Να χαρακτηριστούν ως Μνημεία Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς

ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΧΘΕΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΤΟΠΙΚΟ ΟΜΙΛΟ ΓΙΑ ΤΗΝ UNESCO ΛΑΡΙΣΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΚΗΡΥΞΗ ΤΗΣ ΣΧΟΛΗΣ ΤΗΣ ΤΣΑΡΙΤΣΑΝΗΣ ΩΣ ΜΝΗΜΕΙΟ ΝΕΟΤΕΡΗΣ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑΣ

Δημοσίευση: 05 Ιουν 2022 21:04

Την προσπάθειά του να δημιουργήσει τον πληρέστερο δυνατό φάκελο υποψηφιοτήτων ώστε η Οικονόμειος Σχολή και το Αρχοντικό Σβαρτς να χαρακτηριστούν ως Μνημεία Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς έκανε γνωστό χθες ο Τοπικός Όμιλος για την UNESCO ν. Λάρισας και δια της προέδρου του κ. Θεοδώρας Κάλλα στην πολιτιστική εκδήλωση που διοργάνωσε ο Ομιλος στο ξενοδοχείο «Larissa Imperial». Η κ. Κάλλα αφού ανέφερε ότι ο Τοπικός Όμιλος για την UNESCO ν. Λάρισας επέτυχε να ενταχθεί και να χαρακτηριστεί ως Μνημείο Νεότερης Κληρονομιάς η Οικονόμειος Σχολή, ζήτησε τη βοήθεια των παρευρεθέντων ώστε συμβάλλοντας ο καθείς το δικό του λιθαράκι τα δύο μνημεία του νομού να χαρακτηριστούν ως Μνημεία Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς. Η κ. Κάλλα αναφέρθηκε ακόμη στις δράσεις που έχει πραγματοποιήσει ο Τοπικός Ομιλος για την UNESCO ν. Λάρισας, όπως στη δημιουργία βιβλιοθήκης στην Ιμβρο και τη συνεργασία με το Ιδρυμα Νιάρχος για δωρεάν μαστογραφίες σε άπορες γυναίκες.


Στην εκδήλωση παρούσα ήταν και η πρόεδρος της Ελληνικής Εθνικής Επιτροπής για την UNESCO κ. Κατερίνα Τζιτζικώστα η οποία σημείωσε ότι «…σε μια εποχή που πολλοί αρέσκονται να υπογραμμίζουν τα στοιχεία που διαφοροποιούν τους πολιτισμούς μας, η UNESCO έρχεται αντίθετη στη συγκρουσιακή αυτή λογική, προωθώντας τα στοιχεία εκείνα που ενώνουν τους πολιτισμούς προς όφελος της παγκόσμιας κοινότητας μέσω ενός ανοιχτού διαλόγου που βασίζεται στον σεβασμό των αξιών κάθε πολιτισμού και κουλτούρας».
Στο πάνελ ήταν ακόμη η δρ. Μαίρη Μαρούλη-Ζηλεμένου, καθηγήτρια Συγκριτικής Πολιτευμάτων και πρόεδρος του Εθνικού Συμβουλίου Ελλάδος Ομίλων και Κέντρων για την UNESCO και του Κέντρου Ευρωπαϊκών Μελετών και Σπουδών «Ιωάννης Καποδίστριας», και ο ομότιμος καθηγητής Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου του Νις Αθανάσιος Μπίντας, ο οποίος μεταξύ άλλων μιλώντας για την άυλη πολιτιστική κληρονομιά σημείωσε ότι είναι «Είναι ένα καταστάλαγμα υψηλών εμπειριών. Είναι ένας βιωματικός πλούτος. Γεννιέται του ανθρώπου από τη ζωτική σχέση του, με τη γη του, τη γλώσσα του, από τη σαρκωμένη ιστορία του. Είναι ένας ολόκληρος κόσμος εννοιών και νοημάτων. Είναι η εύρωστη νοηματική περιουσία».
Στην εκδήλωση χαιρέτισε μέσω βιντεοσκοπημένου μηνύματος η υφυπουργός Παιδείας Ζέττα Μακρή που σημείωσε ότι θα είναι δίπλα στην προσπάθεια του Τοπικού Ομίλου για την UNESCO Ν. Λάρισας να χαρακτηριστούν τα δύο μνημεία ως Μνημεία Νεότερης Πολιτιστικής Κληρονομιάς.
Στην εκδήλωση που διοργάνωσαν ο Τοπικός Όμιλος για την UNESCO ν. Λάρισας σε συνεργασία με το Υπουργείο Πολιτισμού, την Περιφέρεια Θεσσαλίας, τον Δήμο Λαρισαίων, τον Δήμο Ελασσόνας και τον Δήμο Τεμπών, την Εθνική Επιτροπή και το Εθνικό Συμβούλιο της UNESCO, παρευρέθηκαν οι βουλευτές της ΝΔ Χρήστος Κέλλας και Στέλλα Μπίζιου, η πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου Θεσσαλίας Τάνια Δόκου, ο αντιπεριφερειάρχης Βασίλης Πινακάς, ο δήμαρχος Τεμπών Γιώργος Μανώλης, η αντιδήμαρχος Κιλελέρ Βάνα Γκουνιαρούδη, εκπρόσωποι σωμάτων ασφαλείας, φορέων και συλλόγων και πολύς κόσμος. Συντόνιζε η έφορος δημοσίων σχέσεων του Ομίλου κ. Σάσα Αποστολοπούλου.

Θανάσης Αραμπατζής

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass