Ξεκίνησε η Γιορτή της Ποίησης στη Λάρισα

ΠΑΝΟΣ ΣΑΠΚΑΣ: ΜΠΡΟΣΤΑΡΗΔΕΣ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΠΟΙΗΤΕΣ… - ΤΟ ΒΡΑΒΕΙΟ ΘΡΑΚΑ ΑΠΟΝΕΜΗΘΗΚΕ ΕΞ ΗΜΙΣΕΙΑΣ ΣΤΙΣ ΕΛΕΝΗ ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ ΚΑΙ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ ΠΟΥΛΟΥ

Δημοσίευση: 24 Αυγ 2021 11:05 | Τελευταία ενημέρωση: 24 Αυγ 2021 12:14

Σε πανηγυρική ατμόσφαιρα -τηρουμένων όλων των απαιτούμενων μέτρων προστασίας- ξεκίνησε χθες η Γιορτή της Ποίησης στη Λάρισα στην αυλή του Διαχρονικού Μουσείου, παρουσία λογοτεχνών από την Ελλάδα και το εξωτερικό, καθώς και του πρόξενου της Σλοβενίας κ. Boris Jelovsek.
Η εκδήλωση άνοιξε με τον χαιρετισμό της διευθύντριας της Εφορείας Αρχαιοτήτων Λάρισας κ. Σταυρούλας Σδρόλια η οποία σημείωσε τη σημασία της συνομιλίας των τεχνών, μέσα από την οποία το αρχαιολογικό αντικείμενο αποκτά μια νέα διάσταση.


Στη συνέχεια ο Διευθυντής και "ψυχή" του Φεστιβάλ κ. Θάνος Γώγος, έδωσε τον λόγο στον αντιδήμαρχο Πολιτισμού και Επιστημών Δήμου Λαρισαίων κ. Πάνο Σάπκα, ο οποίος καλωσόρισε τους παρευρισκόμενους κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά στην τιμώμενη χώρα του Φεστιβάλ τη Σλοβενία, «μια χώρα των Βαλκανίων σε σταυροδρόμι βασικών ευρωπαϊκών πολιτιστικών και εμπορικών δρόμων, με μακρά ιστορία και σπουδαία παράδοση στις τέχνες», όπως υπογράμμισε.
«Στην εποχή μας, η εμπέδωση αμοιβαίων σχέσεων και ενός κλίματος ειρήνης και συνεργασίας είναι πρωταρχικό ζητούμενο. Εμείς συντελούμε σε αυτό, μέσω του πολιτισμού και στην προκειμένη περίπτωση με τη λογοτεχνία, που μπορεί να αποτελέσει πεδίο ουσιαστικής επικοινωνίας και αλληλεπίδρασης. Έγραφε ο Άγγελος Σικελιανός: «Μπροστάρηδες είναι οι Ποιητές κι αλίμονό τους αν δεν είναι».
Ας τους ακούσουμε. Όλα θα ήταν καλύτερα στον κόσμο μας, αν ακούγαμε τους ποιητές. Αυτός είναι ο λόγος διοργάνωσης του Πανθεσσαλικού Φεστιβάλ Ποίησης: Να δώσει βήμα σε νέους κυρίως ποιητές, να επικοινωνήσει τον λόγο τους σε ευρύτερο κοινό, να επιβεβαιώσει τις συναρτήσεις τέχνης και ζωής, ποίησης και ανθρώπινης πραγματικότητας», τόνισε ολοκληρώνοντας ο κ. Σάπκας.
Στη συνέχεια τον λόγο πήρε ο πρόξενος της Σλοβενίας κ. Boris Jelovsek, ο οποίος με αφορμή την κεντρική ιδέα του Φεστιβάλ που φέτος έχει τίτλο «Σύνδεση - Connection», αναφέρθηκε στις πολλαπλές έννοιες της «σύνδεσης» και της συνέργειας, που μπορούν να υπάρξουν μεταξύ των χωρών, ενώ έκανε αναφορά στην πόλη «Κόπερ - Καποδίστρια», μία από τις παλαιότερες πόλεις στη Σλοβενία, τόπο καταγωγής της οικογένειας του Ιωάννη Καποδίστρια. Ο ίδιος μίλησε επίσης για τη σημασία της διασύνδεσης ποιητών και λογοτεχνών από διαφορετικές χώρες και περιβάλλοντα, καθώς και την ελεύθερη διακίνηση των ιδεών.
Ακολούθησαν αναγνώσεις ποιημάτων από νέους ποιητές και ποιήτριες που συμμετέχουν για πρώτη φορά στο Φεστιβάλ. Ποιήματα διάβασαν οι: Χρήστος Γραβάνης, Πηνελόπη Ζαρδούκα, Κρυσταλλία Μακατού, Παναγιώτα Τσιανογιάννη και Σαπφώ Σούτσου.

ΤΟ ΚΑΤΑΦΥΓΙΟ ΤΟΥ ΟΔΥΣΣΕΑ 
Στο δεύτερο μέρος της εκδήλωσης η αναπληρώτρια καλλιτεχνική διευθύντρια του Φεστιβάλ κ. Marija Dejanovic, έχοντας στο πλευρό της τη διευθύντρια του Γαλλικού Ινστιτούτου Λάρισας κ. Χρύσα Βουλγαράκη, παρουσίασαν το διεθνές πρόγραμμα λογοτεχνικών διαμονών «Το Καταφύγιο του Οδυσσέα», που διοργανώνεται από τις εκδόσεις Θράκα (Ελλάδα), Sandorf (Κροατία), Krokodil (Σερβία), την Εταιρεία Συγγραφέων (Σλοβενία) και τη Literature Across Frontiers (Ουαλία).
Σε αυτό το πλαίσιο οι ομιλητές: Θάνος Γώγος, Νικόλας Κουτσοδόντης, Uros Prah (Σλοβενία), Denis Skofic (Σλοβενία) και Ana Svetel (Σλοβενία), μίλησαν για τις ποικίλες δράσεις πολιτισμικής ανταλλαγής του προγράμματος και τη σημασία που έχουν για την ποίηση και τη δημιουργία σε ένα παγκοσμιοποιημένο περιβάλλον.
Ακολούθησε παρουσίαση του βιβλίου του Σλοβένου συγγραφέα Ντένις Σκόφιτς «Βουτιές», με ομιλητή τον Θάνο Γώγο και ομιλήτρια την κ. Lara Unuk, μεταφράστρια του βιβλίου, ενώ στη συνέχεια τον λόγο πήραν οι κ. Θάνος Γώγος και Αντώνης Δ. Σκιαθάς (πρόεδρος του “Γραφείου Ποιήσεως” που διοργανώνει το Patras World Poetry Festival) σε μια συζήτηση σχετικά με τα Διεθνή Φεστιβάλ Ποίησης στην Ελλάδα.

ΑΠΟΝΟΜΗ ΤΟΥ ΒΡΑΒΕΙΟΥ ΘΡΑΚΑ
Λίγο πριν την απονομή του Βραβείου Θράκα, οι ποιητές της μικρής λίστας διάβασαν ποιήματα από τα υποψήφια προς βράβευση βιβλία τους. Το βραβείο Θράκα ανέκδοτης συλλογής για φέτος απονεμήθηκε εξ ημισείας στις: κ. Ελένη Αθανασίου για τη συλλογή «Τεφροδόχος σε ένα φεστιβάλ techno» και Αναστασία Πούλου για τη συλλογή «Δύο μικρά χέρια».
ΤΟ ΣΗΜΕΡΙΝΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ
Σήμερα Τρίτη 24 Αυγούστου, οι εκδηλώσεις του Φεστιβάλ μεταφέρονται στη Μακρινίτσα Πηλίου [ArtCafé] και το πρόγραμμα έχεις ως εξής:
19:30: Ποιητική βραδιά
Διαβάζουν ποιήτριες/-ές που κατάγονται από τη Μαγνησία ή διαμένουν σε αυτή: Νίκος Βαραλής, Φοίβη Γιαννίση, Δημήτρης Καρακίτσος, Μαρία Μπουχλή, Δημήτρης Κρουσταλλιάς, Στέργιος Ντέρτσας, Δήμητρα Σαχαρίδου, Ελένη Κοσμά, Χαριτίνη Μαλισσόβα, Γιολάντα Σακελλαρίου, Γιώργος Τζεβελεκάκης, Έλενα Ψαραλίδου, Dragica Anta, Dzipalo Patsea.
Συμμετέχουν επίσης: Grug Muse (Ουαλία), Tatiana Faia (Πορτογαλία), Marija Dejanovic (Κροατία), Ana Svetel (Σλοβενία), Θάνος Γώγος, Τώνια Τζιρίτα Ζαχαράτου
21:15: Προβολή της μικρού μήκους ταινίας «Θεσσαλία επί / 4», Σκηνοθεσία: Νάλια Ζήκου, Κείμενα: Σοφία Γουργουλιάνη.
Ταινία μικρού μήκους εμπνευσμένη από τους 4 νομούς της Θεσσαλίας.
Το φετινό Πανθεσσαλικό Φεστιβάλ Ποίησης, διοργανώνουν οι εκδόσεις Θράκα σε συνεργασία με την Αντιδημαρχία Πολιτισμού & Επιστημών Δήμου Λαρισαίων και την υποστήριξη των Δήμων Καρδίτσας και Τρικκαίων, της Εφορείας Αρχαιοτήτων Λάρισας, του Γαλλικού Ινστιτούτου Λάρισας και του πολιτιστικού φορέα “Μαγνήτων Κιβωτός”, ως 27 Αυγούστου.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass