«Ανάδυση» της άγνωστης Αφροδίτης...

ΕΓΚΑΙΝΙΑΣΤΗΚΕ ΧΘΕΣ ΣΤΟ ΔΙΑΧΡΟΝΙΚΟ Η ΟΜΑΔΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ «ΤΑ ΠΡΟΣΩΠΑ ΤΗΣ ΑΦΡΟΔΙΤΗΣ»

Δημοσίευση: 30 Ιουν 2021 21:00

«Μια δυναμική έκφραση και πρωτότυπη συνύφανση “περιοδικής έκθεσης με άλλη περιοδική έκθεση”» χαρακτήρισε ο προϊστάμενος τμήματος Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων Εφορείας Αρχαιοτήτων Λάρισας κ. Γιώργος Τουφεξής την ομαδική έκθεση «Τα

πρόσωπα της Αφροδίτης» που εγκαινιάστηκε χθες στο Διαχρονικό Μουσείο Λάρισας. Μάλιστα η συγκεκριμένη έκθεση σύγχρονης εικαστικής μικρογραφίας είναι -όπως ειπώθηκε χθες κατά τη διάρκεια των εγκαινίων- η πρώτη έκθεση παρόμοιου τύπου που γίνεται στην Ελλάδα. Στην έκθεση που είναι συμπαραγωγή του Διαχρονικού Μουσείου και του Σωματείου Εικαστικών Λάρισας «8», οι εικαστικοί κλήθηκαν να δημιουργήσουν με σημείο αφετηρίας τα γνωρίσματα της θεάς Αφροδίτης που ενδεχομένως είναι λιγότερο γνωστά στο ευρύ κοινό, όπως: Η Αφροδίτη προστάτιδα του οίκου, του γάμου και της οικογένειας - Η Αφροδίτη προστάτιδα του έρωτα και της ομορφιάς - Η Αφροδίτη προστάτιδα των νεκρών.
Ανοίγοντας την εκδήλωση η προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων κ. Σταυρούλα Σδρόλια αφού καλώς όρισε τους επισκέπτες που γέμισαν τη φιλόξενη αυλή του Διαχρονικού, αναφέρθηκε στον δημιουργικό διάλογο των σύγχρονων εικαστικών με τους «συναδέλφους» τους που έζησαν χιλιάδες χρόνια πριν.
Ακολούθως ο κ. Τουφεξής σημείωσε ότι: «Η περιοδική έκθεση: «Τα πρόσωπα της Αφροδίτης» αποτελεί μια δυναμική έκφραση και πρωτότυπη συνύφανση «περιοδικής έκθεσης με άλλη περιοδική έκθεση», αφού πραγματοποιείται στον ίδιο χώρο, πλάι-πλάι με τα αρχαία ειδώλια της περιοδικής έκθεσης «Ειδώλιο. Ένας κόσμος σε μικρογραφία, Θεσσαλία και Μακεδονία», σε συνδιοργάνωση του Διαχρονικού Μουσείου Λάρισας και του Αρχαιολογικού Μουσείου Θεσσαλονίκης» για να συνεχίσει λέγοντας ότι: «Η αρχή είχε γίνει, νωρίτερα αφού στο μουσειολογικό πρόγραμμα της έκθεσης των αρχαίων ειδωλίων είχαν συμπεριληφθεί εξ αρχής δημιουργίες της Δημοτικής Πινακοθήκης Λάρισας Μουσείου Γ. Κατσίγρα, το οποίο και ευχαριστώ από τη θέση αυτή, σύγχρονων Ελλήνων και ξένων καλλιτεχνών εμπνευσμένες από τον όμορφο, σύνθετο και συχνά αινιγματικό κόσμο των αρχαίων ειδωλίων... Και σε πλήρη συμφωνία με τον χαρακτηρισμό του Μουσείου Λάρισας ως Διαχρονικού», ενώ κλείνοντας ευχαρίστησε θερμά τους καλλιτέχνες του Σωματείου Εικαστικών Λάρισας 8, την επιμελήτρια της έκθεσης κ. Αντιγόνη Καψάλη, τη διευθύντρια του Διαχρονικού Μουσείο Λάρισας κ. Σταυρούλα Σδρόλια, καθώς και το εργατοτεχνικό προσωπικό της Εφορείας Αρχαιοτήτων Λάρισας.
Με τη σειρά της η επιμελήτρια της έκθεσης κ. Αντιγόνη Καψάλη αρχικά στάθηκε στην ιδέα για την πραγματοποίηση της συγκεκριμένης έκθεσης που όπως τόνισε «της ήρθε όταν ο κ. Τουφεξής είχε ξεναγήσει τα μέλη του Σωματείου 8 στην έκθεση “Ειδώλιο”», για να τονίσει στη συνέχεια ότι «είναι η πρώτη έκθεση μικρογλυπτικής με έμπνευση από την αρχαιότητα που γίνεται στην Ελλάδα». Επισήμανε ακόμη κλείνοντας ότι «25 έργα σύγχρονης μικρογραφίας εισχωρούν στον χώρο της περιοδικής έκθεσης των ειδωλίων σαν αγριόχορτα που ξεφύτρωσαν σε μια νύχτα, να κοιτούν κατάματα τις Αφροδίτες της αρχαιότητας και να ενσαρκώνουν τα «ειδώλια» του σύγχρονου κόσμου, προσθέτοντας επίκαιρες εννοιολογικές προεκτάσεις στις ιδιότητες της θεάς Αφροδίτης».
Στην έκθεση συμμετέχουν οι: Άρτεμις Διαμαντή, Νίκος Μάτας, Κωνσταντίνος Δουλούδης, Τζένη Μπαμπαλή, Δήμητρα Εξάρχου, Γεωργία Μπλιάτσου, Αχιλλέας Ζάζος, Δήμητρα Οικονόμου, Σοφία Ζαπίτη, Μαρία Παναγιώτου, Ζωή Ζηπέλα, Αθανασία Παπατζέλου, Στέλλα Κακάβα, Ελένη Σαρλή, Λίλια Καραγγέλη, Ιφιγένεια Σδούκου, Λιάνα Κρανιώτου, Ζωή Σεϊτάνη, Έλλη Κυριαζή, Κατερίνα Σταυροθεοδώρου, Ευτυχία Λάνταβου, Άννα Τσάτσαβου, Πάρης Μακρής, Θεοδώρα Τσιάτσιου, Βιβή Τσιόγκα.
Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν η αντιδήμαρχος Ρίτα Απρίλη, ο υπαρχηγός του ΑΤΑ υποπτέραρχος (Ι) Δημοσθένης Γρηγοριάδης, η διευθύντρια του Γαλλικού Ινστιτούτου Λάρισας κ. Χρύσα Βουλγαράκη, εκπρόσωποι φορέων και συλλόγων και πολύς κόσμος.
Θανάσης Αραμπατζής

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass