«Τα χρυσά κουπιά» της Λαρισαίας Μαρίας Παπαγιάννη υποψήφια για βραβείο

ΣΤΑ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΚΑ ΒΡΑΒΕΙΑ ΤΟΥ ΑΝΑΓΝΩΣΤΗ

Δημοσίευση: 04 Ιουν 2022 21:04

Υποψήφιο για το καλύτερο βιβλίο στην κατηγορία Λογοτεχνικό βιβλίο για εφήβους

των Λογοτεχνικών Βραβείων Αναγνώστη είναι τα «Χρυσά Κουπιά» (εκδόσεις «Πατάκη») της Λαρισαίας συγγραφέα Μαρίας Παπαγιάννη. Το βιβλίο «Χρυσά Κουπιά» που ήταν υποψήφιο και για το «Νόμπελ» της Παιδικής Πογοτεχνίας, το Διεθνές Βραβείο Hans Christian Andersen, βρίσκεται στη βραχεία λίστα των βραβείων του Αναγνώστη και συνδιεκδικεί το βραβείο μαζί με άλλα πέντε βιβλία στην ίδια κατηγορία.
Η Μαρία Παπαγιάννη, τον περασμένο Οκτώβρη, είχε παραχωρήσει συνέντευξη στην «Ε» και αναφερόμενη στο βιβλίο είχε τονίσει ότι «στα «Χρυσά Κουπιά» το θέμα είναι η απώλεια. Αλλά νομίζω πως το πιο σημαντικό σ’ ένα βιβλίο είναι τι θέλεις να πεις, τι θα ήθελες να πάρει μαζί του ο αναγνώστης, κι αυτό είναι πως το μόνο φάρμακο για κάθε απώλεια, για κάθε τραύμα, είναι να συνεχίζεις να κάνεις κουπί, να αρμενίζεις πάντα προς τη ζωή. Στα «Χρυσά Κουπιά», όταν ο μπαμπάς αρρωσταίνει, η μαμά στέλνει τα κορίτσια στον παππού τους που δεν γνωρίζουν, σ’ έναν τόπο που δεν έχουν ξαναπάει ποτέ. Τα κορίτσια σιγά-σιγά θα αγαπήσουν τον καινούργιο τόπο και τους ανθρώπους του που νοιάζονται για τους άλλους. Και μ’ έναν τρόπο θα εξημερωθούν οι φόβοι τους.
Έχοντας μεγαλώσει σε επαρχία -στη Λάρισα και τα καλοκαίρια στον Πλαταμώνα-, αγαπάω τους μικρούς τόπους και μ’ έναν τρόπο τους θεωρώ θεραπευτικούς. Δεν είναι μόνο η φύση, είναι και οι άνθρωποι που μοιράζονταν λύπες και χαρές. Οι πόρτες παλιότερα ήταν πάντα ανοιχτές. Ακούγαμε τον πόνο του άλλου. Στις μεγάλες πόλεις είναι δυσκολότερα».
Αξίζει να σημειωθεί ότι την Επιτροπή κρίσης βιβλίων για παιδιά αποτελούν οι Αγγελική Γιαννικοπούλου, καθηγήτρια Παιδικής Λογοτεχνίας ΕΚΠΑ, Άντα Κατσίκη-Γκίβαλου, ομότιμη καθηγήτρια ΕΚΠΑ, Χαρά Μαραντίδου, εικαστικός, Αγγελική Φουρνάρη, βιβλιοθηκονόμος, Πάνος Χριστοδούλου, συγγραφέας, διευθυντής του Δικτύου για τα Δικαιώματα του Παιδιού, ενώ οι άλλοι πέντε υποψήφιοι στην ίδια κατηγορία είναι οι: Κατερίνα Δημόκα, «Τα δύο στόματα», Μεταίχμιο. Θεοδώρα Κατσιφή, «Γκούρι σημαίνει πέτρα», εικ. Πατρίτσια-Ευγενία Δεληγιάννη, «Καλειδοσκόπιο». Λίλη Λαμπρέλλη, «11 μέρες του Απρίλη», εικ. Κατερίνα Βερούτσου, Πατάκης. Φίλιππος Μανδηλαράς, «Η μαϊμού του βασιλιά», Πατάκης. Γιώργος Κ. Παναγιωτάκης, «Τίγκρε, με τα χέρια γυμνά», Πατάκης.
ΠΟΙΗΣΗ
Η Λάρισα, όμως, έχει παρουσία και στην κατηγορία «Πρωτοεμφανιζόμενοι στην Ποίηση», αφού τρεις ποιητικές συλλογές του λαρισαϊκού εκδοτικού οίκου «Θράκα» είναι υποψήφιες προς βράβευση. Πρόκειται για την Ελένη Αθανασίου με την ποιητική συλλογή «Τεφροδόχος σε ένα φεστιβάλ techno», τον Καρδιτσιώτη Βαγγέλη Μπριάνα με τη συλλογή «Ντελάλης» και την Αναστασία Πούλου με τη συλλογή «Δυο μικρά χέρια», όλα από τις εκδόσεις «Θράκα».
Την επιτροπή κρίσης για τα βιβλία ενηλίκων αποτελούν οι: Αγγελής Δημήτρης, ποιητής, διευθυντής περ. «Φρέαρ», εκπαιδευτικός. Ελισάβετ Κοτζιά, κριτικός λογοτεχνίας. Γιάννης Μπασκόζος, συγγραφέας, δημοσιογράφος. Βαρβάρα Ρούσσου, ΕΔΙΠ, ΑΣΚΤ, Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών. Αριστοτέλης Σαΐνης, κριτικός λογοτεχνίας. Κατερίνα Σχινά, κριτικός λογοτεχνίας, μεταφράστρια. Βαγγέλης Χατζηβασιλείου, κριτικός λογοτεχνίας.
Θανάσης Αραμπατζής

 

 

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass