Η Ευτυχία είναι η μόνη επιλογή!

Δημοσίευση: 22 Δεκ 2019 22:08

Μια νέα εβδομάδα ξεκίνησε την Πέμπτη στις κινηματογραφικές αίθουσες της πόλης. Συνεχίζουν τις προβολές τους οι ταινίες «Ψυχρά και Ανάποδα II», «Paw Patrol» και «Η Οικογένεια Άνταμς». Πρεμιέρα πραγματοποίησαν οι παραγωγές «Ευτυχία», «Star Wars: Skywalker η Άνοδος» και «Playmobil: Η Ταινία».

 

ΕΥΤΥΧΙΑ
Βιογραφικό Δράμα- Διάρκεια: 123΄-Παραγωγή: Ελλάδα, 2019- Σκηνοθεσία: Άγγελος Φραντζής -Σενάριο: Κατερίνα Μπέη- Πρωταγωνιστούν: Κάτια Γκουλιώνη, Καρυοφυλλιά Καραμπέτη, Πυγμαλίων Δαδακαρίδης, Θάνος Τοκάκης, Παύλος Ορκόπουλος, Ντίνα Μιχαηλίδου, Ευαγγελία Συριοπούλου, Θάνος Τοκάκης -Κατάλληλη για άνω των 12 ετών.
Η Ευτυχία (Κάτια Γκουλιώνη) φτάνει μαζί με τη μητέρα και τις κόρες της το 1922 στην Ελλάδα. Γλιτώνοντας από τη δίνη του πολέμου, αποφασίζει να γευτεί τη ζωή σε κάθε της στιγμή. Οι λύπες και οι χαρές της γίνονται ποιήματα και αργότερα στίχοι που την αναδεικνύουν στη μεγαλύτερη στιχουργό του τόπου μας. Σε μια εκδήλωση η μεγάλη σε ηλικία Ευτυχία (Καρυοφυλλιά Καραμπέτη) τιμάται από το σύνολο των ανθρώπων που συνεργάστηκαν μαζί της και εκείνη αναπολεί το παρελθόν.
Μια βιογραφική ταινία έχει τους δικούς της «κανόνες» και ο Άγγελος Φραντζής με την Κατερίνα Μπέη τους ακολουθούν πιστά, δημιουργώντας μια επί της οθόνης ευτυχία. Το σενάριο βασίζεται στο βιβλίο «Η γιαγιά μου η Ευτυχία, Η Ευτυχία Παπαγιαννοπούλου, έτσι όπως την έζησε η εγγονή της, Ρέα Mανέλη» (2003) της εγγονής της στιχουργού, και στις αφηγήσεις του εγγονού της Αλέξη Πολυζωγόπουλου. Έτσι, ενισχύεται η αληθοφάνεια του σεναρίου και της ταινίας. Οι τίτλοι αρχής της φέρουν μια νοσταλγική διάθεση, με φωτογραφίες από Έλληνες της Μικράς Ασίας, με τους ήχους και τη φωτιά του ξεριζωμού του 1922. Η πλοκή βασίζεται στις αναδρομές της στιχουργού (Καραμπέτη) κατά τη διάρκεια μιας τιμητικής βραδιάς. Μέσω αυτών η Ευτυχία αποχαιρετά τους δικούς της ανθρώπους, ενώνοντας το έργο της με τη ζωή της και τον ασυμβίβαστο χαρακτήρα της.
Η γυναίκα αυτή ήταν έξυπνη, αστεία, ειλικρινής, εκρηκτική, αυθόρμητη, γεμάτη αγάπη, όνειρα και ζωή. Την ενδιέφερε το παρόν και όχι η υστεροφημία της. Μια μοντέρνα δημιουργός, μια στοργική μητέρα, σύζυγος και φίλη, αλλά και ένας άνθρωπος με ελαττώματα. Ο εθισμός της στη χαρτοπαιξία αγγίζει επικίνδυνα όρια, κάτι που το σενάριο το χρησιμοποιεί για να την κάνει ανθρώπινη και προσιτή σε εμάς. Ήταν, άλλωστε, ένας απλός άνθρωπος με το χάρισμα να γράφει την ψυχή της. Με το τσιγάρο στο ένα χέρι και το μολύβι στο άλλο συνάντησε με τους στίχους της έναν λαό, τα βάσανά του και τις γιορτές του, τους έρωτες και τους χωρισμούς του, τη ζωή και το θάνατο. Οι ηθοποιοί αγάπησαν την Ευτυχία και τους χαρακτήρες που τη γνώρισαν και πέρασαν μαζί της χρόνια ολόκληρα. Η μετάβαση από τη μία Ευτυχία στην άλλη, από την Γκουλιώνη στην Καραμπέτη, είναι απολύτως ομαλή. Άραγε έκρυβαν μέσα τους από παλιά την ηρωίδα; Γιατί αλλιώς δεν εξηγείται η εναρμόνιση των συγκλονιστικών ερμηνειών τους. Το ίδιο μπορούμε να πούμε για κάθε ρόλο, για τον Γιώργο Παπαγιαννόπουλο, τον σύζυγο της Ευτυχίας, που υποδύεται με τρυφερότητα ο Πυγμαλίων Δαδακαρίδης, τον Λουκά, τον καλό της φίλο, που τον κάνει να ξεχωρίζει ο Θάνος Τοκάκης, τη μητέρα και τις κόρες της, τον Βασίλη Τσιτσάνη, τον Μανώλη Χιώτη και πολλούς ακόμα μεγάλους δημιουργούς.
Ό,τι και να πει κάποιος για την ταινία του Φραντζή θα είναι μικρό και ασήμαντο μπροστά στις εικόνες, τα τραγούδια και τα συναισθήματα της «Ευτυχίας». Με το χέρι, όμως, στην καρδιά σας λέω πως η «Ευτυχία» ήρθε για να σηκώσει ακόμα πιο ψηλά τον ελληνικό κινηματογράφο!
*****/5

 

STAR WARS: SKYWALKER Η ΑΝΟΔΟΣ
(Star Wars: Episode IX-The Rise of Skywalker)

Περιπέτεια Επιστημονικής Φαντασίας- Διάρκεια: 141΄-Παραγωγή: Η.Π.Α., 2019- Σκηνοθεσία: Τζ. Τζ. Έιμπραμς-Σενάριο: Τζ. Τζ. Έιμπραμς, Κρις Τέριο- Πρωταγωνιστούν: Κάρι Φίσερ, Μαρκ Χάμιλ, Άνταμ Ντράιβερ, Ντέιζι Ρίντλεϊ, Τζον Μπογιέγκα, Όσκαρ Αϊζακ, Ίαν ΜακΝτίαρμιντ-Κατάλληλη για άνω των 12 ετών.
Το μέλλον της Αντίστασης κρίνεται στις αποφάσεις της Ρέι (Ντέιζι Ρίντλεϊ) και των συντρόφων της. Σκοπός της είναι να φτάσει στον Έξογκολ και να έρθει αντιμέτωπη με τον αυτοκράτορα Πάλπατιν (Ίαν ΜακΝτίαρμιντ).
Η τριλογία «Skywalker Saga» φτάνει με αυτό το επεισόδιο στο τέλος της. Και ναι, εντυπωσιάζει με τα εφέ, τους φανταστικούς κόσμους και τους πολύμορφους κατοίκους τους. Δυστυχώς, όμως, η πλοκή δεν έχει την ανοδική πορεία που υπόσχεται ο τίτλος της ταινίας. Μέχρι τα πρώτα 90 λεπτά (μετρημένα με το ρολόι) οι ήρωες περιπλανώνται άσκοπα αναζητώντας τον πλανήτη Έξογκολ, ενώ ο θεατής υποψιάζεται πολλά. Αρχικά είναι πανεύκολο να εντοπίσεις τη συγγένεια που θα προκύψει μεταξύ χαρακτήρων (δεν το αποκαλύπτω) ή να ψιθυρίσει στον διπλανό/ή του «στη συνέχεια θα γίνει αυτό». Όσο και αν ο Κάιλο Ρεν, ως άλλος Μεφιστοφελής, πιέζει τη Ρέι να προσχωρήσει στη σκοτεινή πλευρά της δύναμης, δίνοντας την ψυχή της σε αυτή, η πλοκή παραμένει χαλαρή και αδιάφορη.
Όταν, όμως, εμφανίζεται ο Λουκ Σκάιγουολκερ, έρχονται τα πάνω κάτω, γεγονός θετικό για την παραγωγή. Λες και ο Λουκ ενεργοποιεί τη «Δύναμη» προς όφελος της ιστορίας. Το παρελθόν και ο Λουκ, μαζί με άλλους ήρωες, επιστρέφουν και αναζωογονούν τα υπόλοιπα 70 λεπτά της ταινίας. Τότε μιλάμε για star wars δράση, αγωνία, αναμονή και ανατροπές (τουλάχιστον όσες δεν έχουμε καταλάβει πως θα συμβούν). Θα ευχαριστηθείτε και θα χαρείτε με το τελευταίο κομμάτι. Ωστόσο, μην ντραπείτε να παραδεχτείτε ότι βαρεθήκατε λίγο και πως όσο και αν υποκλιθήκατε στη σπιρτάδα του Τζωρτζ Λούκας εδώ ως σύμβουλος της παραγωγής μας τα χάλασε. Ακόμα και το Χόλιγουντ κάνει λάθη!
**/5

 

Από τη Δέσποινα Τριανταφυλλίδου, φιλόλογο, διδάκτορα Κινηματογράφου του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης,

μέλος της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου και της Πανελλήνιας Ένωσης Κριτικών Κινηματογράφου

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass