Τα fake news ψήθηκαν στη «Θράκα»

ΑΝΕΥ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟΥ Η ΣΤΗΡΙΞΗ ΣΤΟΝ ΕΚΔΟΤΙΚΟ ΟΙΚΟ -ΔΙΚΑΙΩΣΗ ΔΙΑ ΣΤΟΜΑΤΟΣ ΥΦΥΠ. ΓΙΑΤΡΟΜΑΝΩΛΑΚΗ ΠΟΥ ΔΗΛΩΣΕ ΣΤΗΝ «Ε» ΟΤΙ «ΤΙΣ ΕΠΙΧΟΡΗΓΗΣΕΙΣ ΤΙΣ ΑΠΟΦΑΣΙΖΕΙ ΟΜΑΔΑ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΩΝ»

Δημοσίευση: 11 Ιουλ 2021 21:00

Εναν πόλεμο άνευ προηγουμένου δέχτηκαν τις τελευταίες ημέρες οι εκδόσεις «Θράκα»,

έναν πόλεμο βασισμένο σε fake news και μισές αλήθειες. Άνευ προηγουμένου όμως είναι και η στήριξη των ανθρώπων του πολιτισμού -και όχι μόνο- τόσο της Λάρισας όσο και της χώρας που τάσσονται αναφανδόν στην πλευρά της «Θράκας». Μάλιστα προ λίγων ημερών ανακοίνωση εξέδωσε και ο αντιδήμαρχος Πολιτισμού κ. Πάνος Σάπκας αναφέροντας ότι η δράση της «Θράκας» είναι «παγκοίνως γνωστή και αποπνέει σεβασμό, θαυμασμό και εμπιστοσύνη», ανακοίνωση την οποία θα υπέγραφαν πρόθυμα όλοι όσοι γνωρίζουν το έργο της «Θράκας». Η δικαίωση όμως ήρθε από τον πλέον κατάλληλο άνθρωπο, από τον υφυπουργό Σύγχρονου Πολιτισμού, ο οποίος μιλώντας στην «Ε», αλλά και με άρθρο του στην «Καθημερινή» γκρεμίζει το αφήγημα που πάνω του στήθηκε ο πόλεμος λάσπης προς τη «Θράκα».
Οι λαρισαϊκές εκδόσεις κατηγορήθηκαν ότι επιχορηγούνται με 18.000 ευρώ, τα οποία χρήματα «ξοδεύτηκαν για τσίπουρο και μεζέδες». Η αρχή έγινε από δημοσίευμα του Πρώτου Θέματος, το οποίο έγραψε ότι η «Θράκα» επιχορηγήθηκε από τον υφυπουργό κ. Γιατρομανωλάκη με 18.000 ευρώ, ενώ στην πραγματικότητα το ποσό δεν ξεπερνούσε τις 7.000 ευρώ. Τη σκυτάλη πήρε ο εκδότης της «Athens Review of Books» Μανώλης Βασιλάκης, που αναπαρήγαγε ότι η «Θράκα» έλαβε το ποσό των 18.000 ευρώ μετά από ανοικτή πρόσκληση χρηματοδότησης του Υπουργείου Πολιτισμού, για να ακολουθήσει η «Καθημερινή» δημοσιεύοντας άρθρο του Τάκη Θεοδωρόπουλου που συνεχίζει στο ίδιο μοτίβο περί «μεζέδων και τσίπουρου» και επιχορήγηση 18 χιλιάδων ευρώ. Βέβαια το ποσό άλλαζε επί το ορθό όταν επικοινωνούσαν οι άνθρωποι της «Θράκας» με τα συγκεκριμένα μέσα και τους έλεγαν ότι το ποσό είναι 7.000 ευρώ, αλλά η ιδέα της διασπάθισης δημοσίου χρήματος που διέτρεχε τα άρθρα δεν άλλαζε. Η «Ε» επικοινώνησε με τον υφυπουργό Σύγχρονου Πολιτισμού, κ. Νίκο Γιατρομανωλάκη, ο οποίος με τρόπο σαφή σχολίασε ότι: «Τις επιχορηγήσεις δεν τις αποφασίζει η υπουργός Λίνα Μενδώνη και ο υφυπουργός Νίκος Γιατρομανωλάκης. Υπάρχει Γνωμοδοτική Επιτροπή που αποτελείται από την Α. Στρατηγοπούλου, συγγραφέα, μέλος Δ.Σ. της Εταιρείας Συγγραφέων, τον Ν. Μαθιουδάκη, ερευνητή, επίκουρο καθηγητή και κριτικό, τον Α. Μήτσου, συγγραφέα, μέλος της Εταιρείας Συγγραφέων και τον Α. Μασσαβέτα, συγγραφέα. Πρόεδρος της Επιτροπής ήταν η Σ. Παπαθανασίου, προϊσταμένη Διεύθυνσης Γραμμάτων ΥΠΠΟΑ. Και το πρόγραμμα το Καταφύγιο του Οδυσσέα της «Θράκας» έχει εγκριθεί από την Κομισιόν, με βαθμό 87 στα 100 όταν το όριο είναι 75 κι όταν περνά μόλις το 3%!».
Μάλιστα την Παρασκευή ο υφυπουργός με άρθρο του στην «Καθημερινή» απαντά σε όσα του καταμαρτυρούν, αναφερόμενος χαρακτηριστικά και στην περίπτωση της «Θράκας». Γράφει λοιπόν ο κ. Γιατρομανωλάκης: «Για παράδειγμα, τα 7.000 ευρώ (κι όχι 18.000 ευρώ όπως λανθασμένα γράψατε στις 4/7/21) προς την ΑΜΚΕ «Θράκα» που αναφέρατε και στα δύο σας άρθρα, προορίζονται για τη δράση της «Ulysses Shelter 2021», ένα έργο που στοχεύει στην οικοδόμηση ενός δικτύου ανταλλαγής λογοτεχνικών διαμονών (residencies) για νέους λογοτέχνες, προκειμένου να έχουν τη δυνατότητα να παρουσιάσουν το έργο τους στην Ευρώπη. Το συγκεκριμένο έργο συγχρηματοδοτείται μάλιστα και από το Πρόγραμμα «Δημιουργική Ευρώπη» της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, και, ειρήσθω εν παρόδω, χρηματοδοτήθηκε και πέρυσι, με το ίδιο ποσό, από επιτροπή με διαφορετική σύνθεση από τη φετινή. Σε καμία περίπτωση η συγκεκριμένη πρόσκληση δεν προβλέπει την κάλυψη λειτουργικών δαπανών, υποδομών και εξοπλισμού, και δεν στηρίζει προτάσεις που άπτονται αντικειμένων μη σχετιζόμενων με τον σύγχρονο πολιτισμό, όπως π.χ. παραδοσιακοί χοροί, λαϊκή παράδοση ή φυσικά «μεζέδες και τσίπουρα» όπως σκωπτικά αναφέρατε».
Δικαίωση για τη «Θράκα» διά στόματος του Υφυπουργού, που βάζει τέλος σε ένα αφήγημα που οικοδομήθηκε σε μισές αλήθειες και fake news. Δικαίωση και για όλους όσοι από την πρώτη στιγμή βρέθηκαν στο πλάι της «Θράκας», κλείνοντας ένα νέο ραντεβού στις 23-27 Αυγούστου 2021 όταν θα πραγματοποιηθεί το 9ο Πανθεσσαλικό Φεστιβάλ Ποίησης.
Θανάσης Αραμπατζής

 

 

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass