στο πολύχρωμο μωσαϊκό της αστικής ιστορίας της Λάρισας. Η έρευνα που εκπόνησε ο Ευάγγελος Ρηγόπουλος ανιχνεύει την ιστορία του προσκοπισμού της πόλης -από τη γέννησή του στη Λάρισα, την ολιγόχρονη παύση του, την επανεκκίνηση και φτάνει στο σήμερα- καλύπτοντας ένα βιβλιογραφικό κενό και συμβάλλοντας στην καταγραφή της ιστορίας του προσκοπισμού στην Ελλάδα. Αξίζει να αναφερθεί ότι ο τόμος «Σαν πήγα στα λυκάκια…» (ανίχνευση της ιστορίας του προσκοπισμού της Λάρισας) εκδόθηκε με πρωτοβουλία της Ενωσης Παλαιών Προσκόπων Λάρισας με επιχορήγηση από την Περιφέρεια Θεσσαλίας και τη στήριξη της εφημερίδας «Ελευθερία».
Ανοίγοντας τον κύκλο των ομιλιών ο κ. Παπαθεοδώρου σημείωσε ότι ο Βαγγέλης Ρηγόπουλος «...Αναζήτησε από τους παλαιούς προσκόπους, εκείνους οι οποίοι παρά τα χρόνια που πέρασαν, διατήρησαν αλώβητη τη μνήμη τους.
Η ιδιοτυπία αυτή του συγγραφέα να παραθέτει αυτούσια κάθε συνομιλία όπως απομαγνητοφωνήθηκε, εκτός από το στοιχείο της αυθεντικότητας, βοηθάει να γίνεται πιο ευχάριστη και κατανοητή η ανάγνωση του βιβλίου. Οι αναμνήσεις όλων των ερωτηθέντων προσκόπων και βαθμοφόρων έχουν να προσφέρουν και μια ξεχασμένη ιστορική μαρτυρία. Ιδιαίτερα όμως οι αναφορές του Βαγγέλη Ρηγόπουλου στις αναμνήσεις των ιατρών και παλαιών προσκόπων της Λάρισας, του μαιευτήρα Αθανασίου Ρίζου και του χειρουργού Γεωργίου Κατσίγρα, καθώς επίσης του προέδρου της Ισραηλιτικής Κοινότητας Εσδρά Μωϋσή και του γνωστού μας Βαγγέλη Βοζαλή, προσφέρουν εγκυρότητα και αυθεντικότητα, ιδιαίτερα στη σύνθεση της ιστορικής διαδρομής των πρώτων χρόνων του προσκοπισμού.
Μια άλλη σπουδαία πηγή του συγγραφέα είναι η αναδίφηση παλαιών τοπικών εφημερίδων. Καθώς είναι διαπιστευμένος αρχειοφύλακας της εφημερίδας «Ελευθερία», διέτρεξε τα μεταπολεμικά αρχεία της.
Ακολούθως ο πρόεδρος της Επιτροπής του ιστορικού αρχείου του Σώματος Ελλήνων Προσκόπων δρ. Κοινωνιολογίας κ. Χρήστος Σταθόπουλος σημείωσε ότι «Στην Ελλάδα το ενδιαφέρον για τη νεολαία και η δημιουργία του νεολαιίστικου κινήματος εμφανίστηκε αρκετά νωρίς και μπορούμε να θεωρήσουμε το έτος 1910 ως μια αφετηρία. Πραγματικά, τη χρονιά αυτήν ιδρύθηκαν το Σώμα των Προσκόπων και η Σοσιαλιστική Νεολαία Θεσσαλονίκης.
Ο προσκοπισμός προβλήθηκε σαν ένα νέο ιδανικό στη νεολαία της εποχής, ως πρότυπο στις σχέσεις εκπαιδευτών και εκπαιδευομένων και εντάχθηκε στο πνεύμα της εκπαιδευτικής μεταρρύθμισης του Βενιζέλου. Η πρώτη επαφή όμως με τον Προσκοπισμό στην ελληνική κοινωνία, έρχεται με τη σειρά «πράσινα βιβλία» που εξέδιδε «ο Εν Αθήναις σύλλογος προς διάδοση των ωφέλιμων Βιβλίων». Το 1910 ο σύλλογος εκδίδει το βιβλίο «Οι μέλλοντες Στρατιώται» κατά τον Άγγλο Στρατηγό Μπάδεν Πάουελ. Το βιβλίο αυτό ανήκει στη σειρά «πράσινα βιβλία» που εκδίδει ο οργανισμός.
Ο Ευάγγελος Ρηγόπουλος κλείνοντας τον κύκλο των ομιλιών και αφού ευχαρίστησε όλους όσοι βοήθησαν στην έκδοση του βιβλίου του, αναφέρθηκε στο πώς ξεκίνησε και πώς μάζεψε τα στοιχεία για την πρώτη καταγραφή της ιστορίας του προσκοπισμού στη Λάρισα. Με μεγάλη συγκίνηση ανέφερε ότι το βιβλίο περιέχει την άγνωστη και ανέκδοτη συνέντευξη του μεγάλου ευεργέτη της πόλης και παλαιού πρόσκοπου Γεώργιου Ι. Κατσίγρα, την οποία ο κλινικάρχης παραχώρησε στον Βαγγέλη Ρηγόπουλο. Ο Βαγγέλης Ρηγόπουλος τόνισε ότι οι προσκοπικές ομάδες ιδρύθηκαν στη Λάρισα το 1914 κάτι που είχε επισημάνει σε συνέντευξή του στην «Ε» ο γιατρός-μαιευτήρας Αθανάσιος Ρίζος το 1980. Αναφέρεται ακόμη ότι ο προσκοπισμός στη Λάρισα γνώρισε μια μικρή παύση λίγο μετά την ίδρυσή του, για να τον «επανιδρύσει» ο αξιωματικός του Ελληνικού Στρατού Σπύρος Βλάχος όπως το κατέγραψε στην αυτοβιογραφία του που κυκλοφόρησε το 1973. Πολλές πληροφορίες για την περίοδο 1945-1970 αντλούνται από την «Ελευθερία», καταδεικνύοντας και τη μεγάλη αξία του αρχείου της εφημερίδας τόσο για τη Λάρισα όσο και για τη Θεσσαλία γενικότερα.
Στην εκδήλωση χαιρέτισε ο Κώστας Αγοραστός που ανέφερε ότι «οι αξίες του προσκοπισμού είναι οδοδείκτης», ενώ μιλώντας για τον Βαγγέλη Ρηγόπουλο τόνισε ότι η δημοσιογραφική δεοντολογία ήταν πάντα οδηγός του. Ο δήμαρχος Λαρισαίων, αφού τόνισε ότι «ο προσκοπισμός μας έμαθε τη ζωή», σημείωσε ότι θα βρεθεί στέγη για την Ένωση Παλαιών Προσκόπων Λάρισας, ενώ το μέλος του Δ.Σ. του Σώματος Ελλήνων Προσκόπων εξέφρασε τη χαρά του που η ιστορία ενός κομματιού του προσκοπισμού καταγράφεται και γίνεται κτήμα όλων. Ο Πάνος Σάπκας ανέφερε ότι οι αξίες και τα μηνύματα είναι πάντα επίκαιρα.
Στην εκδήλωση που συντόνιζε ο απερχόμενος αρχηγός της Ένωσης Παλαιών Προσκόπων κ. Μωυσής Μανουάχ, παρευρέθηκαν η πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου Θεσσαλίας Τάνια Δόκου, ο αντιπεριφερειάρχης Βασίλης Πινακάς, ο δήμαρχος Τυρνάβου Γιάννης Κόκουρας, ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Λάρισας Τρύφων Τσάτσαρος, η εκπρόσωπος της Ισραηλιτικής Κοινότητας Λάρισας κ. Νίνα Ταραμπουλούς, η διευθύντρια του Γαλλικού Ινστιτούτου Λάρισας Χρύσα Βουλγαράκη, ο πρόεδρος Κεντρικής Επιτροπής Παλαιών Προσκόπων Ελλάδας Δημήτρης Μαναράκης, πάρα πολλοί πρόσκοποι και πολύς κόσμος.
ΒΡΑΒΕΥΣΕΙΣ
Μετά το τέλος των ομιλιών ακολούθησαν βραβεύσεις σε παλαιούς πρόσκοπους, αλλά και ανθρώπους που με τη στάση τους έχουν βοηθήσει την προσκοπική κίνηση.
Με Ηθικές Αμοιβές τιμήθηκαν οι:
Μετάλλιο Παλαιού Προσκόπου στον διευθύνοντα σύμβουλο της «Ε» Γεώργιο Μιχαλόπουλο.
Μετάλλιο Φίλων του Προσκοπισμού στον περιφερειάρχη Κωνσταντίνο Αγοραστό.
Μετάλλιο «Αθανάσιου Λευκαδίτη» στον Ευάγγελο Ρηγόπουλο.
* Στο τέλος της εκδήλωσης ανακοινώθηκε και το νεοεκλεγέν αρχηγείο Ένωσης Παλαιών Προσκόπων, το οποίο αποτελούν οι:
Αρχηγός Δαυίδ Ζακάρ, υπαρχηγοί Μαίρη Ζορτού και Γιώργος Παπαλέξης.
ΘΑΝΑΣΗΣ ΑΡΑΜΠΑΤΖΗΣ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass