Η όμορφη πλευρά της ζωής μέσα από τα παραμύθια...

Η ΛΑΡΙΣΑΙΑ ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ ΠΑΙΔΙΚΩΝ ΒΙΒΛΙΩΝ ΔΕΣΠΟΙΝΑ ΓΚΟΥΤΖΟΛΙΚΑ ΜΙΛΑ ΣΗΜΕΡΑ ΣΤΗΝ «Ε» ΛΙΓΕΣ ΜΕΡΕΣ ΠΡΙΝ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΤΕΙ ΤΟ ΝΕΟ ΤΗΣ ΒΙΒΛΙΟ «ΟΙ ΘΑΛΑΣΣΟΠΟΡΟΙ ΤΟΥ ΟΥΡΑΝΟΥ»

Δημοσίευση: 11 Ιουλ 2021 21:01

«Γυρίζοντας το ρολόι του χρόνου πίσω, θυμάμαι συγκεκριμένα την αίσθηση που μου άφηνε μέσα από την αφήγηση

των παραμυθιών της η γιαγιά μου. Παραμύθια που η ίδια έπλαθε με τη φαντασία της και που καθρέφτιζαν ταυτόχρονα τη ζωή της» αναφέρει η Λαρισαία συγγραφέας παιδικών βιβλίων Δέσποινα Γκουτζολίκα σε συνέντευξή της στην «Ε», ερωτώμενη σχετικά ποια ήταν τα ερεθίσματα που την οδήγησαν στη συγγραφή. Η αστυνομικός στο επάγγελμα Δέσποινα Γκουτζολίκα στη συνέντευξή της αναφέρεται, ανάμεσα σε άλλα, στο 5ο της βιβλίο που θα παρουσιαστεί μεθαύριο Τρίτη, την ευθύνη του συγγραφέα παιδικών βιβλίων, το αν διαβάζουν τα παιδιά ή αν τα ηλεκτρονικά παιχνίδια κερδίζουν τον χρόνο τους, αλλά και για το πώς συνδυάζει τη μητρότητα, το δυναμικό επάγγελμα που υπηρετεί και τη συγγραφή βιβλίων. Η κ. Γκουτζολίκα αναφερόμενη στην πρωτοβουλία της να δημιουργηθεί δανειστική βιβλιοθήκη στο σεισμόπληκτο Δαμάσι σημειώνει ότι: «Η πρωτοβουλία λοιπόν να σταθώ δίπλα σε αυτά τα παιδιά ήταν τόσο για να τους δώσω δύναμη όσο και να τους απαλύνω για λίγο τον πόνο της καταστροφής, με μια παιδική ιστορία με ένα παραμύθι».

Συνέντευξη στον Θανάση Αραμπατζή

• Κυρία Γκουτζολίκα, πριν λίγο καιρό κυκλοφόρησε το πέμπτο σας παιδικό βιβλίο, θέλετε να μας μιλήσετε γι’ αυτό;
- Το πέμπτο κατά σειρά παιδικό βιβλίο ήρθε μετά από αρκετή μελέτη και ενθουσιασμό. Μέσα από την αγάπη μου για τη φύση και τα αστρικά φαινόμενα γεννήθηκε η ιστορία των θαλασσοπόρων του ουρανού. Είναι μια ιστορία που μιλάει για τη θέση και τον ρόλο των αστεριών, τη φιλία, την υπευθυνότητα και τη μαγεία της ανακάλυψης. Οι εκδόσεις «Πνοή» υποδέχτηκαν στο εκδοτικό τους σπίτι το νέο μου έργο και με τα υπέροχα πινέλα της εικονογράφου κ. Αγγελικής Δρακάκη το βιβλίο είναι έτοιμο να ταξιδέψει και τους ευχαριστώ πολύ για αυτό. Σε συνεργασία με την υπεύθυνη Άννα Μανιάτη του καλλιτεχνικού εργαστηρίου Κ.Δ.ΑΠ. «Δημιουργική Πόρτα» και την ομάδα της είμαστε έτοιμοι να το παρουσιάσουμε στο κοινό της πόλης μας μέσα από μία διαδραστική παράσταση βασισμένη στο παιδικό βιβλίο, την Τρίτη 13 Ιουλίου και ώρα 7.45 μ.μ. στον Πολυχώρο Κηποθέατρο Αλκαζάρ.

• Ποια η ευθύνη του συγγραφέα όταν γράφει ένα παιδικό βιβλίο;
- Τα περισσότερα παιδικά βιβλία μου είναι ιστορίες για μικρούς και μεγάλους, ιστορίες που ταξιδεύουν τους μικρούς αναγνώστες και αφυπνίζουν τους μεγάλους αναγνώστες. Είναι μεγάλη ευθύνη, καθώς σαν συγγραφείς πρέπει να δίνουμε στον αναγνώστη σωστά στοιχεία και να προτρέπουμε τα παιδιά να μαθαίνουν μέσα από τα παραμύθια ουσιαστικά και αληθινά πράγματα. Κι ας μιλάμε για παραμύθια!

• Πώς ξεκινήσατε να γράφετε το πρώτο σας βιβλίο και τι ήταν αυτό αλήθεια που σας οδήγησε στη συγγραφή παιδικών βιβλίων;
- Αυτό που με παρότρυνε να ξεκινήσω να γράφω παραμύθια ήταν είναι η ανάγκη να αποτυπώσω στο χαρτί ό,τι με αγγίζει και με συγκινεί. Είναι η επιθυμία να βγάλεις από μέσα σου τις λέξεις, τις εικόνες, τις περιπέτειες και να οδηγήσεις τους παιδικούς αναγνώστες σου να δουν την όμορφη πλευρά της πραγματικότητας μέσα από ένα παραμύθι, μια φανταστική ιστορία. Εξάλλου τι πιο ωραίο από το να μπορείς να ταξιδεύεις μέσα από τη συγγραφή και να γίνεσαι ένα με τους ήρωές σου.Γυρίζοντας το ρολόι του χρόνου πίσω, θυμάμαι συγκεκριμένα την αίσθηση που μου άφηνε μέσα από την αφήγηση των παραμυθιών της η γιαγιά μου. Παραμύθια, που η ίδια έπλαθε με τη φαντασία της και που καθρέφτιζαν ταυτόχρονα τη ζωή της. Κατάφερε μέσα από την εξιστόρηση να μου περάσει υποσυνείδητα τη σημασία εννοιών όπως η αγάπη, η αδελφοσύνη και η αλληλεγγύη. Μεγαλώνοντας λοιπόν άρχισα και εγώ να σκαλίζω τις λέξεις και να κάνω τις δικές μου ιστορίες. Όμως η ανάγκη να ασχοληθώ με τα παραμύθια και να μιλήσω, τόσο στις ψυχές των παιδιών, όσο και σε όσους ενήλικες νιώθουν ακόμη παιδιά, γεννήθηκε όταν έφερα στον κόσμο τον γιο μου. Ο ερχομός του ξεκλείδωσε την πόρτα των παραμυθιών και απελευθέρωσε τις μαγικές δυνάμεις που σου επιτρέπουν να δίνεις ζωή και χρώμα στους φανταστικούς ήρωες.
• Σε έναν «ηλεκτρονικό» κόσμο τα παιδιά διαβάζουν ή τα ηλεκτρονικά παιχνίδια κερδίζουν τον χρόνο τους. Τι θα μπορούσαμε να κάνουμε για να τα μυήσουμε στον μαγικό κόσμο των βιβλίων;
- Τα παιδιά είναι μιμητές των γονιών τους. Όταν βλέπουν τους γονείς τους να κρατάνε ένα βιβλίο να διαβάζουν και ακόμα ακόμα να δημιουργούν, τότε και αυτά μπορούν να κάνουν το ίδιο. Επίσης, θεωρώ ότι οι δράσεις σχετικά με τα βιβλία που γίνονται στην πόλη μας και σε πολλές άλλες πόλεις της Ελλάδας είναι ένα καλό κίνητρο για να δουν τα παιδιά πως το βιβλίο δεν σημαίνει μόνο ανάγνωση αλλά και πολλά άλλα. Ωστόσο, θεωρώ ότι στη ζωή όλα πρέπει να υπάρχουν με μέτρο.

• Όταν ήσασταν παιδί, ποιο βιβλίο είχατε αγαπήσει πολύ και ποιον συγγραφέα;
- «Ο Μικρός Πρίγκιπας» είναι βιβλίο του Γάλλου συγγραφέα Αντουάν ντε Σαιντ-Εξυπερύ που άγγιξε την καρδιά μου και συνεχίζει ακόμη και τώρα κάθε φορά που το διαβάζω να με συγκινεί ευχάριστα. Ο συγγραφέας που θαυμάζω είναι ο Κρίστιαν Αντερσεν.
• Από πού αντλείτε έμπνευση;
- Η έμπνευση είναι απρόσμενη έρχεται σαν αστραπή μέσα σε μια στιγμή όταν περπατάς, όταν διαβάζεις όταν χαλαρώνεις. Έρχεται μέσα από καθημερινά μικρά, σημαντικά και ασήμαντα πράγματα. Το μόνο που έχεις να κάνεις είναι να την αποτυπώσεις και να αρχίσεις να την αναπτύσσεις.

• Ως εργαζόμενη αστυνομικός και μητέρα δύο παιδιών, πού βρίσκετε χρόνο για να γράψετε κιόλας;
- Θεωρώ πως όταν η ζωή σού δίνει τον ρόλο του γονέα πρέπει να είσαι απόλυτα συνειδητοποιημένος και ώριμος ώστε να δώσεις τον καλύτερο εαυτό σου και τα σωστά εφόδια στα παιδιά σου. Αυτό που χρειάζεται σαν έναυσμα στα παιδιά είναι η δύναμη της αγάπης που ξεκινάει πρώτα-πρώτα μέσα από την οικογένεια. Η καθημερινότητα στις νέες εργαζόμενες μητέρες σίγουρα είναι δύσκολη και απαιτητική, ειδικά σε ένα επάγγελμα που πρωταρχικό ρόλο παίζει η υπευθυνότητα, η σωστή κρίση και ο δυναμισμός. Αυτό όμως που ισορροπεί στο τέλος της μέρας και με χαλαρώνει είναι η συγγραφή, ο χρόνος μπορεί πάντα να τρέχει, αλλά στόχος μου είναι όχι μόνο να τον φτάνω αλλά να τον προσπερνάω.

• Πρόσφατα, μετά τον μεγάλο σεισμό, σας είδαμε δίπλα στα παιδιά των σεισμόπληκτων περιοχών να προσφέρετε έμπρακτα την αγάπη σας...
- Αντικρίζοντας πρώτα τα μάτια των δικών μου παιδιών και των συμμαθητών τους την ώρα του σεισμού, αισθάνθηκα ότι έβλεπα ζωγραφισμένο τον τρόμο. Η πρωτοβουλία λοιπόν να σταθώ δίπλα σε αυτά τα παιδιά ήταν τόσο για να τους δώσω δύναμη όσο και να τους απαλύνω για λίγο τον πόνο της καταστροφής, με μια παιδική ιστορία με ένα παραμύθι. Ωστόσο, βλέποντας το σχολείο τους να γκρεμίζετε ένιωσα τα όνειρά τους να κατεδαφίζονται.
Η πρωτοβουλία αλληλεγγύης, λοιπόν, να δημιουργηθεί δανειστική βιβλιοθήκη στο νεοσύστατο σχολείο Δαμασίου ήταν ένα λιθαράκι για να χαρίσουμε σε αυτά τα παιδιά ένα καλύτερο μέλλον ξαναγεννημένο μέσα από τα χαλάσματα. Η ανταπόκριση ήταν άμεση και ουσιαστική από αρκετούς πολίτες, εκδοτικούς, βιβλιοπωλεία από όλη την Ελλάδα και τους ευχαριστώ πάρα πολύ για την αποδοχή στο κάλεσμά μου, όπως επίσης θέλω να ευχαριστήσω τον διευθυντή του Δημοτικού Σχολείου Δαμασίου κ. Γρήγορη Λέτσιο για τη στήριξη της πρωτοβουλίας, καθώς και την Τοπική Κοινότητα Δαμασίου. Έχουμε συγκεντρώσει πάρα πολλά βιβλία με προσωπικές αφιερώσεις του καθενός για αυτά τα παιδιά και είμαστε έτοιμοι να στήσουμε τη νέα βιβλιοθήκη με πολλή αγάπη.

• Σχέδια για το μέλλον;
- Μου αρέσει να ονειρεύομαι το μέλλον αλλά αποφεύγω να κάνω σχέδια, προτιμώ να ζω το παρόν και να μαθαίνω μέσα από το παρελθόν. Όσο η έμπνευση με φλερτάρει, θα τη κρατώ το χέρι και θα πορευόμαστε μαζί, γιατί κοινός μας στόχος είναι να χαρίσουμε στα παιδιά ακόμα περισσότερα παραμύθια.

 

 

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass