«Το Τελευταίο Ατού» του Μπίλι Γουάιλντερ

ΑΥΡΙΟ ΚΑΙ ΜΕΘΑΥΡΙΟ ΣΤΟ «ΧΑΤΖΗΓΙΑΝΝΕΙΟ»

Δημοσίευση: 31 Οκτ 2021 11:00

Ο γόνιμα πολυτάλαντος (βραβευμένος και με έξι Όσκαρ) σεναριογράφος, σκηνοθέτης

και παραγωγός Μπίλι Γουάιλντερ (1906–2002) είναι μία κορυφαία καλλιτεχνική προσωπικότητα της Ιστορίας του Κινηματογράφου. Η πολυσχιδής του φιλμογραφία καλύπτει ένα εύρος κινηματογραφικών ειδών με κάποια, ας πούμε, σχετική έμφαση όχι ακριβώς (μόνο) στην κωμωδία αλλά (στην πραγματικότητα) στην ουσία του χιούμορ. Συνυφαίνοντας τα έργα του με σαφώς δυσδιάκριτα (όπως και στη ζωή) «όρια» μεταξύ «κωμωδίας» και «δράματος», με καυστική οξυδέρκεια λεπταίσθητης δεξιοτεχνίας και βαθιά ανθρωπιά «γλυκόπικρων» αποχρώσεων, ο ανεξάντλητα γενναιόδωρος Γουάιλντερ διαμόρφωσε μία εμβληματική παρακαταθήκη απαράμιλλης μαστοριάς με αρκετά πολύτιμα ορόσημα («Διπλή Αποζημίωση», «Το Χαμένο Σαββατοκύριακο», «Η Λεωφόρος της Δύσης», «Θάλαμος Εξοντώσεως 17», «Σαμπρίνα», «Μάρτυς Κατηγορίας», «Μερικοί το Προτιμούν Καυτό», «Η Γκαρσονιέρα», «Η Τροτέζα» κτλ). Ο ελληνικός τίτλος «Το Τελευταίο Ατού» αποδίδει επακριβώς τον πρωτότυπο «Ace in the Hole», όρο του πόκερ για την κίνηση του παίκτη που έχει ένα πλεονέκτημα έναντι του άλλου και το χρησιμοποιεί αν χρειαστεί.
Κεντρικός χαρακτήρας της ταινίας ένας παρηκμασμένος δημοσιογράφος μεγάλων θεμάτων της Νέας Υόρκης (ο θαυμάσιος Κερκ Ντάγκλας) που έχει καταλήξει σε μία εφημερίδα στο Νέο Μεξικό. Ψάχνοντας για το θέμα που θα τον «ανεβάσει» ξανά στην επιφάνεια ως «όνομα» βρίσκει τυχαία έναν άνδρα που έχει εγκλωβιστεί σε μία σπηλιά και «αναλαμβάνει» να τον «υποστηρίξει» στην προσπάθεια διάσωσής του. Οι σχέσεις της κατάχρησης εξουσίας (με βασικό άξονα εκείνης των μέσων ενημέρωσης) με κάθε προσωπικό κίνητρο (όπως απογοήτευσης, φιλοδοξίας και διαφθοράς) παίρνουν εδώ τις (διαχρονικές) διαστάσεις τους σε μία αφοπλιστική δαντέλα σχέσεων χαρακτήρων με μοναδική μαεστρία και καταλυτική δύναμη. Οι ψευδείς ειδήσεις (fakenews), ακόμα και (ότ)αν φαίνεται ότι δεν έχουν (άλλα) περιθώρια, ούτως ή άλλως μπορεί να οδηγούν(ται) σε (υπο)τροπές απρόσμενης μορφής και έκτασης. Έχοντας επίσης ξεκινήσει την επαγγελματική του σταδιοδρομία ως δημοσιογράφος, με το –εμπνευσμένο (και) από πραγματικά γεγονότα– «Τελευταίο Ατού» ο Μπίλι Γουάιλντερ προσφέρει (άλλο) ένα απολαυστικό (του) κινηματογραφικό διαμάντι.
Μιχάλης Δ. Ταμπούκας, ηθοποιός

 

 

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass